Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / 1. ULUSAL LİMAN KONGRESİ BAŞLADI

1. ULUSAL LİMAN KONGRESİ BAŞLADI

1. ULUSAL LİMAN KONGRESİ BAŞLADI04.11.2013
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi'nce bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Liman Kongresi, İzmir'de başladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmayı başarmış güçlü bir ülke olduğunu, 2023'de 10'uncu büyük ekonomisi haline getirmenin hedeflendiğini söyledi.

Ekonomik büyümede ulaşım altyapılarının önemli rolü bulunduğuna işaret eden Aka, "Limanlar, ulaşım altyapılarının en önemli noktasıdır. Türkiye ekonomisinin büyümesinde Türk limanlarının ciddi bir rolü bulunuyor" dedi.

Türkiye limanlarının çeşitli sorunları bulunduğuna işaret eden Aka, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 187 uluslararası kıyı tesisi limanı bulunuyor. Küresel ticaretin yüzde 90'ı deniz ticareti ile yapılıyor. Deniz ticaretinin en önemli unsuru da limanlar. Türkiye'nin büyümeye paralel olarak ciddi bir liman kapasitesine ihtiyaç duyacağı dile getiriliyor. Türkiye'deki bazı eski limanların büyüme ve gelişme şansı kalmadı. Şehir, endüstri ve turizm tesisleri ile kuşatılan limanların, karaya doğru genişleme şansı kalmadığı için denize doğru büyüyor. Türkiye'deki limanlarda çok ciddi rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var. Aksi takdirde rekabet edemeyen tesisler olarak hayatlarına devam edecekler. Bazı limanlarımızın kuşbakışı görüntüsü güzel değil, çarpık, iç içe girmiş limanlar görüyoruz. Eski limanlarımızın varlığına rağmen, limancılık hizmetlerimiz gelişimini sürdürüyor. Önemli şirketler Türkiye'de yatırım yapar hale geldi."

Aka, limanların konusunda devlet yatırımlarının sürdüğünü, ortak liman yönetim modeli oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel ise limanların ticaretin yanı sıra ülkelerin kültür temaslarının gerçekleştiği noktalar olduğunu, bu nedenle liman kavramının çok boyutlu ele alınması gerektiğini kaydetti.

"Konteyner taşımacılığında yüzde büyük artış var"

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de İpek Yolu, Baharat Yolu ve Kral Yolu'nun geçtiği köprü ülke konumudaki Türkiye'nin tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirtti.

Türkiye'de 69'u kamuya ait 187 liman ve kıyı tesisi bulunduğuna işaret eden Öztürk, "2012'de 75 bin 855 gemi ile 2 milyon 130 bin yolcu Türkiye'ye geldi. 9 yıl öncesine konteyner taşımacılığında da yüzde 200 artış var" dedi.

Uluslarararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin de Türkiye'nin lojistik anlamında önemli altyapıya sahip olduğunu belirterek, "Limanları geliştirererek ve ihtisas limanlarını ortaya çıkararak, Doğu Akdeniz'de önemli bir merkez olma imkanımız var. Bunu fiiliyata geçirmek hepimize düşen görev" diye konuştu.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gürgenç ise globalleşen dünyada tüketiciye yakın olan değil, ürettiği malı dünyanın çeşitli noktalarına ulaştırabilen üreticilerin başarılı olduğunu söyledi.

Günümüzde tüm dünyanın birbirine rakip olduğuna dikkati çeken Gürgenç, denizcilik alanında gelişmenin devlet ile akademisyenlerin işbirliği ile mümkün olduğunu kaydetti.

DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit ise DEÜ Denizcilik Fakültesi'nin kuruluşunun 25'inci yılında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Fakülte olarak her sene çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ancak ilk kez bilimsel bir toplantı organize etme cesareti gösterdiklerine dikkati çeken Cerit, "İlk kez düzenlememize rağmen, 20 üniversiteden bildiri katılımı olması çok umut vadedici" dedi.

Konuşmaların ardından, kongre katılımcılarına teşekkür plaketi sunuldu. Denizcilik alanında çeşitli oturumların gerçekleştirileceği kongre, yarın sona erecek.

Kaynak: Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr