Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ORTADOĞUDA YAŞANANLAR, 2023 HEDEFLERİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR

ORTADOĞUDA YAŞANANLAR, 2023 HEDEFLERİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR

ORTADOĞUDA YAŞANANLAR, 2023 HEDEFLERİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR11.09.2013

Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklar nedeniyle pek çok sektörün ihracatta sorun yaşadığına dikkat çekerek, 2023 hedeflerinin sıkıntıya girdiğine dikkat çekti. 2023’te hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda bu yıl 162 milyar dolarlık ihracat planlandığını ancak çıkan karışıklıklar sonucu bu rakamın revize edilerek 158 milyar dolara çekildiğini hatırlatan Aymen, “Gidişat bu rakamı da bulabilmemizin zor olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin ihracatında yaşanan sıkıntıların kendi sektörleri olan ağaç ve orman ürünleri ihracatında da hissedildiğine işaret eden Aymen, “Mevcut durumda sektörümüz geçen yıla göre ihracatta yüzde 9 gibi az bir çıkış yakaladı ancak hedeflerimizin gerisindeyiz. Yılsonunda yüzde 15’lik artış hedefliyorduk ancak umarım yüzde 10’un altında kalmayız” ifadelerini kullandı.

Döviz kuru sıkıntı

Gerek Ortadoğu’daki karışıklıklar gerekse istikrarsız döviz kurları nedeniyle ihracatçının ciddi sıkıntı yaşadığını vurgulayan Aymen, vakit kaybedilmeden bu sorunların çözümlenmesini beklediklerini dile getirdi. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların da ihracatçı açısından risk olduğunu belirten Aymen, “Dövizin yükselmesi kısa sürede ihracat üzerinde belki olumlu etki gibi gözükse de bu bizim arzu ettiğimiz bir durum değil. Biz ihracatçılar istikrardan yanayız. İstikrarsız yükselmenin ihracatçıya bir faydası olmaz. Çünkü bunun bir sonraki adımı TL maliyetlerimizin yükselmesi anlamına gelir bu da ihracat fiyatlarına yansır. Bu nedenle dövizde de istikrar istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Mobilya’da güzel gelişmeler var

Sektöre ilişkin değerlendirmeler de yapan Aymen, Türkiye’de mobilya sektöründe güzel gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Kayseri’nin ardından İnegöl’de de sektöre ilişkin önemli kümelenmelerin başladığını söyleyen Aymen, Türk mobilya sektörünün dünya piyasalarında oldukça yoğun çalıştığını aktardı. Sektörün daha da gelişmesi için Ar-Ge proje çalışmaları yaptıklarını, KOBİ’leri Ar-Ge’lerini geliştirmeleri noktasında desteklediklerini vurgulayan Aymen, dünyaya Türk mobilya konseptlerinin yayılması yönünde mücadele verdiklerini bildirdi. Ancak dünyada yaşanan sıkıntılardan mobilya sektörünün etkilendiğini anlatan Bülent Aymen, sözlerine şöyle devam etti: “Ortadoğu Türk mobilyası için önemli bir pazardı. İhracatın yaklaşık yüzde 35’i Ortadoğu’ya gidiyordu. Firmalarımızın son 10 yıldır oralarda kendi markalarıyla mağazalar açıp oralara hakim olmaya başladı. Ancak yavaş yavaş kapanıyorlar. Türkiye’nin en büyük mobilya markası iki sene önce İran mağazasını açtı ama hiç ihracat yok. Yunanistan’da önemli bir hakimiyetimiz vardı. Ekonomik krizle o bölgedeki ihracatımız etkilendi.”
 
Türk mobilyası Afrika evlerini süsleyecek

Halen en çok ihracatın Irak ve Almanya’ya yapıldığını belirten Bülent Aymen, alternatif pazar olarak da bakir Afrika pazarına yöneldiklerini açıkladı. Etiyopya, Senegal, Kenya ve diğer Afrika ülkelerinde Türk mobilyacıların önemli temaslar kurmaya ve kendi markalarıyla mağazalar açmaya başladığını anlatan Aymen, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri’ni de bir diğer alternatif pazar olarak gördüklerini kaydetti.
 
 
Kaynak : Dünya

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr