Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SAMSUN LOJİSTİK KÖY ÇALIŞMALARINA HIZLA DEVAM EDİLİYOR

SAMSUN LOJİSTİK KÖY ÇALIŞMALARINA HIZLA DEVAM EDİLİYOR

SAMSUN LOJİSTİK KÖY ÇALIŞMALARINA HIZLA DEVAM EDİLİYOR16.07.2013
Samsun'a 50 milyon euroluk bütçesi olan lojistik köy kurulması için çalışmalar hızlandı. Tekkeköy Aşağıçinik Mahallesi'nde ilk aşamada 800 dönümlük alanda kurulması planlanan lojistik köy ile 3 bin kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentte kurulacak lojistik köyün toplamda bin 700 dönüm alan üzerine konuşlandırılacağını belirterek, proje kapsamında 3 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında desteklenecek olan Samsun Lojistik Köyü Projesi'nin 25 milyon euro başlangıç bütçesi ile müzakerelerine başlandığını açıklayan Vali Aksoy, "Müzakere sürecinde Samsun adma büyük bir başarı gösterilerek proje bütçesi 50 milyon euroya çıkarıldı. Müzakere süreci devam ediyor. 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak olan lojistik köyün yapılacağı yer olarak ilimiz Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Mahallesi'nde arazi tahsisi ve imar çalışmaları sürüyor" dedi.

Lojistik köyün yönetiminin bir şirketle sağlanacağı bilgisini veren Aksoy, "Lojistik köyün şirket yönetiminde; Samsun İl Özel İdaresi'nin yüzde 20, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 20, Tekkeköy Belediyesi'nin yüzde 10, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 25, Samsun Ticaret Borsası'nm yüzde 15, Samsun Merkez OSB'nin yüzde 10'luk payları bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Samsun için hazırlanan Lojistik Mastır Planı konusunda çalışmalar büyük titizlikle sürüyor. Şu an bölgede imar çalışmalarına devam ediyoruz. Toplamda bin 700 dönüm alan üzerine yapılacak olan lojistik köyün kullanım alanı ise şu an için 800 dönüm civarı öngörülüyor" diye konuştu.

Bir spor kenti misyonu da taşıyan Samsun'un imajı açısından önemli bir yatırım olan stat projesinin de Tekkeköy'de hayata geçirileceğini aktaran Vali Aksoy, "33 bin kişilik stadyum projesinin toplam yatırım bütçesi 130 milyon lira. Projenin hafriyat işlemleri sürüyor. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 2 olup, 2015 yılında tamamlanacaktır. Yine fuar alanı ve kongre merkezi ilimiz ve bölgemiz açısından önemli etki sağlayacak bir projedir. 11 milyon 341 bin lira büyüklüğündeki bu yatırıma 2011 yılında başlandı.Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 85 düzeyinde. Projede Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) katkısı 7 milyon lira. Kalan kısmında İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 30'arlık payı var. Samsun Ticaret Borsası ile OMÜ Vakfı ise yüzde 5'erlik kısımına. ortak. Bu önemli proje önümüzdeki aylarda tamamlanmış olacak" açıklamasını yaptı.

Üniversite sanayi işbirliği açısından büyük önem verdikleri teknopark projesinin inşaat çalışmalarına 2012 yılında başlandığını aktaran Vali Aksoy, "4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, içerisinde yaklaşık 40 firmayı barındıracak olan teknopark inşaatının betonarme işlemleri devam ediyor. İnşaatta fiziki gerçekleşme oranı yüzde 28'dir. İnşaatın 2014'de bitmesi planlanıyor" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın da önem verdiği ve yatırım programına alınan Panorama 1919 Projesi'ne OKA Doğrudan Faaliyet Desteği 2011 Programı kapsamında 60 bin 600 lira bir bütçe ayrıldığı bilgisini veren Aksoy," Panoramik müze projesi senaryosu ve sanatsal altyapısının avan projesi, projenin animasyon filmi ve görsel tanıtım materyalleri hazırlandı. Projenin daha büyük ölçekte Yaşar Doğu Spor Salonu'na yapılacak şekilde bütçelendirilmesi, hayata geçirilme çalışmalarında Bakan Suat Kılıç'ın beğenilerine sunuldu ve bakanlık bütçesinden ayrılan fon ile projelendirilmesi öngörüldü. Yaşar Doğu Spor Salonu'nda yapılacak tadilat ile Panorama 1919 Müzesi hizmete girecektir" şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye'de bir ilke imza atan Samsun II Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünün, Coğrafi Bilgi Sistemine entegre geliştirdiği bir yazılımla, olası bir afet anında krizi başarıyla yönetmeyi amaçladığını ifade etti. Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik ve çevresel sorunların çözümüne yönelik oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi'nin altyapısını kullanacak olan yazılımın önümüzdeki eylül ayında Samsun'da kullanımına başlanacağını kaydeden Aksoy, "2010 yılında kurulan AFAD Müdürlüğü 182 personel, kurtarma, haberleşme, mutfak gibi özellikler içeren 25 araçla hizmet veriyor. Samsun'un yanı sıra Sinop, Kastamonu, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Amasya ve Tokat'a arama, kurtarma boyutunda destek verildi" dedi.

Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr