Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / EUROCHAMBRES-GCP 2014 KÜRESEL EKONOMİ RAPORU AÇIKLANDI

EUROCHAMBRES-GCP 2014 KÜRESEL EKONOMİ RAPORU AÇIKLANDI

EUROCHAMBRES-GCP 2014 KÜRESEL EKONOMİ RAPORU AÇIKLANDI21.10.2013
Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ile Küresel Oda Platformu (Global Chamber Platform-GCP) işbirliğinde hazırlanan 2014 Küresel Ekonomi Raporu'na göre, GCP üyeleri, 2014 için büyüme seviyesinin Dünya Bankası'nın öngördüğü kadar sağlam olmayacağını düşünüyor.

Avrupa çapında ticaret ve sanayi odaları için oluşturulmuş en büyük platform olan EUROCHAMBRES tarafından GCP işbirliğiyle hazırlanan ve GCP üyelerinin gelecek yıl için dünya genelinde kilit politika alanlarındaki beklentilerinin yer aldığı 2014 Küresel Ekonomi Raporu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) evsahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilecek EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu öncesinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Rapora göre, GCP üyeleri 2014 için büyüme seviyesinin Dünya Bankası'nın öngördüğü kadar sağlam olmayacağını düşünüyor. Küresel ekonomi için temel güçlük olarak finansal sistemin sağlıklı olup olmamasına işaret edilen raporda, finansal pazarlardan gelecek tehditlere karşı önlem alınması gerektiği vurgulanıyor.

Pazar sınırlamalarına yönelik eğilimlerin de küresel ekonomi için risk taşıdığı belirtilen raporda, özellikle gençleri hedefleyerek işsizliğin düşürülmesine yönelik programların uygulamaya alınmasının öncelikli olduğu ifade ediliyor.

- "Ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım engelleri azalmalı"

TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, 5 kıtada dünyanın önde gelen 16 büyük iş örgütünün meydana getirdiği ve dünya ekonomisinin 4'te 3'ünü kapsayan GCP'nin EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu dolayısıyla TOBB'un evsahipliğinde ilk defa İstanbul'da toplandığını söyledi.

GCP üyeleriyle yaptıkları toplantıda, küresel ekonominin sorunlarını ve geleceğini tartıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Avrupa, ABD, Çin ve Japonya ekonomilerinin durumu hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, 2014 Küresel Ekonomi Raporu'nun, ticaretin ve yatırımların küreselleştiği bir dünyada, gözetim ve standart esaslarının da küresel düzeyde belirlenmesi ihtiyacını vurguladığını belirterek, "Ekonomiler küreselleşirken, kurumlar ve kurallar yerel kalamaz. Ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım engelleri azalmalı, finansal piyasalardaki gözetim ve denetim ise güçlendirilmeli" dedi.

Raporda ayrıca ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı girişiminin küresel çapta ticaret blokları oluşmasına yol açabileceğine yönelik endişelerin dile getirildiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, bu noktada Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha görüşmelerinin daha fazla önem kazandığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, raporda dikkati çeken diğer önemli noktanın da Avrupa iş dünyasının Avrupa ekonomilerindeki sorunların çözümünü para politikasında değil, yapısal reformlarda görmesi olduğunu belirtti.

- "Finans dünyasındaki belirsizlikler reel ekonomiyi etkiliyor"

EUROCHAMBRES Fahri Başkanı ve GCP Başkanı Christoph Leitl ise Türkiye'nin kaydettiği ekonomik gelişme ve kalkınmanın özellikle duraklama süreci geçiren Avrupa ekonomileri düşünüldüğünde takdire şayan olduğunu ifade etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Türk iş dünyasını Avrupa'da iyi bir şekilde temsil ettiğini dile getiren Leitl, GCP'nin şu anda 100 milyon şirketi ve 1 milyar çalışanı kapsadığının bilgisini verdi.

2014 Küresel Ekonomi Raporu'nda küresel ekonomide gelecek yıla ilişkin bazı zorluklara işaret edildiğini aktaran Leitl, reel ekonomilerin daha da serbestleştirilmesi, finansal piyasaların ise daha fazla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Raporda finans dünyasındaki belirsizliklerin reel ekonomiyi etkilediğinin tespit edildiğini belirten Leitl, ABD ve AB daha iyi performans sergilediği takdirde diğer ülkelerin bundan faydalanacağını ifade etti.

Çin Uluslararası Ticaret Odası (CCOIC) Genel Sekreteri Lin Shunjie ise Çin'in Avrupa ve Türk iş dünyası ile kurduğu ortaklığı güçlendirmek istediklerini ifade etti.

Kaynak: TOBB
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr