Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / IATA TÜRKİYE TEMSİLCİLERİ UTİKAD’I ZİYARET ETTİ

IATA TÜRKİYE TEMSİLCİLERİ UTİKAD’I ZİYARET ETTİ

IATA TÜRKİYE TEMSİLCİLERİ UTİKAD’I ZİYARET ETTİ02.07.2013
“IATA E-AWB ve E-Freight Çalışma Grubu üyeleri, Türkiye’de henüz uygulanmaya başlayan e-awb (e-konşimento)” sistemi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmak üzere UTİKAD’ı ziyaret etti.

IATA Türkiye Bölge yöneticileri ile çeşitli havayollarının temsilcilerinden oluşan IATA            e-konşimento çalışma grubu heyeti, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nil Tunaşar, Genel Müdür Cavit Uğur ile UTİKAD Havayolu Çalışma Grubu üyelerine, 1 Ocak 2015’te tüm dünyada zorunlu uygulamaya geçilecek olan e-awb (e-konşimento) sistemi hakkında bilgiler verdi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kağıtsız işlem süreçlerinin devreye alınmaya çalışıldığı ve e-konşimento uygulamasının hava kargo ihracat işlemlerinin dijital ortamda çok daha hızlı ilerlemesini sağlayacağı ifade edilen toplantıda, e-konşimento uygulamasının, dünyada da uygulamaya alınacak olan e-freight sisteminin temelini oluşturacağı belirtildi.

IATA Çalışma Grubu üyeleri, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) üyesi tüm havayolu şirketleriyle ve hava kargo acenteleri tarafından kullanılabilecek sistemin, UTİKAD üyesi hava kargo acentelerine firmalara tanıtılması ve kullanımının yaygınlaştırılması konusunda UTİKAD’ın desteğini istedi. Hava kargo acentelerinin IATA’nın merkeziyle yapacakları tek bir “çok taraflı” anlaşma ile her havayolu şirketiyle ayrı ayrı anlaşmalar yapmak zorunda kalmadan bu sisteme geçebilecekleri belirtildi.

Hava kargo taşımacılığının gelişmesine yönelik her konuya tam destek verdiğini belirten UTİKAD, e-konşimento sisteminin de üyelerine tanıtılması ve yaygınlaşması için her türlü tanıtım ve bilgilendirme desteğini vereceği belirtti.

Ayrıca toplantıda, e-konşimento uygulamasının yaygınlaşmasını takiben gelecekte önemli bir uygulama haline gelecek “e-freight / elektronik yük” konusunda da UTİKAD ile IATA çalışma grubu arasında ortak çalışmalar yürütülmesinde mutabık kalındı.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr