Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NÜN TEMELİ ATILDI

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NÜN TEMELİ ATILDI

 YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ’NÜN TEMELİ ATILDI 10.06.2013
Yavuz Sultan Selim Köprüsü temel atma töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımlarıyla gerçekleşti. Başbakan’ın pazarlık yaptığı firmalar, projeyi 29 Mayıs 2015'te bitirme vaadinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül ise, köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olacağını açıkladı.

Boğaz'a yapılacak yeni köprünün temeli, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta atıldı. Sarıyer Garipçe'de düzenlenen temel atma törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok bakan katıldı.

3. Köprü'nün temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, köprünün adının "Yavuz Sultan Selim Köprüsü" olduğunu açıkladı. Kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şu ifadeleri kullandı: “İki kıta bu kadar yakın olunca ulaşımını da düşünmek zorundayız. Bunun için köprüler, deniz altı tünelleri yapılıyor. Birinci köprü Mustafa Kemal Atatürk'ün ismini, ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet'in ismini taşıyor. Üçüncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacaktır. Hükümetimizin bütün üyelerine teşekkür ediyor, ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu işi üstlenmek her babayiğidin harcı değil. Çokayrıcalıklı proje. Köprünün yapımını üstlenenlere teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mayıs’ın İstanbul'un fethinin 560’ıncı yıldönümü olduğunu anımsatarak “Çeşitli yerlerinde İstanbul'un Fethi'nin kutlamaları var. Bu fethi gerçekleştiren komutanların padişahımızın ruhlarını yad ediyorum. Fatih Sultan Mehmet 560 yıl önce İstanbul'u fethederek karanlık bir çağı kapayıp aydınlık bir çağı açmıştır. Biz de ecdadımızdan ilham alarak 81 ilimizde eserler bırakmaya devam ediyoruz” dedi.
İstanbul'a bir medeniyet projesi kazandırdıklarını ifade eden Erdoğan, “Raylı sistemiyle bu köprümüz farklı özellik arzediyor. Nasıl Marmaray'da Pekin ile Londra'yı bağlayan hızlı tren varsa bu köprüde de bunun alternatifini göreceğiz. Artık İstanbul'da ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Bu köprü ile 3. gerdanlığı takıyoruz. Şimdiden Türkiye'ye, İstanbulumuza ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Yine üçüncü havalimanı dünyanın çok bahsedeceği havalimanı olacak” diye konuştu. Yeni Havalimanı’nın nerede yapıldığını bilmeyen kişilerin havalimanı projesine karşı çıktığını anımsatan Erdoğan, “Oraları gidip gezse görse savaştan çıkmış bir coğrafya olduğunu görecek. Şu an havalimanları ihtiyacı karşılamıyor. Ama şu an yapılacak havalimanında 5 pisti, terminal binaları ve çok sayıda körükleriyle artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanını yapıyoruz” dedi.

Marmaray projesini de 29 Ekim'de açacaklarının altını çizen Erdoğan, “Hamdolsun bunu da hayata geçireceğiz. Bunların aklı bunu da almaz. Alsa bugüne kadar bunlar yapardı. Ama 10 yıla bizler bunları sığdırdık. Biz laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz” dedi.

3. Köprü projesinin İstanbul'un güzelliğine güzellik katacağını ifade eden Erdoğan, “İstanbul dünyanın en önemli ulaşım koridorlarından biridir. İstanbul'da araç sayısı 3 milyona yaklaşıyor. Her iki köprüden normal şartlar altında günde 250 bin otomobil geçmesi gerekiyor. Şu an 600 bin araç köprülerden geçiyor. Yani köprüler 2,5 kat fazla kapasite ile çalışıyor. İstanbul'da üçüncü köprü yapımına karşı çıkanlar bu çileyi sona erdirmek konusunda hiç bir firke sahip değil. Projenin kapsamı Belgrat, Polonezköy gibi orman alanlarını korumak yönünde belirledik. Tarihi bentleri de korumak üzere belirledik. Bu proje milletin gurur tablosu olacak yıldız gibi parlayacak. Projenin maliyeti yaklaşık 3 milyar dolardır. Türkiye'nin ticaret kapasitesi artacak ve tüm Marmara Bölgesi ekonomik açıdan canlılık kazanacak” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından köprünün yapım süresini yapımcı firmalarla müzakere etti. Başbakan Erdoğan köprünün tamamlanma tarihi için yapımcı firmalara 29 Mayıs 2015 tarihini önerdi. Yapımcı firmalar "Elimizden gelenin en iyisini yapacağız" diyerek köprünün 29 Mayıs 2015'e yetişeceğinin sinyalini verdi.

TBMM Başkanı Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise köprünün, Türkiye'nin geçmişini geleceğine bağlaşacak bir proje olduğunu ifade ederek, Yahya Kemal'in, "Biz millet olarak, ne harabiyiz ne harabatiyiz, kökü mazide olan bir atiyiz" sözlerine atıfla, "İnşallah geçmişimizi geleceğe bağlayacak bu köprü, insanımıza, insanlığa, huzur, barış getirecek ve bir gönül köprüsü olacaktır” dedi. Fetih günlerini, en anlamlı şekilde kutlamanın yolunun bir taraftan duaları kahramanlara göndermek olduğunu öbür taraftan ise onların ruhlarını şad edecek büyük eserleri, projeleri millete kazandırmak olduğunun söyledi. Çiçek, “Bilmemiz, düşünmemiz ve inanmamız gerekir ki; terörün asıl sebebi, Türkiye bu projeleri yapmasın, güçlenmesin, kuvvetlenmesin, dünyada lider olmasın diyedir. Fitne ve fesat bunun için kaynatılıyor. Millet olarak bu tuzağa düşmememiz, güven, huzur ve istikrar içerisinde, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha da derinleştirerek, bugün temelini attığımızı köprüye ilaveten, gönül köprülerimizdeki şeritleri daha da artırarak, geleceğe güvenle bakmamız gerekiyor" dedi.

UDH Bakanı Yıldırım

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada, İstanbul’un yine büyük bir gün yaşadığını anlatarak, İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümünde, İstanbul Boğazı’na yeni bir inciyi takmanın mutluluğunu 14 milyon İstanbullu ve 76 milyon Türkiye ile yaşadıklarını söyledi. Bunun sadece 2 kıtayı birbirine bağlayan bir köprü olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, bu köprünün 14 milyon İstanbullu’yu, günlük 23 milyon seyahati eziyetten bir zevke dönüştüreceğini, boğazın Karadeniz çıkışına, iki yakasına asılan bir gerdanlık olarak hizmet vereceğini dile getirdi.

Bugün iki köprünün kapasitesinin 250 bin olduğunu, yeni köprünün bunların 2,5 katına hizmet vereceğine dikkati çeken Yıldırım, tır ve kamyon trafiğinin yeni köprüye aktarılacağını belirtti. Yıldırım, köprü sayesinde özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün, Anadolu ve Avrupa yakasında kilometrelerce tanker ve tır trafiğinin sona ereceğini, köprülerin vatandaşların seyahatine daha çok hizmet edeceğini kaydetti. Bakan Yıldırım, köprülerdeki kamyon çilesinin bu köprü ile sona ereceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Köprümüz dünyanın en uzun köprüsü değil ama üzerinden demir yolu geçen dünyanın en uzun köprüsü. 4 şerit geliş, 4 şerit gidiş karayolu ve 2 şerit demiryolu ile toplam 59 metre genişliği ile bugüne kadar dünyanın yapılacak en geniş köprüsünü İstanbul’a kazandırıyoruz. Bununla da kalmıyor. A şeklindeki kuleler, dünyanın en uzun kuleleri olacak. 322 metre yüksekliğinde olacak. Büyükşehire, dünya şehrine büyük projeler yakışır, en iyileri yakışır. Hayırlı olsun, İstanbulumuza helal olsun. Bu köprü yeni yapılmakta olan Kuzey Marmara Çevre Yolu İstanbul’un adeta yeni çevre yolunun iki kıta arasındaki tamamlayıcı halkası olarak hizmet verecek. Bu hali ile özellikle İstanbul’un merkezi dışındaki trafik, Sultanbeyli ve doğusundaki, Başakşehir ve doğusundaki trafik de karşıdan karşıya geçişte bu köprüyü daha fazla kullanacaklardır. Hülasa bu köprünün yapılmasıyla İstanbul’un trafiğinde görülen bir rahatlama olacak. Köprü üzerinde yapılacak demiryolu hattı, devamındaki bağlantısıyla da Anadolu’yu Avrupa’ya transit bağlayan demiryolu güzergahı da İstanbul’a kazandırılacak."

-7 tepeli şehre, 7 proje-

"Dünya kenti" İstanbul’un 7 tepe üzerine kurulduğunu anımsatan Yıldırım, buradan hareketle İstanbul’a 7 büyük eseri kazandırmanın gururu yaşadıklarını söyledi. Yıldırım, 3. havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul-Ankara yüksek hızlı tren projesi, 3. Köprü, Kanal İstanbul, İzmit Köprüsü ile İstanbul-İzmir Otoyolu’nu İstanbul’a kazandırdıklarını anlattı.

Bu eserlerin toplam tutarının 150 milyar lira olduğunu belirten Yıldırım, eserlerin birçoğunun kamu-özel sektör ortaklığıyla yapıldığını ve devlet bütçesine yük getirilmediğini ifade etti. Yıldırım, köprünün ve otoyolun hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, "Yüklenici firmanın, en kısa zamanda bu köprüyü anlaşmanın öngörüldüğünden daha da kısa zamanda yaparak, sizlerin, ülkemizin hizmetine sokacağına olan inancımı ifade ederken, emeği geçeceklere teşekkür ederim" dedi.

Kaynak:T.C.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr