Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / KÜRESEL AIM KONGRESİ İSTANBUL’DA BAŞLADI

KÜRESEL AIM KONGRESİ İSTANBUL’DA BAŞLADI

KÜRESEL AIM KONGRESİ İSTANBUL’DA BAŞLADI16.05.2013
DHMİ Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde;  Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA) ve Uluslararası Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Dernekleri Federasyonu (IFAIMA) ile ICAO Avrupa – Ortadoğu (ICAO EUR-MID) Temsilciliği ve EUROCONTROL AIM SWIM Biriminin İstanbul’da ortaklaşa düzenlediği Küresel AIM Kongresi, İstanbul Swissotel’de başladı.  62 farklı ülkeden 300’ü aşkın katılımcı ve birçok ticari firmanın katıldığı kongre, 17 Mayıs’ta sona erecek.

BİRDAL: İSTANBUL, GELECEĞİN KÜRESEL TURİZM ve FİNANS MERKEZİ OLACAK

Küresel AIM Kongresi’nin açılış konuşmasının yapan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, dünyanın ortak geleceğine ilişkin büyük imkân ve umutları da içinde barındıran İstanbul’da 62 farklı ülke temsilcisini misafir etmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. İstanbul’un  geleceğin önemli bir turizm ve finans merkezi olmaya aday olduğunu belirten Birdal, “Havacılık sektörü, bu hedefin gerçekleştirilmesi için adeta bir lokomotif görevi görecektir. Şu anda hem yolcu, hem de kargo taşımacılığının önemli bir bölümü; tam merkezinde bulunduğumuz Avrupa - Afrika- Ortadoğu- Asya ekseninde cereyan ediyor. Türkiye, bu eksenin ana merkezi durumunda bir ülke. İstanbul ise bu eksenin tam anlamıyla merkez üssünü oluşturuyor” dedi.

TÜRKİYE, AVRUPA HAVA ULAŞIM AĞLARINA GÜNLÜK TRAFİK EKLEME KAPASİTESİ EN YÜKSEK ÜLKELERDEN BİRİ…

Türkiye’nin, özellikle son on yılda dünya havacılığında yükselen değer olduğuna rakamlar tanıklık ettiğini söyleyen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “Hava ulaşımında son on yılda yıllık ortalama artışlar; toplam uçak trafiğinde (üst geçiş dâhil) % 11,2, yolcu trafiğinde % 16, Yük trafiğinde ise % 9,8 olarak gerçekleşti. Üstgeçişler ile birlikte geçen yıl hizmet verilen uçak trafiği 1,38 milyona çıktı, bu yılın sonunda rakamın 1,5 milyon olmasını bekliyoruz. Böylelikle Türkiye, Avrupa hava ulaşım ağlarına günlük trafik ekleme kapasitesi en yüksek ülkelerden biri oldu” dedi.

DHMİ, ÖZELLİKLE SON ON YILDIR TÜM ÜLKE ÇAPINDA BİR BÜYÜK YATIRIM HAMLESİNİ VE İŞLETME BECERİSİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTÜYOR…

Zamanında, eksiksiz planlama ve mükemmel uygulama prensibiyle çalışan DHMİ’nin, özellikle son on yıldır tüm ülke çapında bir büyük yatırım hamlesini ve işletme becerisini başarıyla yürüttüğünü belirten Birdal, “Türkiye’nin küresel havacılık merkezi olmasının koşullarını bilinçli bir şekilde oluşturuyor. 21’i öz kaynaklarımızla, KOİ kapsamında 9 adet olmak üzere, toplam 30 havalimanı terminalinin yapılıp veya yenilenmesi, altyapıyı sürekli yenileme duyarlılığımızın bir göstergesi. Yine bu anlayışla devreye soktuğumuz İstanbul Yeni Havalimanı projesi, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak. İstanbul’un incisi, dünyanın birincisi yeni havalimanı,  Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar Köyü arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacak” dedi.

DHMİ,  ATM SİSTEMLERİNDE KÖKLÜ DÖNÜŞÜM SAĞLADI,  AIM HİZMETLERİNDE ÇOK İLERİ BİR NOKTADAYIZ…

Birdal konuşmasını şöyle sürdürdü : “Son yıllarda hava taşımacılığı sektöründe sağlanan hızlı büyüme ve dönüşümde, DHMİ’nin alt yapı çalışmalarına gereken önemi vermesinin payını tekrar vurgulamak istiyorum. Özellikle 21. yüzyılın gerektirdiği teknolojik düzeyi yakalamak ve dünya standartlarında güvenli havacılık hizmeti verebilmek amacıyla ATM sistemlerinde sağlanan köklü dönüşümün önemini burada ifade etmekte yarar görüyorum.
ATM sistemi için kritik önem arz eden Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Hizmetleri; hava seyrüseferi için gerekli olan kusursuz ve kesintisiz bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla dijital bilgi yönetimi konseptini öngörüyor. Bu konsept ile birlikte, uçuşun tüm safhalarını kapsayacak olan Havacılık Bilgi Yönetiminin (AIM), operasyonel açıdan önemi daha da artırıyor.

Bu öneme paralel olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, AIM hizmetlerinin gelişmesini sağlamak amacıyla bu personelin AIM kapsamındaki gelişmeler çerçevesinde yetiştirilmesi için gerekli çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyor.

Kuruluşumuzun temel çalışma prensibi haline getirdiğimiz “Yerde hizmet, gökte emniyet” anlayışı; daha güvenli, daha rahat ve huzurlu yolcu taşımacılığını mümkün hale getiriyor. Yolcumuza emniyet, huzur, konfor ve güven içinde hizmet sunmamızda;  diğer meslek gruplarımızla birlikte ciddi katkı sağlayan IEM çalışanlarını huzurunuzda tebrik ediyorum, teşekkürlerimi sunuyorum.”

Moderatörlüğünü ICAO temsilcisi Michael Hohm ve EUROCONTROL AIM/SWIM Müdürü Paul Bosman’ın yaptığı toplantıda katılımcılara, uçuş emniyeti için gerekli havacılık bilgilerinin uçuculara sağlanması aşamasında geleneksel kağıda dayalı ürün odaklı AIS kavramından, dijital veri odaklı sistem tabanlı Havacılık Bilgi Yönetimi’ne (AIM) geçiş sürecinde gerçekleştirilen projeler ile ilgili çalışmalar hakkında bilgiler sunuluyor.

ICAO’nun Havacılık Bilgi Yönetimi Hizmetlerine yönelik hazırlamış olduğu Annex-15 in yayınlanmasının 60. Yıldönümü ve aynı zamanda Dünya AIM Günü olan 15 Mayıs tarihi de bu toplantı vesilesiyle kutlanmış olacak.

Kaynak:DHMİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr