Alışan, uluslararası ve yurtiçi dökme olarak, tehlikeli ve tehlikesiz her tür likit kimyasal madde taşımacılığı faaliyeti gösteriyor. Toplamda 160 bin paletlik depolama alanı ve 450 birimlik özmal araç filo ile Avrupa, CIS ülkeleri ve Ortadoğu’ya yönelik lojistik hizmetler sunduklarını söyleyen Alışan Lojistik Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim, tehlikeli madde taşımacılığı hizmetleri hakkında sorularımızı yanıtladı.
Hangi sektörlerden müşterilere hizmet sunuyorsunuz?
Alışan Lojistik olarak başta FMCG, otomotiv ve kimya sektörlerine hizmet verebilen bir lojistik servis sağlayıcı olarak ön plana çıkmak istiyoruz. Yatırımlarımızı bu amaç doğrultusunda, global pazar tarafından tanınan büyük bir marka haline gelmek üzere planlıyoruz. Alışan Lojistik olarak; taşımacılık alanında Ortadoğu, Rusya ve CIS ülkeleri ile çalışma kapasitesine ve gerekli knowhow’a sahibiz.
Tehlikeli madde taşımcılığında nelere dikkat edilmeli? Alışan Lojistik bu alanda oluşan “riskleri” nasıl minimize ediyor ve fark yaratıyor?
Günümüzde demiryolu, karayolu, deniz yolu ve boru hatları ile taşınan ve tehlikeli olma özelliği taşıyan maddeler ülkeler arası ticarette önemli bir yer tutuyor. Çok zehirli, yüksek derecede parlayıcı, basınç oluşturan ve yanıcı olarak nitelendirilen tehlikeli maddeler, insan sağlığına ve çevreye zararlı olduklarından bu maddelerin çok düşük miktarlarının çevreye yayılması bile ciddi boyutlarda sorunlara neden olabiliyor. Kentlerde ve endüstri alanlarında ortaya çıkan atıkların yeniden değerlendirilmesi, imha edilmesi veya depolanmak üzere taşınmaları da tehlikeli maddelerin taşınmasına yönelik bir mevzuatın varlığını gerekli kılıyor. Bu gereklilikle yürürlüğe girecek ADR yönetmeliğiyle pazarda olumlu gelişmelerin olacağını düşünüyoruz.
Alışan, kurulduğu günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak kimya sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığı, altyapısı ve başarılı bir çalışma modeli bulunuyor. Alışan Lojistik, Avrupa standartlarında araç, çekici, ekipman ve depolar ile hizmet veriyor. Bununla birlikte çalışanlarını da sağlık, emniyet, çevre ve kalite konularında yeterli bilgi ile donatmak amacıyla en üst seviyede eğitimler vermekte ve önlemler almaktadır. Bu anlamda Alışan, tehlikeli madde lojistiği ile ilgili bilgi, tecrübe ve kapasite anlamında Türkiye’nin lider firmalarından.
2013’den beklentileriniz nedir?
Tehlikeli madde lojistiği ile ilgili bilgi, tecrübe ve kapasitemiz ile Türkiye’nin lider firmaları arasındayız. Geçtiğimiz 2012 senesi Alışan Lojistik olarak bizim için başarılı bir seneydi. Hedeflerimiz doğrultusunda 2012 senesini 270 milyon TL ciro ile tamamladık.
2013 senesinde de Alışan Lojistik olarak, sektördeki etkinliğimizi arttıran, hizmet kabiliyetimizi geliştiren modernizasyon ve verimlilik odaklı projeler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Projelerin sonuçlarına bağlı olarak yatırım planlarımızı şekillendireceğiz. Alternatif taşıma modları ve yeni depo yatırımları ve bölgesel büyüme stratejileri planladığımız projeler arasında sayılabilir.
ADR Yönetmeliği sektörü nasıl etkileyecek?
ADR’nin yürürlüğe girmesi ve işleyen, doğru kontrol sistemi ile sektörde tehlikeli kimyasal taşımacılığı sırasında oluşabilecek risklerin meydana gelme potansiyeli azalacak. Doğru ekipman ve eğitimli sürücüler tarafından taşınarak, sektör daha güvenli ve çevreye duyarlı hale gelecek. Ülkemizde çok ciddi miktarda kimyasal madde taşımacılığı ve depolaması kazaları yaşanıyor. Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile taşınması yönetmeliği, bu konuda öncelikle sorumlulukların netleşmesini sağlayacak.
Kaynak:Hizmetix