Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / PETKİM LİMANI 20 AY SONRA HİZMETTE

PETKİM LİMANI 20 AY SONRA HİZMETTE

PETKİM LİMANI 20 AY SONRA HİZMETTE02.08.2013
SOCAR Türkiye CEO'su ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, yürüttükleri yatırımların tutarının 17 milyar dolara ulaştığını ve hızla 20 milyar dolara doğru gittiğini söyledi.

Kaya Termal Otel'de verdiği iftar yemeğinde PETKİM'de yatırımların durumu ve projeler hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye CEO'su ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olduklarını, yürüttükleri yatırımların tutarının 17 milyar dolara ulaştığını ve hızla 20 milyar dolara gittiğini açıkladı. Yavuz, yatırımlarını 2018, 2023 ve 2030 vizyonu olmak üzere üç aşamalı olarak gerçekleştireceklerini söyledi. PETKİM’i özelleştirdikten sonra PETKİM yarımadasını petrokimya, rafineri, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonuna dayalı Türkiye'nin en önemli üretim üssü haline getirebilmek için hızla yatırımlara başladıklarını kaydeden Yavuz, "TANAP doğalgaz boru hattı projesiyle birlikte SOCAR, Türkiye’nin en büyük 5’inci yatırımcısı konumunda. Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduk. TANAP’la beraber Türkiye’de yürüttüğümüz yatırımların tutarı 17 milyar dolardır. Bu yatırımlar hızla 20 milyar dolara doğru gidiyor. Satın alma dahil devam eden yatırımlarla birlikte PETKİM yarımadasında 2023 yılına kadar 15 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bu rakamlarda sanayi alanında Türkiye’nin ikinci büyük şirketi olacağız. 2023 yılında SOCAR olarak Türkiye'nin en büyük 3 şirketinden biri olacağız hedefimizi Sayın Cumhurbaşkanı'na ilettiğimizde 'Neden birinci olmuyorsunuz?' dedi. Biz de 'Neden olmasın?' diyerek, birinci olmayı hedeflerimiz arasına almış durumdayız" diye konuştu.

PETKİM KONTEYNIR LİMANI 20 AY SONRA HİZMETE GİRECEK

Yavuz, çalışmaları süren Petkim Konteynır Limanı'nın da Türkiye'deki üçüncü büyük yatırımları olduğunu, 400 milyon dolar maliyetli limanın ilk fazının 20 ay sonra hizmete gireceğini müjdeledi. Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti ekonomi tarihinin en büyük dış yatırımcısı haline geldiklerini belirterek, "Biz 2023 yılına geldiğimizde nasıl bir yapıda olacağız? O yıla kadar, ki biz bugün itibariyle satınalma bedeli dahil yarımadada yürüyen yatırımların bedeli 9 milyar dolar. Türkiye Cumhuriyeti ekonomi tarihinin en büyük dış yatırımcısı olduk. 17 milyar dolar ülkede yürüttüğümüz yatırım tutarı. Yeni projelerimizle birlikte bu rakam 20 milyar dolarlara çıkacak. Konselide ciromuz 20 milyar dolar olacak, 5 milyar dolar ülkemiz ekonomisine katma değer kazandıracağız. Sanayi grubu olarak ikinci sıradayız" şeklinde konuştu.

 “LİMAN EGE BÖLGESİ VE İZMİR'E İLK SOMUT YATIRIMIMIZ”

Yavuz, liman yatırımlarıyla İzmir ve Ege Bölgesi'ne ilk somut ve önemli yatırımı gerçekleştirecek olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:"20 Mart 2013'te dünyanın en büyük konteynır firması Danimarka'da, Sayın Başbakanın da katılımıyla limanımızın anlaşmasını imzaladık. 28 yıl süreyle dünyanın en büyük konteynır firmasına işletmesini devrediyoruz limanımızı. İzmir ve Türkiye'ye kazanımıdır bu. Girilemeyen büyüklükteki konteynır gemiler Pire Limanı'na gidip, daha küçük gemilere bölünüyordu. Bizim limanımız 700 metre rıhtım uzunluğa sahip. 17 metre derinlikte üçüncü kuşak gemilerin girebileceği bir yapıda olacak. Limanımıza 250-300 milyon dolar yatırım sözkonusu olacak. Makine ve ekipmanlar da 100 milyon dolar. 400 milyon dolarlık bir liman olacak. Birinci fazı 20 ay sonra hizmete başlayacak. Ege Bölgesi ve İzmir'e ilk somut önemli yatırımımızı sonlandırmanın gururunu yaşayacağız."

 “STRATEJİK YATIRIM BELGELERİNİ ALMAK BİZE HEYECAN VE MOTİVASYON VERİYOR”

Türkiye'de katma değeri yüksek, stratejik yatırım teşviği alan tek kurumun da kendileri olduğuna dikkat çeken Yavuz, "Şu anda yürüttüğümüz Türkiye'de özel kimyasallar anlamında bazı özel çalışmalarımızın proje çalışmaları sürüyor. Stratejik yatırımlar, Türkiye'nin yüzde 50’sinden fazlasını ithal ettiği, katma değeri yüksek yatırımlar. Daha özel koşullarda teşviklendirilmesi kapsamında bir yeni yaklaşım sundu hükümet. Kanun çıktıktan sonra Türkiye'de 1 No’lu Stratejik Yatırım Belgesi’ni biz aldık. 2 No'lu Stratejik Yatırım Teşviği'ni de yine biz PETKİM aldık. Bu bize heyecan ve motivasyon veriyor" şeklinde konuştu.

Sinevizyon eşliğinde yatırım ve projeler hakkında bilgiler veren Kenan Yavuz, 69 dış üretici rakipleri karşısında haksız rekabetle karşı karşıya olduklarından da yakınarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açık ekonomilerde tek üretici olmak çok kötü bir şey. Gönülden diliyorum ki PETKİM gibi bir petrokimya şirketi daha olur. Derdimizi paylaşabileceğimiz bir ortağımız olur. Çünkü tüm rakiplerimiz uluslararasıdır. 69 tane dış üretici rakibimiz var. Haksız rekabetle karşı karşıyayız. PETKİM olarak bir başka yerli petrokimya tesisi kurulması için duacıyız. Türkiye’de rafineri yatırımı yapacak başka bir babayiğit çıkarsa ellerinden öpeceğim. PETKİM’in iş yapabilir kabiliyeti bizim omuzlarımızda büyük bir yük. Biz yapınca oluyor, yapmayınca olmuyor. Ama bizim de imkansızlıklarımız var, yapacaklarımız var, yapamayacaklarımız var. PETKİM’in elinde 50’ye yakın proje var. Hepsini birden yapmaya parasal gücümüz yetse de insan gücümüz yetmez. İnşallah başkalarını da bu er meydanına bekliyoruz. Tek üretici olmak açık ekonomilerde zor, büyük bir handikap. Kapalı ekonomide köşeyi dönersiniz ama."

 “NEMRUT KÖRFEZİ İZMİR'E BAĞIŞLANMIŞ DOĞAL BİR LİMAN”

Kenan Yavuz, yıllardır derinlik sorunu çözülemeyen İzmir Limanı'na konteynırların gelip yükünü boşaltıp gitmesi ve bu konteynırları taşıyan TIR’ların trafiği felç etmesinin kente nasıl bir katkı verdiğini anlayamadıkları eleştirisinde de bulundu. Yavuz, "Sanayi, turizm ve tarımı çatışma olmadan aynı bölgede konuşlandıracak bir kent daha yoktur. İzmir kamuoyunun, kendi sınırları dışındaki imkanlarına daha fazla kucaklaması gerektiğini inanıyorum. Nemrut Körfezi İzmir’e verilmiş ve Türkiye’ye bağışlanmış bir doğal limandır. Ama üvey evlat muamelesi olmamalıdır. İstanbul’dan gelip İzmir içinde dolaşan TIR’ların kente ne faydası var. EXPO adayı olan bir ülkeye bu görünüm uyumlu mudur? Bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum” dedi.

İftar yemeğine basın yayın kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra AK Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık ve Erdal Kalkan, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Osman Bağlar ile İzmir ve Aliağa protokolünden yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kaynak:Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr