Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİ CUMHURİYETLER ARASINDA ULAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TÜRKİ CUMHURİYETLER ARASINDA ULAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TÜRKİ CUMHURİYETLER ARASINDA ULAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI04.07.2013
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Memmedov ve Kazakistan Ulaştırma Bakanı Zhumagaliyev, Bakü'de “Ulaştırmanın Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Protokolü” imzaladı Azerbaycan'ın Bakü, Kazakistan'ın Aktau ve Türkiye'nin Samsun limanları arasında "Kardeş Liman İlişkisi Kurulmasına Yönelik Mutabakat Zaptı" da yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Zhumagaliyev, Bakü'de "Ulaştırmanın Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Protokolü" imzaladı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ülkelerinin "Ulaştırmanın Geliştirilmesi Çalışma Grubu" ve "Ulaştırma Bakanları 1. Toplantısı", Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirildi.

Toplantılar kapsamında, Azerbaycan'ın Bakü, Kazakistan'ın Aktau ve Türkiye'nin Samsun limanları arasında "Kardeş Liman İlişkisi Kurulmasına Yönelik Mutabakat Zaptı" imzalandı.

İmzalanan anlaşmayı değerlendiren Bakan Yıldırım, doğu-batı ulaştırma koridorunun önemini vurgulayarak, bu alanda demiryolları ve karayollarının yanında deniz yolunun ve deniz limanlarının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Üç liman arasında imzalanan Kardeş Liman İlişkisi Kurulmasına Yönelik Mutabakat zaptının, bu limanlardaki yükleme ve boşaltma işlemlerinin daha hızlı yapılmasına katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, mutabakat zaptının bu limanlar arasındaki tecrübe değişimi konusunda da faydalı olacağını ifade etti.

Binali Yıldırım, anlaşmanın, doğu-batı koridorunun kilit noktaları olan bu limanların daha verimli çalışması için atılmış bir adım olduğunun altını çizerek, bunun Türk Konseyinin ruhuna ve esasına uygun bir girişim olduğunu kaydetti.

Bakanların toplantısı sonrasında, taraflar arasında "Ulaştırmanın Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Protokolü" imzalandı. Binali Yıldırım ile Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Zhumagaliyev  tarafından imzalanan protokolün, 15-16 Ağustos'ta, yine Bakü'de gerçekleştirilecek Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'nde ülke liderlerine sunulacağı bildirildi.

Kaynak:Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr