Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BİNALİ YILDIRIM DENİZCİLİK HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

BİNALİ YILDIRIM DENİZCİLİK HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

BİNALİ YILDIRIM DENİZCİLİK HEDEFLERİNİ AÇIKLADI09.09.2013

Binali Yıldırım, “Ülkemizin 2023 hedeflerini ele aldığımız bu şurada dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak için 2035 yılına kadar yeni limanlar, havalimanları, demiryolları, karayolları yapacağız. Artık göçler batıdan doğuya doğru olmaktadır. Bu küresel ekonomideki yeni bir sürecin göstergesidir. Bu yüzden önümüzdeki 10 yılı yeniden düşünmek yeniden planlamalar yapmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım artık dünyanın her yerinde 2 milyar insanın 7 gün 24 saat birbirleriyle haberleşip alışveriş yapıp, dostluklar, karşılıklı ortak çalışmalar yaptıklarını dile getirerek ulaşımın bir ticaret olmadığını söyledi.

Yıldırım, “Ulaşım, ticaret ilişkilerin iyileştirilmesi için bir takım araçtır. Bugün yaşanan bölgesel sıkıntıların arkasında dünyada gelirlerinin adaletsiz bir şekilde dağıtılması yatıyor. Bu yüzden önümüzdeki 10 yılı yeniden düşünmek yeniden planlamak zorundayız. Bu önümüze çok iyi bir fırsat getirmektedir. Ülkemizin 2023 hedeflerini de bu şurada ele almış olduk. Bu hedeflerimiz Karayolu, Demiryolu, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Denizcilik, Haberleşme, Kent içi Ulaşım ve Boru Hatlarından oluşacaktır.” diye konuştu.

Ticaretimizi 3 kat arttıracağız

Ulaşım, iletişim, eğitim, ticaret, sosyal devlet olma ile ilgili hedeflerinin de olduklarını söyleyen Yıldırım, “Bu hedeflerimizle dünyanın ilk 10 ekonomisi olma yolunda çalışacağız. Türkiye bugün erişilen, ulaşılan bir ülke haline gelmiştir. Ancak bu bir başlangıçtır. Ticaretimizi 3 kat arttıracağız. Bunun için yeni limanlar, havalimanları, demiryolları, karayolları lazım. Bunların bir kısmını devlet eliyle bir kısmını da kamu özel sektör ortaklığıyla beraber yapacağız. “ dedi.

2023 – 2035 arasında yüksek kalitede konforlu bir hizmet sunmak eşit dengeli sürdürülebilir bir yol izlemek istiyoruz diyen Bakan Yıldırım, “2035 yılına kadar 50 milyon TL’lik bir ciro yapmayı hedefliyoruz. Şu anda 30 milyon TL’lik bir ciromuz var.” diye konuştu.

Dünyada 13. Sıradayız

Yıldırım ayrıca Trükiye'nin dünya deniz ticaret filosunun yüzde 90'ını elinde bulunduran ülkeler arasında 13. sırada yer aldığını ifade etti.

Son 10 yılda Türk deniz ticaret filosunun 9 milyon dwt'dan 30 milyon dwt'a yükseldiğini hatırkatan Yıldırım; "Şuan için iyi bir yerdeyiz ama yeterli görmüyoruz. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bu rakamı 50 milyon dwt'a çıkarmayı planlıyoruz. 10 yılda 9 milyondan 30 milyona çıkarmışsak 2035 yılına kadar 50 milyona hayli hayli çıkartırız" dedi. 

Ülkemizin Akdeniz turizminden yeterince pay alamadığını da hatırlatan Yıldırım, Akdeniz çanağında gerçekleşen turizm faaliyetlerinden en büyük geliri 3 ülkenin elde ettiğini ve Türkiye'nin de bu pastadan pay alabilmesi için gerekli yatırım ve olanakların sağlanacağı müjdesini verdi. Yıldırım, bu çerçevede Türkiye'nin  2035 yılına kadar 60 bin konaklama ve yat kapasitesi olan yat limanlarının inşasını hedeflendiği belirtti. 


KAYNAK : Denizin Sesi Aktüeldeniz

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr