Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KİMYA, 8 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA OTOMOTİVİN ARDINDAN 2’NCİ OLDU

KİMYA, 8 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA OTOMOTİVİN ARDINDAN 2’NCİ OLDU

KİMYA, 8 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA OTOMOTİVİN ARDINDAN 2’NCİ OLDU04.07.2013
Kimya sektörü, yılın ilk yarısında 8 milyar 575 milyon dolarlık ihracata ulaşarak, ocak-haziran döneminde otomotivin ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci oldu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, ocak-haziran döneminde kimya sektörü en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya'ya yaptı. Hollanda, Malta, İran, Rusya, İspanya, İtalya ve Azerbaycan-Nahcivan üst sıralarda yer alan diğer ülkeler oldu. Yılın altı aylık döneminde Güney Afrika ülkelerine rekor ihracat artışı yaşanırken, Hollanda, İspanya gibi Avrupa ülkeleri de dikkati çekti.

Haziran ayında 1 milyar 340 milyon dolarlık kimya ihracatı gerçekleştiği görüldü.

Ocak-haziran dönemindeki kimya sektörü ihracatında ilk üçte, mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ve mamulleri, kauçuk ve kauçuk eşya sektörlerinin olduğu görülüyor. Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler 2 milyar 632 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken,  2 milyar 504 milyon dolar ile plastik ve mamulleri ikinci, 603 milyon dolar ile kauçuk ve kauçuk eşya üçüncü oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de kimya ihracatını artıracak çalışmalara yoğun bir şekilde devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Petrol ve türevlerinde yaşanan ciddi düşüş ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. 2013'ün ilk yarısındaki ihracatımız ülke ekonomisinde yaşanan iniş ve çıkışlara rağmen geçtiğimiz yıla göre aynı seviyelerde kaldı. Ancak moral bozmadan ve aynı heyecanla yeni pazarlar keşfetmeye devam ediyoruz. Yılın ikinci yarısında sektörümüzün hızlı bir toparlanma yaşayacağına inanıyoruz. Yıl sonu hedefimiz olan 20 milyar dolara odaklandık. Tüm gayretimizle bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz."

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr