Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / TÜRK KONSEYİ ULAŞTIRMA BAKANLARI 1. TOPLANTISI BAKÜDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRK KONSEYİ ULAŞTIRMA BAKANLARI 1. TOPLANTISI BAKÜDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRK KONSEYİ ULAŞTIRMA BAKANLARI 1. TOPLANTISI BAKÜDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ05.07.2013
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirligi Konsey Ulaştırma Bakanları 1. Toplantısı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Sayın Ziya MAMMADOV, Kazakistan Cumhuriyeti Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Sayın Azkar ZHUMAGALIEV ve Sayın Bakanımız Binali YILDIRIM’ın katılımıyla 3 Temmuz 2013 tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu toplantıdan bir gün önce Türk Konseyi’nin “Ulaştırmanın Geliştirilmesi Çalışma Grubu” uzmanları, özel sektör temsilcilerinin iştirakiyle 4. kez bir araya gelmiştir. Çalışma Grubu toplantısında “Bakü, Aktau ve Samsun Limanları Arasında Kardeş Liman İlişkisi Kurulmasına Yönelik Mutabakat Zaptı” ve Bakanlar tarafından imzalanmak üzere Türk Konseyi Üye Ülkeleri arasında “Ulaştırmanın Geliştirilmesi Alanıda İşbirliği Protokolü “nihai hale getirilmiştir.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce taslak çalışması yapılan Bakü, Aktau ve Samsun Deniz Limanları arasında Kardeş Liman İlişkisi Kurulmasına yönelik Mutabakat Zaptı Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Hayri AKA tarafından imzalamıştır. Söz Konusu muhtıra ile 3 liman arasında:

-Bilgi alışverişinin karşılıklı olarak sağlanması,
-Trafiğin arttırılması ve iş ortaklıkları kurulması,
-Eğitim ziyaretleri gerçekleştirilmesi,
-Yeni işbirliği ve iş ortaklıklarının kurulmasına imkân sağlanması gibi hususlar imza altına alınmıştır.

3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda ise sayın Bakanlar, ülkeler arasında kara, deniz ve demiryolu taşımacılığında işbirliğinin arttırılması ve bu çerçevede Hazar geçişli çok-modlu taşımacılığın geliştirilmesini teşvik eden tedbirler üzerinde durmuşlardır. Bu çerçevede ulaştırma sektörlerinin aralarındaki işbirliğini geliştirilmesi yoluyla uluslararası rekabet gücüne sahip olunması üzerinde mutabık kalınmıştır.

Söz konusu toplantıda, Türk Konseyi üye ülkeleri arasında ticaret yatırım ve turizmin teşvik edilmesi için bölgesel ulaştırma sistemleri arasında daha derin bir bağlılık ve müşterek çalışmanın sağlanabilmesinin gerekliliğini de vurgulanmıştır. Bu kapsamda Bakü Tiflis-Kars Demiryolu projesinin hayata geçirilmesinin Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz ulaşımın sağlanmasına katkı sağlayacağı ve böylelikle tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasına hizmet edeceği ifade edilmiştir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve İpek Rüzgârı gibi projelerin birbirlerini tamamlayarak Merkez (Doğu-Batı) karidorunda etkin ve sürdürülebilir ulaşımın elde edileceği belirtilmiştir.

Kaynak:DTGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr