Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVAYOLU İLE YOLCULUK EDENLERİN SAYISI 3 MİLYARI GEÇECEK

HAVAYOLU İLE YOLCULUK EDENLERİN SAYISI 3 MİLYARI GEÇECEK

HAVAYOLU İLE YOLCULUK EDENLERİN SAYISI 3 MİLYARI GEÇECEK04.07.2013
THY'nin de aralarında bulunduğu 240 havayolu şirketi çatısı altında toplayan IATA, 2013 yılı kar beklentisini 12.7 milyar dolar, toplam gelir tahminini ise 711 milyar dolar olarak açıkladı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Tony Tyler, Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde gerçekleşen 69. Yıllık Genel Kurul Toplantısı'nda 2013 havacılık sektörünü değerlendirdi. IATA'nın havacılık endüstrisine yönelik 2013 yılı kar beklentisini 12.7 milyar dolara, toplam gelir tahminini de 711 milyar dolara yükselttiğini ifade eden Tyler, havayolu şirketlerinin kar marjının ise bu yıl yüzde 1.8'de kalacağını tahmin ettiklerini belirtti.

"TOPLAM YOLCU SAYISI TARİHTE İLK KEZ 3 MİLYAR SINIRINI GEÇECEK"

IATA Başkanı Tony Tyler yaptığı açıklamada, IATA'nın Mart ayında yapılan kar tahmininde öngördüğü 10.6 milyar doların 2.1 milyar dolar daha üzerinde olmasına karşın havacılıkta kar marjının düşük kalmaya devam ettiğini söyledi. Havayolu şirketlerinin rekabet ortamında kalabilmek için mücadele verdiklerini belirten Tyler, "Çok zor bir iş yapıyoruz. Havayollarında ortalama kar rakamı yolcu başına 4 dolar gibi çok küçük bir rakama denk geliyor. Bu rakam birçok ülkede bir sandviç ya da kahve parasından daha düşük. Havayolu şirketleri gelirlerini toplam maliyetlerinin üzerinde tutmak için büyük bir çaba içindeler. Ekonomik durumun zayıf olduğu ve petrol fiyatlarının da 108 dolar gibi yüksek seyrettiği bir ortamda havayolu şirketlerinin küçük oranda bile olsa kar üretmeleri önemli bir başarı sayılmalı" diye konuştu.

Tony Tyler, 2013'de havayolları ile seyahat eden toplam yolcu sayısının da tarihte ilk kez 3 milyar sınırını geçerek 3 milyar 13 milyon kişiye ulaşacağını söyledi. "Havayolu şirketleri uçak koltuklarına her gün daha fazla yolcu almayı başarıyor" diyen Tyler, sözlerine şöyle devam etti: "Tarihimizde ilk kez doluluk oranları yüzde 80'i geçmiş durumda. Toplamda yolcu kapasitesi bu yıl yüzde 4.3 artmasına karşın kapasite artışı yolcu talebindeki yüzde 5.3'lük rakamın altında kalacak. Sektöre dahil olan yeni uçak sayısı her yıl artmasına karşın kapasite artışı 2012'den sonra 2013'te de yolcu talebinin altında kalacak. Tüm bölgelerde yolcu talebinin koltuk kapasitesinin üzerinde artmasını bekliyoruz."

HAVACILIKTA EN GÜVENİLİR DÖNEM

Ticari havacılığın Ocak 2014'te 100'üncü yılını kutlayacağını belirten Tyler, havayoluyla seyahatin en güvenli döneminin yaşandığını kaydetti. "Her gün 8.5 milyon yolcuyu ve 143 bin ton kargoyu güvenle taşıyoruz" diyen Tyler, bunun hem modern hem de ticari havacılığın hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunun göstergesi olduğuna işaret etti. 2012 yılında 240 IATA üyesi arasında batılı jetlerde tek bir kaza olayı yaşanmadığını vurgulayan Tyler, "Ancak batılı jetler dışında kalan tüm uçak türlerini de dikkate aldığımızda daha gidilecek yolumuz var. 2012 yılında toplam 75 uçak kazası yaşanırken bu kazalar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 414 oldu. Bu rakamlar canlarını bize emanet edenlere karşı ne kadar büyük bir sorumluluk taşıdığımızı gösteriyor" diye konuştu.

Coğrafi olarak en kötü durumun Afrika kıtasında olduğuna da dikkat çeken Tyler, "En büyük zorluk global kazalarda ortalamadan 18 kat daha kötü olan Afrika kıtasında yaşanıyor. Ancak Afrika'daki havayolu şirketleri 2015 yılına kadar dünya standartlarına ulaşma sözü vermiş durumdalar. Dünya klasında uçuş güvenliği Afrika'da da mümkün. Avrupa Birliği de bu gelişmeleri dikkatle izlemeli. AB'nin getirdiği yasak listesinin Afrika'da uçuş güvenliğine hiçbir faydası olmadı. Bu nedenle AB bu yaklaşımını yeniden gözden geçirmeli" dedi.

Kaynak:Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr