Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KOMBİNE TAŞIMACILIK GELECEĞİN TAŞIMACILIK MODELİ OLACAK

KOMBİNE TAŞIMACILIK GELECEĞİN TAŞIMACILIK MODELİ OLACAK

KOMBİNE TAŞIMACILIK GELECEĞİN TAŞIMACILIK MODELİ OLACAK03.12.2013
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım öncesi mali işbirliği çerçevesinde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile ile İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de İntermodal Taşımacılığının Güçlendirilmesi Eşleştirme Projesi" kapanış toplantısı Ankara'da yapıldı.

İki yıldır çalışmaları devam eden UTİKAD Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin tüm aşamalarına görüş ve önerileriyle katkıda bulunduğu projenin kapanış toplantısına sektörü temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan katıldı.

Ulaştırma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Türkiye Proje Lideri İzzet Işık ile İspanya Proje Lideri Gerardo Gavilanes Gineres’in katılımıyla düzenlenen toplantıda yakın kombine taşımacılığının geleceğin taşıma modeli olacağına dikkat çekilerek Türkiye’de kombine taşımacılığın yaygınlaşmasına yönelik atılacak adımlar hakkında görüş ve öneriler dile getirildi.

Türkiye'de güvenli, dengeli, elverişli, sürdürülebilir ve çevreyle dost bir taşımacılık altyapısının oluşumunu teşvik etmek amacıyla İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı'yla ortaklaşa yürütülen 1 milyon Euro bütçeli Twinning  projesi, 15 farklı kamu kurum ve kuruluş ile taşımacılık sektörü derneklerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje süresince ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla eğitim, staj programları, çalıştay ve seminerler düzenlendi. Proje sonunda ise bir Strateji Belgesi oluşturuldu.

Toplantı sonrasında UTİKAD’ın proje ile ilgili görüşlerini paylaşan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye’de daha dengeli bir ulaşım sistemini hayata geçirmek amacıyla başlatılan projeye ve Kombine Taşımacılık Taslağı’na dernek olarak her düzeyde katkıda bulunduklarını söyledi.

Erkeskin, proje kapsamında düzenlenen toplantılarda öncelikle projelerle eş zamanlı olarak modlar arası dengesizliğin giderilmesi, özellikle demiryolu taşımalarındaki gümrük uygulamalarının basitleştirilmesi ve mevzuatın uyumlaştırılması konusunda UTİKAD’ın 27 yıllık bilgi birikimi ve uluslararası deneyimlerinin aktarıldığını ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde  kurulan Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü gibi bir birimin AB ülkeleri dahil hiçbir ülkede bulunmadığını vurgulayan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, aynı zamanda proje kapsamında Genel Müdürlük tarafından hazırlanan Kombine Taşımacılık taslağının AB Birliği çerçevesinde bir ilk olduğunun da altını çizdi.

Erkeskin; “Özel sektör ve devlet işbirliği  ile kombine taşımacılığının Türkiye’nin en değerli taşıma şekli olacağına inanıyoruz.Ve projeyi kombine taşımacılığa yönelik mevzuat ve teşvik sisteminin altyapısının kurulmasına imkan sağlayacak önemli bir adım olarak nitelendiriyoruz. İlgili yönetmeliğin oluşturulması konusunda UTİKAD olarak sektör adına katkıda bulunamaya devam edeceğiz. Ulaştırma sektörünün geliştirilmesi noktasında önemli bir aşama olması açısından bu çalışma için Bakanlığımıza, ilgili kurum ve kuruluş çalışanlarına teşekkür ederiz.”

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr