Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TEKSTİL İÇİN LOJİSTİK MERKEZLERİ KURULACAK

TEKSTİL İÇİN LOJİSTİK MERKEZLERİ KURULACAK

TEKSTİL İÇİN LOJİSTİK MERKEZLERİ KURULACAK31.07.2013
Eylem Planına göre Doğu illerinde tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin kümelendiği bölgeler ile lojistik merkezleri oluşturulacak.

Hükümet tarafından hazırlanan 5 yıllık eylem planı ile tekstil,hazır giyim ve deri sektörüne yönelik lojistik merkezleri kurulacak. Dağınık haldeki işletmeler bir araya getirilerek, 3 yaşına kadar dişi hayvanların kesimi engellenecek. Çeşitli bakanlıklar ve meslek örgütlerinin iş birliği ile hazırlanan 2013-2017 Eylem Planı Taslağına göre Doğu illerinde tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin kümelendiği bölgeler ile İstanbul ve diğer liman kentler arasında lojistik maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirler alınacak.

Ulaştırma Bakanlığı koordinesinde yürütülecek çalışma kapsamında, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında lojistik köyler oluşturularak masraflar azaltılacak. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sektörün kümelenerek düzenli bir yapıya kavuşturulması amacıyla İstanbul'da faaliyet gösteren yaklaşık 800 örme işletmesi için de özel bir örme sanayi bölgesi kurulacak. İstanbul Zeytinburnu'nda dağınık halde bulunan, çevre ve sağlık şartlarına uygun olmayan üretim tesisleri  sanayi bölgelerine taşınacak. Bu konuda Sanayi ve Çevre Bakanlıkları ile TOBB, İTKİB ve Deri Sanayicileri Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ortak çalışma yürütecek. Çalışmanın 2014'te başlaması hedefleniyor. Taslak plana göre, dişi hayvanların üreme dönemi olan 3 yaşına kadar kesimi de önlenecek. Üreme döneminde kesimin, hayvan varlığının devamlılığı önündeki engellerden biri olduğunun altı çizildi.

Ayrıca Tarım Bakanlığı koordinesinde, pamuk arzında yaşanan dalgalanmaların önüne geçmek için çalışma yapılacak. Üretimi, 1 milyon ton seviyelerinde tutabilecek dinamik bir mekanizma geliştirilerek, pamuk kalitesi artırılacak. Dünyada yüzde 75 oranında GDO'lu pamuğa karşın Türkiye'deki pamukların tamamının GDO'suz olduğundan hareketle özel tanıtım yapılacak. Eylem planı çerçevesinde yapılacak bir diğer çalışa ise küçük işletmelere yönelik. Yapılacak düzenleme ile küçük ölçekli hazır giyim ihracatçılarının kullandığı ithal girdilerdeki gümrük vergilerinin istisna kapsamına alınması sağlanacak. Bu durumdaki işletmelere, serbest bölgelerde faaliyet yapma imkanı sağlanacak.

KADIN İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLECEK

Hazır giyim ve ayakkabı sektöründe makine başında çalışan kadınların beceri gerektiren hassas işlerde daha başarılı olduğu tespit edildi. Bu nedenle, kadın istihdamını artıracak işçi ücreti, işveren hissesi desteği ve sosyal destekler gibi imkanlar sağlanacak.

Kaynak:Trans Medya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr