Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / GÜMRÜK EŞYASI SATIŞINDAN EKONOMİYE KATKI

GÜMRÜK EŞYASI SATIŞINDAN EKONOMİYE KATKI

GÜMRÜK EŞYASI SATIŞINDAN EKONOMİYE KATKI15.08.2013
Gümrük kaçağı ve yasal yollarla gelip de işlemlerinin zamanında ve usulüne uygun şekilde yapılmaması halinde tasfiyelik hale gelen eşyaların Ankara’da perakende veya ihale suretiyle satışları gerçekleşmeye devam ediyor.

Eşyaları usulüne uygun şekilde iç piyasaya sunduklarını belirten Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mustafa Işık, son iki yılda perakende satıştan ülke ekonomisine 8 milyon TL, ihaleli satışlardan ise 5 milyon TL olmak üzere toplamda 13 milyon TL katkı yapıldığını belirtti.

Mustafa Işık, ürün satış fiyatlarının 4077 Sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunun 4. Maddesi  göz önüne alınarak Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü’nün Fiyat Tespit Komisyonu tarafından belirlendiğini ifade etti.

Piyasa Fiyatının Altında, Vatandaşlar Uygulamadan Memnun

Ankara Ulus'ta bulunan Anafartalar Çarşısı’ndaki Perakende Satış Mağazasının 2008 yılında açıldığını belirten Işık, “İlk günden itibaren halk tarafından yoğun ilgi görüyoruz. Mağazamızda, elektronik, mutfak, giyim, ayakkabı-çanta, oyuncak-aksesuar, halı-kumaş-mobilya ve hırdavat reyonu olmak üzere toplam 7 reyonda haftanın 6 günü hizmet verilmektedir. Çarşı içerisinde pinpon topundan şezlonga, televizyondan fotoğraf makinesine, tekstil eşyasından cep telefonuna kadar yüzlerce ürün bulunmaktadır. İnsanlar bu ürünleri piyasa fiyatlarının oldukça altına alarak rahatça kullanabiliyor.” dedi.

Özürlü Eşya Statüsü

Eşyanın vatandaşlara daha cazip halde ulaşması için piyasa tespit çalışmasının yapıldığını ifade eden Işık, "Eşyanın miktarı, ambalajlı olup olmadığı ve kalitesi satışa sunulurken fiyatı aşağı çeken etkenlerden bazıları. Ancak asıl etken fiyat tespiti yaparken eşyayı 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamına sokarak "Özürlü Eşya" statüsüne alınması.

Kalitesinde sıkıntı olmayan ürünlerin özürlü kategorisinde değerlendirilmesiyle fiyatları yüzde 30’lardan 60’lara kadar aşağı çekiliyor." dedi.

Sahtekarlara İnanmayın

Herkesin bütçesine uygun satış yapmayı hedeflediklerini belirten Işık, yanıltıcı reklamlarla ilgili olarak vatandaşları uyardı ve ekledi: "Değişik mağazalarda ilan, afiş, tabela ile reklam yapıp, “gümrükten halka satış” diyerek insanları yanıltıyorlar. Onlarla ilgili gerekli yasal mücadeleyi sürdürüyoruz. Yapmış oldukları alışverişlerde herhangi bir şekilde Bakanlığımız logosunu  görmelerini ve logomuzun olmadığı mağazaların bizimle ilişkisi olmadığını bilmelerini ve kesinlikle sahtekarlara inanmamalarını istiyoruz."

Toplu Satış Yok

Perakende satış mağazalarında özellikle toplu satış yapmadıklarını belirten Mustafa Işık, "Perakende satışla birlikte temel hedefimiz nihai tüketiciye ulaşmak. Elimizdeki eşyanın miktarına göre her vatandaşımıza birer adet satış yapıyoruz. Firmalara yönelik herhangi bir satış yapılmıyor." dedi.

Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr