Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMANLAR ARTIK ANKARA’DAN İZLENECEK

LİMANLAR ARTIK ANKARA’DAN İZLENECEK

 LİMANLAR ARTIK ANKARA’DAN İZLENECEK24.06.2013
Ankara’da en son teknoloji kullanılarak oluşturulan Komuta Kontrol Merkezi sayesinde tüm sınır kapıları ve limanlar 24 saat online izlenebilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlığın Eskişehir Yolu üzerindeki yeni binasında en son teknoloji kullanılarak oluşturulan Komuta Kontrol Merkezi sayesinde makamındaki bilgisayarından tüm sınır kapıları ve limanları 24 saat online izleyebilecek.

Yazıcı, bakanlığın temmuz ayından itibaren yeni binasında hizmet vereceğini, bu binada kurulan teknolojik altyapı ve modern sistemler sayesinde kaçakçılıkla mücadelede daha aktif olacaklarını söyledi.

Kaçakçılığın, gümrük kapılarındaki güvenlik hizmetlerini, ülke ekonomisini ve bireylerin hayatını doğrudan etkilediğini anlatan Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelenin, demokratik ve profesyonel normlar çerçevesinde, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesinin en temel sorumlulukları olduğunu belirtti. Bakanlık olarak özellikle son 10 yılda altyapı ve teknolojiye çok büyük yatırım yaptıklarını ifade eden Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelede araç-konteyner ve kargo tarama sistemleri, uydu bağlantılı araç takip sistemleri, plaka tanımlama sistemleri, narkotik madde detektörleri, kapalı devre televizyon sistemleri, kriptografik haberleşme altyapısı, radyoaktif ve nükleer madde tespit cihazları gibi birçok teknik sistem ve donanım kullandıklarını kaydetti.

Yeni binada kurulan Komuta Kontrol Merkezi sayesinde sınır kapıları ve limanların Ankara’dan 24 saat kameralarla izleneceğini anlatan Bakan Yazıcı, “Ülkemizdeki 17 kara sınır kapısı ve 6 deniz limanımız kameralarla donatıldı. Bu sistemler kapsamında kurulan sabit ve hareketli kameralardan alınan görüntüler, network hatları kullanılarak Bakanlığımız Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi’nden 24 saat takip edilecek. Böylece gümrük iş süreçleri takip edilerek sorunlar zamanında tespit edilecek ve suç unsuru taşıyan olaylara da adli delil sağlanmış olacak” diye konuştu.

Sınır kapıları ve limanların Komuta Kontrol Merkezi’nde bulunan 24 adet özel monitörle takip edileceğini ifade eden Yazıcı, “Merkezde 16 operatör aynı anda çalışacak. 4 monitör de benim masamda olacak. Ben oradan tek tuşa basarak istediğim sınır kapısını, limanı oturduğum yerden görüp takip etme imkanına kavuşacağım. İstediğim görüntüyü zoom yapıp inceleyebileceğim. Böylece ‘kim ne yapıyor, nasıl yapıyor’ kontrol edebileceğim. Daha şeffaf olacağız” dedi.

Bakan Yazıcı, Komuta Kontrol Merkezi sayesinde transit rejimi altındaki riskli araçların Araç Takip Sistemi ile uydudan anlık olarak izlenebileceğini, gemilerin konumlarının ve hareketlerinin belirlenebileceğini kaydetti.

Kaçakçılıkla mücadele çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiklerini dile getiren Yazıcı, “Kaçakçılık ve rüşvet konusunda toleransımız sıfır. Hiç kimse bu yolu denemeye kalkmasın” ifadesini kullandı.

Kaynak:Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr