Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / AKTİFSPED YATIRIM HAMLELERİNE DEVAM EDİYOR

AKTİFSPED YATIRIM HAMLELERİNE DEVAM EDİYOR

AKTİFSPED YATIRIM HAMLELERİNE DEVAM EDİYOR13.08.2013
Aktifsped uzun yıllardan beri kimyasal madde taşımacılığı hizmetlerini Hoyer firması ile birlikte gerçekleştiriyor. Hoyer’in dünya’nın 80’den fazla ülkesinde operasyonlarını yürüttüğünü ve bunun kendilerine çok önemli bir uluslararası network ağı avantajı sağladığını ifade eden Aktifsped Genel Müdürü Ekin Tırman, Türkiye’yi Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri için bir aktarma merkezi olarak konumlandıracak yatırımları devreye almaya hazırlandıklarını belirtiyor.

Dökme, sıvı kimyevi madde ve konteyner taşımacılığı alanında sunduğunuz çözümlerden söz eder misiniz?

Kimyasal madde taşımacılığı Aktifsped’in temel ve öncelikli operasyon alanı. Her ne kadar Türkiye’nin hemen tüm önemli liman ve terminallerinden 20”, 40” ve 45” konteyner taşımacılığı hizmeti de veriyor olsak da, biz kendimizi her zaman için bir karayolu ile kimyasal taşımacılık firması olarak nitelendirdik. İş hacmimizin önemli bir bölümünü bu alandan elde ediyor olmamızın yanı sıra, insan gücü, eğitim ve yatırım altyapılarımızı da hep bu yönde şekillendirdik. Müşteri portföyümüz genel olarak Türkiye’de yer alan birçok önemli kimyasal üretici, ithalatçı veya bu ürünleri kendi üretimleri içerisinde kullanan endüstriyel firmayı kapsıyor. Bunların içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren hemen hemen tüm çok uluslu büyük kimyasal üretici firmayı da sayabiliriz.

Hoyer’in Aktifsped’ in ortağı konumuna gelmesi ve bu çerçevede Hoyer’ in global yapısı hakkında bilgi verir misiniz? Yapmış olduğunuz bu güç birliği özellikle kimyevi madde taşımacılığındaki yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarınızı nasıl etkileyecek?

2012 yılı içerisinde Almanya merkezli Hoyer Grup Aktifsped Uluslararası Nakliyat’ ın çoğunluk hissesini satın aldı. Aslına bakarsanız bu; uzun yıllardan beri Türkiye içerisinde 2 firma arasında süren işbirliğinin son halkası olmuş oldu. Hoyer sıvı/dökme kimyasal, gıda maddesi, gaz ve petrol ürünleri taşımacılığında Avrupa’nın en büyük firması konumunda. 28 bin adet tank konteyneri, 20 bin adet IBC’ si, 2 binin üzerinde aracı ve 5 bine yakın çalışan sayısı ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu bağlamda Avrupa’nın ve dünya’nın bir çok ülkesinde gerçekleştirdiği önemli miktardaki yatırımları ile varlığını sürdüren Hoyer, satın alma işlemine kadar Türkiye’deki faaliyetlerini kendi ofisi ve Aktifsped’in entegre tedarikçi kapsamındaki taşıma olanakları ile yürütüyordu. Türkiye’nin lojistik ve aynı zamanda kimyasal üretim merkezi olma yolunda son dönemde gittikçe artan cazibesi, Hoyer Grup’un da Türkiye’deki faaliyetlerini ve iş hacmini genişletme kararı alması ile sonuçlandı. Bu noktada da Aktifsped’de elde edilen ortaklık yapısı ilk stratejik hamle olarak ön plana çıktı.

Hoyer’in önümüzdeki süreçteki en büyük hedefi Aktifsped ile birlikte yurt içi pazardaki taşıma hacmini önemli ölçüde arttırmak ve bunu gerçekleştirirken de sahip olduğu global kalite standartlarını Türkiye operasyonlarına da eksiksiz şekilde entegre etmek olacak. Aslına bakarsanız Hoyer sadece Türkiye’nin kimyasal taşımacılıktaki geniş iç piyasa hacmine de odaklanmıyor. Aynı zamanda bulunduğu coğrafyanın merkezi konumunda olmasından dolayı; Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin bulundukları alanlar için bir geçiş ve aktarma bölgesi olarak değerlendiriyor. Tüm bu sebeplerden ötürü önümüzdeki dönemde Hoyer ve Aktifsped’in farklı yatırım hamlelerini de hep birlikte göreceğiz.

Sunduğunuz yurtiçi ve uluslararası hizmetlerin detaylarını aktarır mısınız?

Taşımacılık hizmetlerimizi iki temel yapı dahilinde gerçekleştiriyoruz. Bunlardan ilki tank konteyner ile karayolu taşımacılığı. Bu alanda yurt içi ve uluslararası olarak geniş bir taşıma ağımız ve müşteri portföyümüz bulunuyor. Bunun yanında daha uzun mesafeleri kat etmek durumunda olduğumuz uluslararası taşımalar içinse kombine taşımacılık yöntemlerini kullanıyoruz. Karayolu ile birlikte ihtiyaca göre demiryolu ve/veya denizyolu taşıma yöntemlerinin bir araya getirilmesi ile müşterilerimize maliyet avantajı sağlıyoruz. Bunun yanında kombine taşımacılık ile çevreye daha az zarar veren, daha güvenli ve sürdürülebilir bir yol izlemiş oluyoruz. Ek olarak, taşımış olduğumuz ürünün özellik ve ihtiyaçları doğrultusunda depolama, ısıtma vb. gibi farklı katma değer yaratan hizmetlerimizi de müşterilerimize sunuyoruz.

Tehlikeli madde taşımcılığında Aktifsped bu alanda oluşan “riskleri” nasıl minimize ediyor ve fark yaratıyor?

Aktifsped, bugün bir Hoyer Grup firması olarak bu alanda Hoyer’in geniş bilgi birikimi ve uygulama örneklerinden faydalanıyor. Hedefimizin her zaman için sıfır kaza olması ile birlikte, bunu başarabilmek için önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. ADR sertifikalı veya ADR’ye uygun standartlarda taşıma araçları, tehlikeli/tehlikesiz kimyasal ürünlerin farklı standartlarda taşınmalarına olanak sağlayan donanımlara sahip tank konteynerler, güvenlik/sağlık/çevre ve kalite anlamında gerekli kurum içi eğitimlerden geçmiş SRC 5 (ADR) belgeli sürücüler ve çeşitli kalite yönetim sistemlerine uyum gibi bir çok kalite standardını kendi yapımıza entegre etmiş durumdayız. Tüm bunların yanı sıra; Avrupa Kimyasal Üreticiler Birliği’nin (CEFIC) kimyasal taşımacı firmaları standardize etmek için gerçekleştirdiği SQAS değerlemesinde 2012 yılı içerisinde yüzde 86’lık bir başarı oranı elde ederek Türkiye’de bu alanda benzer kalite standardına sahip olan çok az sayıdaki firmadan birisi olduğumuzu da kanıtladık.

2013 yılını bir önceki yıla ait operasyonel hareketliliğiniz ve belirlemiş olduğunuz hedeflere ulaşım açısından değerlendirdiğinizde ne gibi sonuçlar görüyorsunuz?

2013 yılının genel anlamda bir önceki yıla göre daha hareketli geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle Avrupa’nın yavaş da olsa krizden çıkış emareleri göstermesi, Türkiye ile Avrupa arasında kimyasal ürün trafiğini arttırmaya başladı. Bizim yurt içi operasyonlarımız ağrlıklı olarak Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleşiyor. Bu anlamda özellikle Marmara Bölgesi ve Kocaeli çevresi kimyasal üretimin ve taşımacılığının merkezi olmuş durumda. Ayrıca Orta ve Doğu Avrupa’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat taşımaları da bulunuyor. Bu alanda da 2013 yılında artan bir iş hacmiyle karşılaşmış bulunuyoruz. Bunun yılın ikinci yarısında benzer bir ivme ile devam edeceği beklentisi içerisindeyiz. Zaten 2013 bizim için bir yeniden yapılanma yılı. Aktifsped’in Hoyer Grup’a dahil olmasının ardından, yurt içi kimyasal taşımacılık alanında bugüne kadar olduğundan çok daha etkin bir süreç bizleri bekliyor olacak.

Kaynak:Hizmetix
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr