Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVA KARGODA YAKIT EK ÜCRETİ KARMAŞASI UTİKAD’I HAREKETE GEÇİRDİ

HAVA KARGODA YAKIT EK ÜCRETİ KARMAŞASI UTİKAD’I HAREKETE GEÇİRDİ

HAVA KARGODA YAKIT EK ÜCRETİ KARMAŞASI UTİKAD’I HAREKETE GEÇİRDİ27.08.2013
Yabancı uçak şirketlerinin hava kargo taşımalarındaki ek yakıt ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı üzerinden hesap edilmesine yönelik uygulamaları UTİKAD yönetimini harekete geçirdi.

Bazı yabancı havayolu firmalarının, hava kargo taşımalarında farklı yakıt ve güvenlik ücreti hesaplamalarının sektörde karışıklığa neden olduğu yönündeki görüşlerini yerli ve yabancı havayolu şirketleriyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ileten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, konu ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldi.

Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici’nin başkanlığında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ile UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ve UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un katılımıyla gerçekleşen toplantıda sorunların tespiti ve çözümüne yönelik görüş ve öneriler dile getirildi.

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, yakıt ek ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı alınarak hesaplanmasına itirazları olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:” UTİKAD olarak,  uçağın harcadığı yakıtın uçaktaki gerçek ağırlığa göre değişmesinden dolayı yakıt ek ücretinin de tartı ağırlığı üzerinden alınmasının doğru bir hesaplanma yönetimi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bazı yabancı havayolu şirketlerinin hesaplamaları bu yöntem üzerinden yapmaları ve diğer havayollarının da ek yakıt ücretlerinde tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı yöntemini kullanmaya gideceklerine ilişkin açıklamalarının ardından itirazımızı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirdik. İtirazımıza kurumdan yanıt geldi ve konuyla ilgili olarak görüşmek üzere Ankara’ya davet edildik. Bu uygulamanın yerli uçak şirketlerine örnek teşkil etmesi halinde bu konuda en büyük zararı ihracatçımız görecektir. Yakıt ek ücretinin hacim ağırlık üzerinden uygulanması, navlun ve ek ücretlerden oluşan hava taşımacılığı maliyetlerini de artıracaktır Bu durum 2023 ihracat hedeflerine odaklanmış ülkemiz ihracatına da olumsuz yansıyacaktır. ” dedi.

STANDARDİZASYON ZORUNLU HALE GELDİ

Hava kargo taşımacılığında uygulanan yakıt ve güvenlik ücretlerinin global bir çerçeveye oturtulması ve yüklerin gerçek tartı ağırlığını esas alan bir standardizasyona tabi tutulması konusundaki UTİKAD  talep ve görüşlerinin, bölgesel bazlı yaşanabilecek karışıklıkların önüne geçeceğinin ve adaletli bir yöntemin uygulanmasına imkan sağlayacağının dile getirilmesinin ardından Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, söz konusu itirazı yerli havayolu şirketleri ile de bir araya gelerek değerlendireceklerini söyledi.

Toplantıda ayrıca SHGM ve Türkiye’deki hava kargo acentelerini temsil eden UTİKAD işbirliğiyle, önümüzdeki aylarda üretim ve ticaret dünyasıyla havayolu şirketlerinin de katılacağı havayolu kargo taşımacılığına ilişkin ortak bir konferans düzenlenmesi konusu değerlendirildi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr