Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ortak Transit kapsamında düzenlenen transit beyannamesinin 26 bine yaklaştığını, taşıyıcılara verilen kapsamlı teminat izninin 450 milyon liraya, bu teminatla yapılan işlemlerin 8 milyar 500 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
Yazıcı, kağıt beyanname bazlı işlemlerin yerine tamamen elektronik veri alışverişi temeline dayanan "NCTS uygulaması"nın, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle ulusal transit işlemlerinde, 1 Aralık 2012 tarihi itibariyle de ortak transit işlemlerinde kullanılmaya başlandığını anımsattı. Ortak Transit'i, "Türkiye'nin, Avrupa Birliği’ne tam üye olmadan taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiğinin tek enstrümanı" olarak tanımlayan Yazıcı, bu uygulamanın, Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan AB, EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ile Türkiye'yi kapsadığını belirtti.
Ortak Transit'in, "hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı" olmak üzere 4 ana unsuru bulunduğunu ifade eden Yazıcı, halen bir aracın Türkiye'den Avrupa’ya gidiş-dönüş süresinin ortalama 12 gün olduğunu, Ortak Transit uygulamasıyla bu süreyi 9 güne düşürdüklerini kaydetti.
Türkiye gümrüklerinin, Avrupa’daki yaklaşık 3 bin gümrük idaresiyle karşılıklı veri transferi yoluyla doğrudan entegre hale geldiğine dikkati çeken Yazıcı, transit işlemlerinin hareket noktasından varış noktasına kadar her aşamada elektronik ortamda izlendiğine işaret etti.
"Yaklaşık 18 kat daha fazla işlem yapıldı"
Bakan Yazıcı, Avrupa’ya TIR Karnesi yerine elektronik beyanla yapılacak taşımalardan, yıllık en az 57 milyon avro tasarruf sağlanmasını hedeflediklerini dile getirdi. Yazıcı, "1 Aralık 2012 tarihinde başlayan ortak transit kapsamında Avrupa'dan ülkemize 21 bin, ülkemizden Avrupa'ya yaklaşık 5 bin olmak üzere toplamda 26 bin transit evrakının düzenlendiği ve her geçen gün ortak transitin taşıyıcılarca daha fazla tercih edildiği gözlemlenmiştir" ifadesini kullandı.
Yazıcı, Ortak Transitte yer alan basitleştirilmiş usullerden bir tanesi olan kapsamlı teminatın, transit işlemlerinde kullanıldığını belirterek, bu kapsamda şekli Sözleşme ve Gümrük Yönetmeliği ile belirlenmiş banka teminat mektupları ve ilgili evrakların Bakanlığına sunulduğunu, inceleme neticesinde gerekli şartları taşıyanlara bu imkanın sağlandığını anlattı. Bu basitleştirmenin avantajlarını sıralayan Yazıcı, şunları kaydetti: "1 Ocak 2012 tarihi itibariyle ulusal düzeyde, 1 Aralık 2012 itibariyle de ortak transit rejimi çerçevesinde başlatılan NCTS uygulaması dahilinde, bugüne kadar 40 firmaya kapsamlı teminat izni verilmiştir. Bu firmalar toplamda 300 milyon lira ulusal transit işlemlerinde geçerli, 150 milyon lira hem ulusal hem ortak transit işlemlerinde geçerli olmak üzere toplam 450 milyon lira tutarında teminat mektubunu bakanlığımıza sunmuştur. Sistemde mevcut bulunan 450 milyon liralık kapsamlı teminat mektubuyla 200 bine yakın beyanname işlem görürken, bu beyannameler için taahhüt edilen teminat tutarları toplamı 8,5 milyar liraya yaklaşmış bir başka deyişle 450 milyon liralık teminatla yaklaşık 18 kat daha fazla bir işlem yapılmıştır. Ortak transit işlemlerinde kullanılabilen teminatların ve sistemdeki firmaların sayısının artmasıyla Ortak Transit'in kullanımı daha büyük bir ivmeyle artacak ve bunun sonucunda transit işlemleri daha da kolaylaşacaktır. Bu noktada Ortak Transit; bakanlığımızın 'kolay ve güvenli ticaret' ilkesini, 'hızlı, kolay ve güvenli transit' ile tamamlayan bir uygulamadır."
Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı