Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZCİLİĞİN BAŞKANI TÜRKİYE OLDU

DENİZCİLİĞİN BAŞKANI TÜRKİYE OLDU

DENİZCİLİĞİN BAŞKANI TÜRKİYE OLDU28.11.2013
Denizcilik sektörü, son yıllarda gösterdiği yüksek performansın meyvesini aldı. Türkiye, 17O ülkenin üye olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün iki yıl genel kurul başkanlığını yapacak
Kara listeden çıkarak, son yıllarda üst üste önemli başarılara imza atan Türkiye, 50 yıldır üye olduğu Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) daimi temsilcisi olarak 2013-2015 dönemi için genel kurul başkanlığını yapacak. Türkiye adına başkanlığı Londra Büyükelçisi ve IMO Türkiye Daimi Temsilcisi Ahmet Ünal Çeviköz üstlendi. TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, “Tüm dünya Türkiye’nin denizcilikteki başarılarını gördü, artık denizcilikte kuralları koyan ülkelerden biri olacağız” dedi.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) daimi temsilcisi olarak, 2013-2015 dönemi için Genel Kurul Başkanlığı'na seçildi. İngiltere'nin başkenti Londra'da, IMO'nun 28. Genel Kurul toplantısı yapıldı. Birleşik Krallık'ın teklifiyle gündeme gelen ve genel kurul üyelerinin desteğiyle genel kurul başkanlığına seçilen Türkiye, IMO'ya katıldığı 25 Temmuz 1956 tarihinden bu yana ilk kez bu önemli görevi üstlenmiş oldu.  2015 yılında yapılacak bir sonraki genel kurula kadar IMO Genel Kurulu Başkanlığını Türkiye adına, Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz yürütecek.

Londra Büyükelçisi Çeviköz: "Türkiye IMO'ya 50 yıldan fazla süredir üye olmasına rağmen, bu kadar yüksek bir görev hiçbir zaman almamıştı. Onun için 2013-2015 yılları arasında 28. Genel Kurul’a dönem başkanlığı yapacak olmamızdan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi. Büyükelçi Çeviköz, bu görevin Türkiye’ye verilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu görevin üstlenilmesinin, Piri Reis Haritası'nın 500. yıldönümünde denk gelmesinin çok gurur verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

‘İç denetimde yeni kararlar alınacak’

IMO'nun 4 Aralık'a kadar sürecek genel kurulunda, konsey seçimlerinin de yapılacağını kaydeden Büyükelçi Çeviköz, "Türkiye, C kategorisinden konsey üyeliğine aday. Bu seçimler 29 Kasım Cuma günü yapılacak. Seçimler sırasında da Türkiye'nin büyük bir çoğunlukla yeniden C kategorisinden konsey üyeliğine seçileceğini umuyorum. Bütün bu gelişmelerin benim başkanlık edeceğim bir döneme rastlaması, elbette çok güzel, çok gurur verici bir husus" diye konuştu. Büyükelçi Çeviköz, Türkiye'nin genel kurul başkanlığı üstleneceği iki yıllık sürede IMO'nun gündeminde birçok konunun bulunduğunu, örneğin iç denetim mekanizmasıyla ilgili bazı kararlar alınacağını ifade etti.

"Bir deniz ülkesi olarak Türkiye'nin deniz ticaretinin, deniz ticareti emniyetinin ve deniz ticareti yollarının emniyetinin fevkalede önemli olduğu bir gerçek" diyen Ünal Çeviköz, Türkiye'nin de IMO dönem başkanlığını süresince bütün ülkelerin IMO'nun ve deniz ticaretinin daha emniyetli bir şekilde gelişmesine yapılacak olan katkılarda bilfiil başkanlık yaparak en önde rol oynayan ülke olacağını söyledi.

IMO’ya 170 ülke üye

Denizcilikle ilgili ülkelerin bağlayıcı kararların alındığı ve Birleşmiş Milletlerin alt ihtisas örgütü olan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) 170 üye ülke, gözlemci statüsü kazanmış olan 78 hükümet dışı (NGO) uluslararası kuruluş ve 61 adet hükümetler arası (IGO) teşkilat temsil ediliyor. İki senede bir yapılan IMO Genel Kurulu'nda 40 Konsey üyesi seçimi gerçekleşiyor. 3 Statüde yapılan seçimlerde A Statüsünde 10 ülke, B statüsünde 10 ülke, C statüsünde ise 20 ülke konseye seçiliyor.

25 Kasım 2013 tarihinde başlayıp 4 Aralık 2013 tarihinde bitmesi beklenen, 25’i bakan düzeyinde bin 400’e yakın delegenin takip edeceği IMO Genel Kurulu’nda alt komiteler ve konsey toplantıları sonrası alınan kararlar onaylanacak. Türkiye bu yıl haziran ayında, Piri Reis Haritası'nın 500. yıldönümü dolayısıyla, çini bir Piri Reis haritasını IMO'ya hediye etmişti. Harita, IMO'nun Londra'daki merkezinin girişinde bulunuyor.

‘Bu başarıda ‘Altın Çıpa’nın katkısı büyük’

DÜNYA’ya konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, Türkiye’nin başarısını tüm dünyanın gördüğünü ve bu sayede başkan seçildiğini belirtti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın bu başarıda çok büyük payı olduğunu belirten Yucel, “Bakanımız Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) önemini çok iyi bilen biri. Türk denizciliğinin tanıtılması ve IMO’da daha etkin olması için çok çaba harcadı” dedi. Türk denizciliğinin dünyaya tanıtılmasında DÜNYA Gazetesi’nin 7 yıldır düzenlediği Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri’nin de  önemli etkisi olduğunu vurgulayan Erol Yücel, “Birçok IMO temsilcisi, Altın Çıpa ödül törenleri için ilk kez geldikleri  Türkiye’yi ve Türk denizciliğini yakından  tanıma fırsatı buldu. Bugün artık Türkiye başarılarının meyvelerini topluyor” dedi.   Türkiye’nin artık dünya denizciliğinde kural koyan ülkelerden biri konumuna ulaşacağını belirten Yücel, şöyle konuştu: “IMO, verdiği bir kararı bugüne kadar bütün ülkeler uygulamak zorunda. Bugüne kadar hangi ülke neyi dikte ettirirse biz de onu uyguluyorduk. Türkiye de bundan sonra kurallar koyulurken söz sahibi ülkelerden biri olma şansını yakalayacak. Zaten kısa bir süre önce IMO Açık Deniz Eğitim Merkezi’nin başına da Türk profesör getirildi. 2 yıl genel kurul başkanlığı yapacak olan Türkiye, artık IMO’da çok daha etkin olacak.”

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr