Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BATUM LİMANI TÜRK LOJİSTİKÇİLERLE ÇALIŞMAK İSTİYOR

BATUM LİMANI TÜRK LOJİSTİKÇİLERLE ÇALIŞMAK İSTİYOR

BATUM  LİMANI TÜRK LOJİSTİKÇİLERLE ÇALIŞMAK İSTİYOR03.07.2013
Ticaretin Kolaylaştırılması ve Kafkasya Transit Koridoru Bölgesel Konferansı’nın üçüncüsü 24-25 Haziran tarihleri arasında Batum’da yapıldı.

Güney Kafkasya ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılması amacıyla ilki 2009 yılında düzenlenen konferans,Gürcistan Ekonomi  ve Adalet Bakanlığı,Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Komitesi‘nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Gürcistan, Türkiye, Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan ve Kazakistan’ın  hükümet ve özel sektör  yetkilileriyle temsil edildiği konferansta, Kafkas ülkeleri arasında demiryolu ve deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere çok modlu kesintisiz veri ve ticari bilgi alışverişinin hayata geçirilmesi konusunun masaya yatırıldı. 2 gün süren konferans sırasında yapılan toplantılarda,Tek Pencere Sistemi, gümrükler arası veri alışverişine yönelik altyapı çalışmaları ve Kafkasya Transit Koridoru’nun geliştirilmesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarının görüş ve önerilerine yer verildi. Ayrıca,  katılımcı ülkelerin hükümet ve özel sektör yetkilileri tarafından gümrük, liman ve demiryolları konularındaki gelişmeler, sorunlar ve yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verildi.

“Tek Pencere” uygulamasının geliştirilerek kolaylaştırılması, Kafkasya Transit Koridoru üzerinde yer alan ülkelerin ticaret ve lojistik deneyimlerinin değerlendirilmesi, ülkeler  arasındaki ticaret, ulaşım ve lojistik alanında uluslararası standartların kullanılmasının teşvik edilmesi ve Karadeniz-Kafkasya-Hazar koridorunun geçiş potansiyelinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen konferansa UTİKAD adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Demiryolu  Çalışma Grubu Başkanı Hacer Uyarlar katıldı.

“Türk taşımacılık sektörü ve Kafkas Transit Koridoru’nda Denizyolu ve Demiryolu Taşımacılığının Önemi”ne yönelik bir konuşma yapan Hacer Uyarlar, konferansa yönelik değerlendirmesinde, Kafkas ülkeleri ile olan ticaretin geliştirilmesinde Türkiye’deki önemli ulaştırma projeleri ve özellikle demiryolu yatırımlarının katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildiğini söyledi.

Gürcistan demiryolları yetkililerinin Türkiye ile işbirliğini artırmak amacıyla Batum limanında iyileştirmeler yaptıklarını kaydeden  Hacer Uyarlar, “ Batum Limanı Türk taşımacılık ve lojistik şirketlerine hizmet vermek istiyor. Bu amaçla UTİKAD  ve üyeleri ile işbirliği içinde olmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Uyarlar, “Konferansta yapılan sunumlarda, uluslararası demiryolu taşımacılığında Kafkaslar üzerinden Orta Asya -Rusya ve Türkiye’ye yapılan taşımacılık faaliyetlerindeki akışı hızlandıracak ortak belge kullanımı(CIM/SMGS),  tarifeler ve sınır gümrük geçişlerinin ortak çalışılabilir duruma getirilmesi konusu ağırlık kazandı. Özellikle Kars Tiflis Bakü hattının planlana süre içinde bitirilmesi ve bu koridor üzerinde işlerlik kazandırılması önemi tartışıldı.” dedi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr