İngiliz Barclays, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde gelecek 3 yıl içinde büyümenin yüzde 3 seviyesine inebileceğini bildirdi. Bunun gerçekleşmesi halinde bakır fiyatlarının yüzde 60 gerilemesi, petrolün varilinin 70 dolara inmesi bekleniyor.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'e ilişkin büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, Çin'in performansıyla ile ilgili İngiliz finans kuruluşu Barclays, ürkütücü bir senaryo yazdı. Bankanın bu ay hazırladığı bir raporda, Çin'de büyümenin önümüzdeki üç yılda her hangi bir dönemde çeyrek dönemlik büyümenin yüzde 3'e inmesinin olası olduğu belirtildi ve bunun emtia piyasalarıyla dünya ekonomisine etkilerinin neler olabileceği irdelendi.
İngiliz Barclays'in ekonomistleri, Çin'in büyümesinin önümüzdeki 3 yılda yüzde 3'lere gerilemesi halinde bakırın yüzde 60'dan fazla, çinkonun yüzde 50 gerileyeceğini, petrolün de varil fiyatının 70 dolara düşeceği tahmininde bulundu. Çin, dünyanın en büyük endüstriyel metal ve enerji tüketicisi. 2012'de 646 milyon ton çelik kullandı, yani Asya'nın toplamının iki katı çelik tüketti.
Raporu kaleme alan Sudakshina Unnikrishnan ve Jian Chang, yavaşlayan endüstriyel üretim ve şirketler ile yerel hükümetlerin artan borçlarının yarattığı finansal riskler nedeniyle böyle bir senaryoyu gündeme getirdi. Analistler ayrıca, Çin Başbakanı'nın uyguladığı finansal reformların ekonomi üzerindeki etkilerini de dikkate aldı. Çin ekonomisinin gelecek üç yılın hangi bir döneminde yüzde 3'lük büyüme göstermesinin giderek artan bir olasılık olduğunu belirten analistler, temel senaryoda ise bu yıl ve 2014 için yüzde 7.4 büyüme öngördü. Analistler, ekonomi bu denli hız kezse bile daha sonra hızlı toparlanma beklediklerini ifade etti.
Çin'de eni bir yavaşlama öngörenler Barclays ile sınırlı değil. Nomura Holdings, 2014'ün sonuna kadar Çin'in büyümesinin sert düşüş kaydetmesine üçte bir ihtimal veriyor. Kuruluşun Hong Kong'daki Çin baş ekonomisti Zhang Zhiwei, 2014'in son çeyreğinden önce ya da çeyreğin başlamasından itibaren dört çeyrek dönem boyunca GSYH'nin yüzde 5'in altında kalabileceğini belirtti. Diğer yandan Societe Generale bu yıl için "göz ardı edilemeyecek" yüzde 6'nın altında büyüme riski ve uzak bir ihtimal de olsa bu yarı ve önümüzdeki yarı için azami yüzde 3 büyüme riski öngörüyor.
Kamu borçlarına denetim
Bu arada, geçtiğimiz hafta kamu binalarının 5 yıl süresince yenilenmeyeceği yönünde çıkan haberler sonrasında şimdi de ülkede kamu borçlarının denetimi başladı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de yükselen borç oranlarının yarattığı endişe hükümetin sürece dahil olmasında etkili oldu. Ülkede borçların yarattığı sistemik riskin artışı sonrasında alınan karar özellikle yerel yönetimlerin borçlarını denetlenecek. 36 yerel yönetimde 2012 sonundan toplam borç 3.85 trilyon yuan (628 milyar dolar) olarak açıklanmıştı.
Kaynak:Dünya Gazetesi