Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD BAŞKANI ERKESKİN: “TÜRKİYE VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI”

UTİKAD BAŞKANI ERKESKİN: “TÜRKİYE VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI”

UTİKAD BAŞKANI ERKESKİN: “TÜRKİYE VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI”09.07.2013
İstanbul Liman Başkanlığı ile Miami-Dade Dante B. Fascell Limanı arasındaki Uluslararası Kardeş Limanlar Antlaşması imza törenine katılan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, anlaşmayla Türkiye-ABD ticari ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atıldığını belirterek, iki liman arasındaki faaliyetlerin artmasının lojistik sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

İstanbul Liman Başkanlığı’nda yapılan imza törenine Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Miami şehri hükümet temsilcisi Willy Gort, ABD Ticaret Bakanlığı Güney Florida Müdürü J. Eduardo Torres, Miami Dünya Ticaret Merkezi Başkanı Charlotte Gallogly, Wind-Solar Enerji Danışmanlığı Şirketi Ralph. A. Calleja ve Türk Amerikan Ticaret Odası Florida Eyaleti Müdürü Fatih Beyhan ile Türk taşımacılık ve lojistik sektörünü temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin katıldı.

İstanbul Liman Başkanlığı ve Miami Limanı arasında karşılıklı ticaretin arttırılması ile teknik ve ticari konularda işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen Uluslararası Kardeş Limanlar Anlaşması  İstanbul Liman Liman Başkanı Gani Aygün ve Miami Limanı Hükümetler arası İlişkiler Müdürü Eric Olafson tarafından imzalandı.

Söz konusu anlaşma, her bir limandaki yük ve kruvaziyer endüstrilerine, geçmiş istatistiki bilgilere, planlı liman altyapı gelişmelerine ve genel pazar araştırmalarına ait bilginin serbest ve engelsiz paylaşımını öngörerek limanlardaki yolcu ve yük trafiğini artırmayı hedefliyor.

İmza töreninin ardından bir konuşma yapan Gani Aygün, Türk deniz ticareti sektörü, İstanbul’un ekonomik görünümü ve İstanbul Liman Başkanlığı hakkında bilgi verdi ve iki ülke arasındaki ticareti daha da geliştirmeyi hedefleyen bu anlaşma ile limanlar arasında karşılıklı anlayışı ve işbirliğini geliştirmek ve yaymak, teknik ve mesleki uzmanlığı paylaşmak üzere her iki limanın bundan böyle ortak faaliyet ve programlar yürüteceklerini bildirdi.

TİCARET VE DENİZCİLİK FAALİYETLERİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLAYACAK

Sektörü temsilen imza törenine katılan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye ile ABD arasında süregelen stratejik ilişkilere rağmen ticaretin hala arzulanan seviyeye gelmediğini belirterek, yapılan anlaşmanın iki ülke arasındaki denizcilik faaliyetleri ve ticaretin geliştirilmesine öncülük edeceğini söyledi.

Kıtaları birbirine bağlayan İstanbul ve Miami’yi limanlar yoluyla birleştirecek bu anlaşmanın iki ülke arasında yük ve yolcu taşımacılığına önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Turgut Erkeskin, anlaşmanın Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün yeni pazarlara açılması açısından önem arz ettiğini söyledi.



“TÜRK LOJİSTİK KÖYLERİ KURULMALI”

Türk taşımacılık ve lojistik sektörünü yurt içinde ve yurt dışında başarı ile temsil eden UTİKAD’ın ülkeler ve sektörler arası işbirliklerinin artmasına yönelik anlaşmalara büyük önem verdiğine dikkat çeken UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, şöyle konuştu:”Dernek olarak başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden sektör dernekleri ve liman işletmecileri ile bir araya gelerek taraflar arası işbirliğinin geliştirilmesine yönelik anlaşmalar yapıyor, geleceğe yönelik ortak projeler üretiyor ve çalışmalar planlıyoruz. Geliştirilen bu ilişkiler ve yapılan anlaşmalar, Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün büyümesine katkıda bulunurken aynı zamanda ihracatçılarımızın yeni pazarlara daha hızlı ve daha rekabetçi maliyetlerle ulaşmasına imkan sağlıyor.”

Törende ABD heyeti ile lojistik sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunduklarını ve Ekonomi Bakanlığı’nın ABD’de Türk Lojistik Merkezleri kurma girişimine Miami-Dade Dante B. Fascell Limanı’nın öncülük edebileceği yönündeki UTİKAD görüşünün heyet tarafından ilgiyle karşılandığını vurgulayan Turgut Erkeskin, “Türkiye’nin, 2012 yılı itibariyle toplam 3.82 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip ABD’ye ihracatı yok denecek az. ABD‘de kurulacak lojistik merkezler, limanlar ve hava limanları arası bağlantılar iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi yönündeki engelleri de kaldıracaktır” dedi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr