Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ABD İLE TİCARETTE YENİ DÖNEM

ABD İLE TİCARETTE YENİ DÖNEM

ABD İLE TİCARETTE YENİ DÖNEM18.09.2013
Türkiye ile ABD arasında kurulan Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi resmen devreye girdi. Bakan Zafer Çağlayan, "Bu görüşmeler belki de STA ile biter" dedi.

Türkiye ile ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerini yapmakla görevlendirilen Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi ilk toplantısını yaptı. Washington'daki görüşmelerde taraflar, STA konusundaki beklentilerini dile getirdi. Nasıl bir çalışma metodu izleneceği konusu karara bağlandı.

AB CENTİLMEN DEĞİL
ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile görüşen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Çalışma programını ABD Ticaret Temsilciği'ne sunduk. Onlar ay sonuna kadar çalışmalarını bitirip bize iletecek. Bugün, Türkiye ile ABD arasındaki ticarette tarihi bir gündür" dedi. Komitenin Türkiye ile Amerika arasında olabilecek STA'nın ülkeler arasında irdelenmesi görevini yürüteceğini kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu: "ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması ile ilgili konulardan Türkiye'nin nasıl etkileneceğini de tespit edecek." Türkiye'yi görüşmelere dahil etmeyen AB'yi centilmen olmamakla suçlayan Çağlayan, "AB bu konuda centilmence davransaydı 'Türkiye de ortağımdır' derdi" değerlendirmesini yaptı. ABD ile Türkiye'nin stratejik müttefik olduğunu dile getiren Çağlayan, ancak bunun ticarete yansımadığını ifade etti. Çağlayan, "Ticaret hacmimiz bu müttefikliği yansıtmaktan çok uzak. Geçen yıl 19.7 milyar dolar ticaret hacmimiz vardı. Bunun 5.6 milyar doları bizim ihracatımız. 14.1 milyar dolar da Amerika'nın Türkiye'ye ihracatı" diye konuştu.

YÜKSEK VERGİLER DE GÜNDEMDE
Çağlayan görüşmelerde ABD'nin Türkiye'den ihraç edilen bazı ürünlere koyduğu yüksek vergilerin de gündeme geldiğini ifade etti. ABD, Türkiye menşeli ürünlere 3 anti-damping 2 telafi edici vergi olmak üzere totplam 5 ticaret politikası önlemi uyguluyor. Ayrıca 2 adet telafi edici vergi de Amerika tarafından sadece Türkiye'ye uygulanıyor. Çelik petrol boruları ve inşaat demiri gibi ürünlere bu vergilerin uygulandığını belirten Çağlayan, ABD tarafına bu tür uygulamaların ticarette ciddi bir engel oluşturduğunu bildirdiklerini söyledi. Çağlayan ayrıca siyah incir ve nar gibi meyvelerin de ABD pazarına giremediğini, yetkililerden bunun kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.

STK'LAR LOBİ YAPSIN
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile STA yapılması halinde bunun Kongre onayına sunulacağını belirterek, Sivil Toplum Kuruluşları'na (STK) çağrıda bulundu. Çağlayan, "Ortalık işi gücü olmayan odadan geçilmiyor. Bir veya birkaçının işi Kongre'ye yönelik lobicilik olsun" dedi. Bakan Çağlayan, TİM, TÜSİAD, TOBB ve TEPAV'ın ABD ile AB arasında görüşmeleri başlayan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması konusunda çalışma yaptığını belirterek, "İş dünyası bu anlaşmanın avantaj ve dezavantajlarını tartışıyor" dedi.

VİZE İNSAN HAKLARI İHLALİDİR
Maların serbest dolaşımına rağmen ülkeye giren işadamlarına vize uygulandığının hatırlatılması üzerine de Çağlayan, "Vize insan hakları ihlalidir. Biz de uygulayalım. Neden biz de vize koymayalım?" dedi.

ONUR AİR İÇİN DEVREYE GİRDİK
Çağlayan, ABD'nin Onur Air'e İranlı ortağı nedeniyle ambargo uyguladığını, yedek parça satmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Sorunu çözme yolunda adım attık. Onur Air'in Türkiye'de saygın bir havayolu olduğunu söyledik. Gerekirse ortaklık yapısını dahi gözden geçirebileceği teminatını da vurguladık." Bakan Çağlayan, görüşmelerinde siyasi konuların gündeme gelmediğini söyleyerek, şunları anlattı: "Ekonomi siyasetin anahtarıdır. İki ülke arasında iş dünyası ne kadar güçlü ise bu siyaseti de etkileyecektir."

Kaynak:Sabah
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr