“(Herkes İçin Ulaşım ve Hızlı Erişim) sloganıyla 5 7 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirilecek 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na dünyanın izlediği dev projeler damgasını vuracak” “Şuranın açılışı Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül tarafından yapılacak” “Şura, denizcilik, ulaşım, havacılık, haberleşme gibi alanlarda hedeflerimizi gözden geçirmemiz için imkan sağlayacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’da gerçekleştirilecek 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na, dünyanın imrenerek izlediği dev projelerin damgasını vuracağını belirtti.
Yıldırım, AA muhabir Tamer Toğanaş ‘a yaptığı açıklamada, 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın, ”Herkes İçin Ulaşım ve Hızlı Erişim” sloganıyla 5-7 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirileceğini hatırlattı.
Açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılacak şuraya, Cumhurbaşkanı ve bakan düzeyinde yabancı konukların yanı sıra, çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen, ve uzmanın katılımının beklendiğini bildiren Yıldırım, şura kapsamında karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay teknolojileri, haberleşme, boru hatları ve kent içi ulaşımdan oluşan yedi sektörün inceleneceğini ve bu sektörlere yönelik raporların katılımcıların görüşüne sunulacağını kaydetti.
Bakan Yıldırım, şuranın, denizcilik, ulaşım, havacılık, haberleşme gibi alanlarda hedeflerin yeniden gözden geçirilmesine imkan sağlayacağını belirterek, “Hedeflerimiz, projelerimiz değerlendirilecek. Yaptıklarımız ve hedeflerimiz doğrultusunda daha neler yapmamız gerektiğini ortaya koyacağız. Şura, 2023 ve 2035′e giden yolda, Bakanlığımızın vizyonunu ortaya çıkaracak. Hedef 2035′e yönelik vizyonumuzu da bir anlamda oluşturmaya başlayacağız” dedi.
Türkiye’nin kalkınması, küresel hayallerini gerçeğe dönüştürebilmesi için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizen Yıldırım, havayolları, denizcilik, demiryolları ve karayollarında Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Hayata geçirilen ve tasarlanan projelerin, sadece ulusal veya bölgesel yatırım niteliği taşımadığını belirten Yıldırım, bunların aynı zamanda Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak uluslararası stratejik değerler olduğunu söyledi.
Dünya ekonomik kriz ve etkileriyle boğuşurken, Türkiye’nin büyük projeleri birbiri ardına hayata geçirdiğini vurgulayan Yıldırım, 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na da dünyanın imrenerek izlediği bu dev projelerin damgasını vuracağını söyledi.
“Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne kavuşacak”
Yıldırım, 2023 hedeflerinde Çanakkale’ye yapılacak Boğaz Köprüsü projesinin de yer aldığını belirterek, şurada bu projenin de masaya yatırılacağını bildirdi. Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne ilişkin proje çalışmalarının yapıldığını anlatan Yıldırım, “Proje henüz bitmedi ancak, proje güzergahı belirlendi” dedi.
Şurada gündeme gelecek diğer dev projeler şöyle;
İstanbul’un iki yakası kavuşuyor
Ulusal ve uluslararası transit trafiğin İstanbul dışına alınması bakımından en önemli proje olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile raylı sistemi mevcut dünyanın en geniş köprüsü olacak. Köprü, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.
Ege ve Marmara birbirine bağlanıyor
20 milyar liralık yatırım tutarı ile dünyanın en büyük projelerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi dahil İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi, sadece İstanbul’u İzmir’e kesintisiz bağlamakla kalmayacak, Ege ve Güney Marmara’yı birbirine entegre edecek.
150 yıllık rüya gerçek oluyor
Pekin’den Londra’ya bağlanacak yeni “Demir İpek Yolu”nu deniz altından birbirine bağlayacak Marmaray Projesi, dünyanın en derin batırma tüp tüneli olacak. Dünyanın en büyük projeleri arasında gösterilen Marmaray ile Boğaz geçişi 2 dakikaya inecek ve Halkalı - Gebze arasındaki uzaklık 105 dakikaya kadar düşecek.
Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’a
En büyük projeler arasında yer alan yeni havalimanı projesi ile İstanbul, havacılıkta dağıtım merkezi haline gelecek. 150 milyon yolcu kapasiteli birbirinden bağımsız altı pistli olacak şekilde yapılacak havalimanı, tüm bölümleri açıldığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.
Marmaray’a kardeş geliyor
Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi ile Kazlıçeşme-Göztepe 15 dakikaya inecek. 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak tünel, Boğaz’ın 106 metre altında inşa edilecek ve dünyanın en uzun 6′ıncı tüneli olacak.
Ankara ve İstanbul ”kapı komşusu” oluyor
Yatırım tutarı 8 milyar 200 milyon lirayı bulan ve merakla beklenen projelerden biri olan İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi ile başkent Ankara ile Türkiye’nin ekonomi merkezi İstanbul arası 3 saatte aşılacak.
Ankara ve İzmir yüksek hızla kavuşacak
Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattının ilk adımları atıldı. 3,5 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak hat tamamlandığında Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya kadar düşecek.
Türkiye’nin batısı doğusuna bağlanıyor
Demir İpekyolu Projesi’ni yüksek hızda İstanbul’a bağlayacak Ankara-Sivas YHT projesinin tamamlanmasıyla birlikte Yüksek Hızlı Demiryolu hattında doğu-batı ekseni oluşturularak seyahat süresi 2 saate düşecek. Yozgat’ın da demiryolu ağına bağlantısı sağlanacak.
Erişilemeyen mecra kalmıyor
GSM Şebeke Alt Yapısının Kurulması Projesi ile 1,5 yıl içerisinde GSM şebekesinin bulunmadığı nüfusu 500′ün altında bin 799 mecra kapsama alanı içine alınacak,Türkiye, Avrupa’da tüm mecralarını kapsama alanı altına alan ilk ve tek ülke haline gelecek.
Demir İpek Yolu
Çin’den Batı Avrupa’ya kadar İpek Yolu güzergahındaki bütün ülkeler tarafından ilgiyle takip edilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi 2007′de başlatıldı. Hattın işletmeye alınması ile ilk yıl 1,2 milyon yolcu ve 3,5 milyon ton yük taşınacak. 2034 yılında ise söz konusu hattın, 7,8 milyon yolcu ve 21,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşması planlanıyor.
Kaynak:Lojistik Haber