Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / YAZICI: AKÇAKALE GÜMRÜK KAPISI YENİDEN HİZMETE AÇILDI

YAZICI: AKÇAKALE GÜMRÜK KAPISI YENİDEN HİZMETE AÇILDI

YAZICI: AKÇAKALE GÜMRÜK KAPISI YENİDEN HİZMETE AÇILDI11.06.2013
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2 Mayıs'ta meydana gelen olaylar nedeniyle kapatılan Suriye sınırındaki Akçakale Kapısı’nın bugün itibariyle yeniden hizmete açıldığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, 2 Mayıs 2013'te Suriye'den Türkiye'ye kontrolsüz  şekilde giriş yapmak isteyen Suriyeli bir grubun başlattığı olay nedeniyle 1 polisin şehit olduğunu ve bunun üzerine Akçakale Gümrük Kapısı'nın her türlü işlemlere kapatıldığını anımsattı.

Bu süre içinde Suriye’den Türkiye'ye, Türkiye'den de Suriye'ye insan, eşya ve taşıt giriş-çıkışı olmadığını, ancak olaylar nedeniyle Suriye'ye çıkış yapamayıp Türkiye'de kalan veya herhangi bir nedenle Suriye'ye geçmesi gereken bazı Suriyelilerin yaya olarak geçişlerine müsaade edildiğini ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapalı olduğu dönemde gerçekleştirdiğimiz analiz sonucunda idari ve teknik olarak çalışmalar yapılmış ve kapımız güvenlik anlamında en üst seviyeye çıkartılmıştır. Akçakale Gümrük Kapısı'nda bu sürede mobil x-ray cihazı başta olmak üzere personel takviyesi ve diğer teknik ve idari çalışmalar tamamlanmıştır.

İhracatçılarımızın istekleri ile Suriyelilerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, kapımızın şu an yolcu ve küçük araç işlemleri hariç olmak üzere insani yardım, ihracat, bazı eşyaların ithali ve transit işlemlerine müsaade edilmesine karar verilmiştir. Sonuç olarak Akçakale Gümrük Kapısı bugün itibariyle yeniden hizmete açılmıştır."

Hayati Yazıcı, can ve mal güvenliği açısından hiçbir kişi ve aracın Suriye tarafına geçişine müsaade edilmediğine dikkati çekerek, "Gerek yardım malzemeleri gerekse ihracata konu eşyalar ki bunlar çimento, un, su, patates vb. gıda maddeleridir. Akçakale Gümrük sahasında, Suriye'den gelen araçlara aktarma yapılmak suretiyle karşıya gönderilmekte olup, günlük ortalama 100-120 TIR veya kamyon aktarması yapılabilmektedir" dedi.

Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr