Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / “ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM...”

“ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM...”

 “ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM...”11.11.2013
Ne demiş büyük ilim ve din bilgini Hazreti Mevlana;

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi, 

Her gün bir yere konmak ne güzel

Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş,

Dünle beraber gitti cancağızım

Ne kadar söz varsa düne ait

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”

1207 ile 1273 yılları arasında yaşayan Hz.Mevlana, daha o yıllarda bile değişimin önemini ne de güzel vurgulamış yukarıdaki dizelerle. Dün kıymetli, değerli elbet. Ama sadece dün ile övünmek, insanların yarınını daha iyi noktalara taşımak için bir engel teşkil etmemeli; dünden ders alınmalı, ama her yeni gün, baştan bir sayfa açılmalı, yenilikler düşünülmeli; planlanmalı ve yeni adımlar atılmalı. En azından gayret edilmeli. Ben Hz.Mevlana’nın sözlerinden de bu sonucu çıkarttığım gibi, olması gerekenin de bu olduğuna inanıyorum. Öyle ki, hayat felsefemizi de sürekli yenilikçilik ve değişimcilik üzerine oturtmalıyız belki de.

Sektörümüze de bu düşünceleri uyarlamak son derece mümkün. Hatta mümkünden de öte, zorunluluk. Artık, sektörel haber olsun diye okuduğumuz haberler yerine, gerçek nitelikte değişime ve ilerlemeye yönelik konuları daha fazla konuşmaya, daha fazla paylaşmaya ihtiyacımız olduğu kanaatinden yola çıktım aslında bu yazımda. “Mehmet Nakliyat 10 tane tır aldı, alkış”, “Ahmet Lojistik 3.000 m2 daha bir depoya sahip oldu, alkış”, “Hasan Depolama, yerine yer kattı, alkış” Elbette bunlar da güzel gelişmeler, haberdar olmamızda da bir sakınca yok; ama bu haberleri değişim ve gelişim olarak görerek kendimizi avutmamız, aynı zamanda kendimizi kandırmak anlamına geliyor. Övünmemiz gereken işlerin sayısını arttırmalı, yenilikçi çözümlerle ticaretin gelişmesine katkı sağlayan, hatta ön ayak olan bir sektör olduğumuzu düşünerek, hep daha iyi yöntemler geliştirmeli, iş gücünü daha fazla önemsemeli, insana yatırımları da, en az araç yatırımları kadar duyurmalı ve bu konuda da yaptıklarımızı paylaşmalıyız. Lojistik sektörünün geliştirmesi gereken önemli bir yanıdır aslında, iş modellerimizi ve bildiklerimizi paylaşmak. Alınan tırları veya depoların hacimlerini paylaşmaktan daha önce, yaptığımız iş modellerini, akıllı çözüm önerilerini, tasarrufları, karlılığı arttırma yöntemlerimizi; kısaca bilgiyi paylaşmayı öğrenmeliyiz önce. Bilgi paylaşıldıkça büyür. Yapılan yatırımla haber olmaktansa, başarılı iş modellerini herkese açarak haber olabilmek bana göre daha kutsal.

Kısa bir süre önce bir anket gönderildi tarafıma; ve oradaki bir soru, lojistiği nasıl tarif edersiniz idi. Ben : “DEĞİŞİME VE GELİŞME AÇIK; YENİLİKÇİLİK VE TEKONOLOJİYE İSE AÇ” ifadesini kullandım. Eminim ki anketi değerlendirenler şaşkın bir duruma düşmüşlerdir evvela, ama yine eminim ki dikkatle ve tekrar okuduklarında ise, olayı daha net kavramışlardır.

Gelişmek lazım, geliştirmek lazım. Öğrenmek lazım, öğretmek lazım, ve tabi paylaşmak lazım….

Kısaca; ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım..

Hakan Çınar/ Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr