HİZMET İHRACATINDA REKOR

HİZMET İHRACATINDA REKOR16.08.2013
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sekiz Hizmet kaleminin beşinde ihracatın en üst seviyesine çıktığını vurgulayarak, hizmet ihracatının 6 ayda yüzde 20.4 arttığını, artış sıralamasında Türkiye'nin Romanya'dan sonra dünyada ikinci olduğunu belirtti. 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Haziran ayı ödemeler dengesi ve Mayıs ayı istihdam verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mal ticaretinden sonra hizmet ticaretinde de yılın ilk yarısına ait sonuçlara ulaşıldığını belirten Çağlayan hizmet ticaretinde rekor kırıldığını, bu rekorun yılsonunda kırılacağını ifade etti. Bakan Çağlayan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hizmet ihracatından sorumlu Bakan olarak, şunu ifade etmekten son derece mutluyum. Dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Türkiye, yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 20.4 artırdı. Bu çok büyük bir artış oranı. Diğer ülkelerin verileri henüz tam olarak açıklanmış değil ancak açıklananlar arasında Romanya'dan sonra ihracatını en çok artıran ülkeyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak yıl sonuna kadar bu performansı devam ettirip 48 milyar dolar hizmet ihracatını aşacağımızı tahmin ediyoruz. Bugünkü veriyi önemli kılan başka bir boyutu da, şimdiye kadar ilk 6 ayda ulaşılmış en üst düzey olması. Yani bu bir rekor ve yılsonunda da rekor kıracağız."

"Cari açıkta yıl sonunda OVP beklentisinin biraz üzerine çıkacağız gibi görünüyor"
Bakan Çağlayan, hizmet ihracatında sekiz ana kalem bulunduğunu belirterek, kamuoyunun özellikle turizm ile ilgilendiğini, ancak hizmet ihracatında 7 kalem daha bulunduğunu vurguladı. Bugün itibarıyla sekiz kalemin beşinde geçen yılların ilk yarısının üzerine çıktık. Dolayısı ile sadece turizm değil, taşımacılık, resmi hizmetler, sigorta hizmetleri, diğer ticari hizmetler gibi ihraç kalemlerinde de bir artış var ve bu sağlıklı bir gösterge. Bugün itibarıyla 6 aylık cari açık 35.9 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla göre 6 milyar dolara yakın artış var. Yılsonu Orta Vadeli Program (OVP) beklentisi, bildiğiniz gibi 60.7 milyar dolar. Şu anda bunun yarısını aşmış durumdayız. Yılsonunda şimdiki OVP beklentisinin biraz üzerine çıkacağız gibi görünüyor.

"Altın ihracatında kıyamet koparanların, altın ithalatına ses çıkarmıyor"

Geçen sene altın ihracatı sebebiyle kıyameti koparanların, bu seneki altın ithalatına hiç sesleri çıkmadığını belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"İlk 6 ayda 10 milyar dolara yakın altın ve kıymetli taş ithalatı yapıldı. 2012'nin ilk yarısında bu 4 milyar dolar civarında idi. Yani cari açıktaki artışın 6 milyar doları bundan kaynaklanıyor. Bunlar gayet doğal şeyler. Geçen sene de doğaldı, bu sene de doğal. Ancak analiz ederken bu detayları da görmezden gelemeyiz."

"Doğrudan yatırım girişlerinde geçen yıla göre gerileme var"

Bakan Çağlayan, doğrudan yabancı yatırım girişlerinde ilk yarıda 5 milyar dolara yakın bir düzey gördüklerini vurguladı. Doğrudan yatırım girişlerinde geçen yıla göre gerileme olduğunu belirten Çağlayan, dünya ekonomisindeki durumun dikkate alınması halinde bunun normal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye ekonomisi gayet iyi bir performans gösterdi"

Türkiye ekonomisi dünyadaki çalkantılı ortama rağmen ilk yarıda gayet iyi bir performans gösterdiği görüşünü savunan Bakan Çağlayan, gerek mal gerek hizmet ihracat artışı ile dış ticarette, daralan AB pazarına rağmen başarılı bir ilk yarı geçirildiğini ifade etti. Özellikle diğer ülkeler ile kıyaslandığında bunun net olarak görülebildiğini vurgulayan Çağlayan şunları kaydetti:

"Bu başarılardan biri de istihdam alanında yaşanıyor. Avrupa'da ve dünyada işsizlik artmaya devam ederken bizde geriliyor. Bakın son 12 ayda 850 bine yakın istihdam yaratan bir ekonomimiz var. 2009 başından, yani krizin en kötü günlerden bu yana toplamda 6 milyona yakın istihdam artışı oldu. Avrupa'da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Geçen ay istihdam rekoru kırmıştık. Bu ay da bunu geçerek çıtayı daha da yukarı taşıdık. Toplam istihdam 26.1 milyona ulaştı. Geçen ay istihdamda rekor kırmıştık, bu ay bu rekorun üzerine çıkıp bir yenisini kırdık."

"İşsizlik oranında önümüzdeki aylarda biraz daha gerileme olur"

İşsizlik oranının yüzde 8.8'e gerilediğini, önümüzdeki aylarda biraz daha gerileme olacağını belirten Çağlayan, Türkiye'nin kriz döneminde ILO içinde en fazla istihdam artıran ülkelerin başında geldiğini, önümüzdeki yıllarda da öyle olacağını vurguladı. Bakan Çağlayan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu üretim ile olacak, sanayi ile olacak. İşte o yüzden her fırsatta diyorum ki; Türkiye ekonomisinin geleceği yatırımdır, üretimdir, sanayidir. Sanayi sektörü ile iş dünyasına giren yatırımcılar, işadamları bunu terkedip hizmetlere geçerlerse ekonomimiz bundan faydadan çok zarar görür. Bizim sanayiciye ihtiyacımız var. Yatırım teşvik sistemi de bu amaçla tasarlandı ve çok pozitif sonuçlar veriyor. Orta ve uzun vadede bu işsizlik oranlarında daha sert düşüşler yakalamamız gerekiyor. Hem nüfus artışını, hem de işgücüne katılım oranındaki artışı geçen bir hızla istihdamımızı artırmalı ve işsizlik oranını yüzde 6-7'lere indirmeliyiz. Bu zor bir hedef ama bu hedef bizim bir üst lige çıktığımızın resmi olacak kadar büyük bir başarının da göstergesi."

Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr