Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MARMARAY İLE İPEK YOLU GÜZERGAHI ÇİN’DEN LONDRA’YA KADAR UZANMIŞ OLACAKTIR

MARMARAY İLE İPEK YOLU GÜZERGAHI ÇİN’DEN LONDRA’YA KADAR UZANMIŞ OLACAKTIR

MARMARAY İLE İPEK YOLU GÜZERGAHI ÇİN’DEN LONDRA’YA KADAR UZANMIŞ OLACAKTIR22.11.2013
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İpek Yolu ülkelerinin dünya ticaretindeki payının giderek arttığını belirterek, "Bölge ülkelerinin büyüme hızları da dikkate alındığında, dünya ticaretinde bölgenin payının gelecekte daha da artacağı açıktır" dedi.

Yazıcı, İpek Yolu ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması konusunda gümrük idarelerinin rolü konulu 6`ncı Uluslararası Forum`un Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini hatırlattı.

İpek Yolu girişiminin, ticareti geliştirme ve kolaylaştırma hususunda gümrük idarelerinin oynadığı rolün etkinleştirilmesi konusunda önemli bir platform haline geldiğini ifade eden Yazıcı, girişimin taşımacılığın ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik olarak gümrük geçişlerinin kolaylaştırılması hedefiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde başlatıldığını belirtti.

Dünyanın en uzun ve en eski uluslararası ticaret yollarından biri olan İpek Yolu`nun, tarih boyunca hem geçtiği bölgeleri iktisadi açıdan kalkındırdığına hem de doğu-batı medeniyetleri için bir köprü oluşturduğuna işaret eden Yazıcı; “İpek Yolu`nu geniş ulaşım hatları, gümrük kapıları, enerji koridorları ve doğalgaz boru hatlarıyla yeniden hayata geçirmenin ve bu coğrafyayı dünya ekonomisinde yeniden yükseltmenin çabası içindeyiz” dedi.

Bölgenin Dünya Ticaretindeki Payı Artacak

İpek Yolu ülkelerinin, toplam dünya ihracatından 4 trilyon 200 milyar dolar ile yüzde 23 gibi yüksek bir pay aldığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Toplam dünya ithalatında ise 4 trilyon 400 milyar dolar ile yüzde 25`lik paya sahiptir. 2012`de Türkiye 152 milyar dolarlık ihracat ve 236 milyar dolarlık ithalat ile İpek Yolu güzergahında bulunan ülkeler içerisinde 7. sırada yer almaktadır. Ülke olarak 2012 yılında İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan 19 ülkeye toplam ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 33 artış kaydetmiştir. Dünya ticaret rakamları İpek Yolu ülkelerinin dünya ticaretindeki payının giderek arttığını göstermektedir. Bölge ülkelerinin büyüme hızları da dikkate alındığında, dünya ticaretinde bölgenin payının gelecekte daha da artacağı açıktır."

Kervansaray Projesi`nin İpek Yolu girişiminin somutlaşmış hali ve "yol haritası" olduğunu kaydeden Yazıcı, gümrüklerde iş birliği ve ortak çalışmayı getiren projenin İpek Yolu`na tarihteki misyonunu kazandırmada önemli bir adım olduğunu belirtti.

Proje kapsamında sınır geçiş noktalarını modernize etmek, güzergah maliyetlerini azaltmak, gümrük idarelerinin etkinliğini artırmak ve iş birliğini geliştirmek arzusunda olunduğunun altını çizen Yazıcı, şunları kaydetti:

"İpek Yolu güzergahında yer alan ülkelerin sınır kapılarında, sınır geçişlerini engelleyen, zorlaştıran hangi unsur varsa tespit edilerek, sonrasında bertaraf edilmesi için proje veya ortak eylem konulmasını hedeflemektedir. Öncelikle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan`ın katılımıyla belirlenmiş olan gümrük kapılarında çalışma yapılmış, pilot proje 2012 yılında tamamlanmıştır. Sonrasında, 2012 Kasım ayında İstanbul’da yapılan V. Forumda, Kazakistan ve Kırgızistan’da projeye dahil olmuş, böylelikle proje kuzey rotasında ilerlemiştir. 2013 yılında, kuzey rotası incelemeleri de tamamlanmış, Çin’in katılımının da sağlanması halinde Avrupa-Çin arası rota kuzeyden tamamlanmış olacaktır."

Gebele Deklarasyonu Kabul Edildi

Forum sonunda gerçekleştirilen değerlendirme oturumunda Gebele Deklarasyonu`nun kabul edildiğini bildiren Yazıcı, söz konusu deklarasyon ile proje kapsamında yapılan (pilot ve kuzey rotası) saha ziyaretleri ve gümrük geçiş noktalarına ilişkin raporların kabul edildiğini ifade etti.

Ayrıca, deklarasyonla Kervansaray Projesi`nin İpek Yolu girişiminin somut hali olduğunun bir kez daha vurgulanarak, devam edilmesine karar verildiğini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Kervansaray Projesi kapsamında sunulan raporlarda yer alan tavsiyelerin hayata geçirilmesine yönelik önlemler alınması konusunda ülkelere çağrı yapıldı. Projenin uygulama sahasının genişletilmesi için Çin ile projenin güney rotasında yer alacak ülkelerin, projeye katılmaya davet edilmesine karar verildi, Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının önemi bir kez daha vurgulanarak karşılıklı tanıma anlaşmalarının imzalanması yönünde iyi niyet beyan edildi, Ticaretin kolaylaştırılması için SAFE standartları çerçevesinde geliştirilen uluslararası araçların uygulamaya konması kararlaştırıldı. Sonuç olarak İpek Yolu Girişimi ve Kervansaray Projesinin başarısı ve somut adımlarla devam etmesi açısından, VI. Forum önemli kararların alınmasıyla sonuçlandı."

Gebele Deklarasyonu`nda tarihi bir adımla Çin`in de bu oluşum içinde yer alması yönünde önemli bir karara imza atıldığına dikkat çeken Yazıcı, Doğu`da Kırgızistan`a uzanan İpek Yolu girişiminin Çin`in de dahil olmasıyla tarihsel ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılmasının sağlanmış olacağını işaret etti.

Bakan Yazıcı, "29 Ekim’de açılışını yaptığımız Marmaray ile İpek Yolu güzergahı Çin`den Londra`ya kadar uzanmış olacak. Değerlendirme oturumunda, bir sonraki forumun 2014 yılında Kazakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenmesi hususunda mutabık kalındı" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Ulaşımdan İletişime