Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ORTA ASYA BASRA KÖRFEZİ’NE AÇILIYOR, TÜRKMENİSTAN LOJİSTİK MERKEZ OLUYOR

ORTA ASYA BASRA KÖRFEZİ’NE AÇILIYOR, TÜRKMENİSTAN LOJİSTİK MERKEZ OLUYOR

 ORTA ASYA BASRA KÖRFEZİ’NE AÇILIYOR, TÜRKMENİSTAN LOJİSTİK MERKEZ OLUYOR13.05.2013
926 km’lik Kuzey-Güney demiryolu ulaşım koridoru tamamlanınca Türkmenistan Orta Asya’nın lojistik merkezine dönüşecek. Türkmenistan sayesinde Orta Asya ülkeleri İran üzerinden Basra Körfezi'ne açılacak.

Dünyanın enerji kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan Türkmenistan, Orta Asya bölgesinin lojistik merkezine dönüşüyor. Türkmenistan sayesinde Orta Asya ülkeleri İran üzerinden Basra Körfezi'ne açılacak.

Türkmenistan, Kazakistan ve İran'ın ortaklaşa hayata geçirdiği demiryolu hattı projesinde önemli aşamaya gelindi. Toplam uzunluğu 926 kilometreyi bulan demiryolunun tamamlanmasıyla Türkmenistan sayesinde bölge ülkeleri başta Kazakistan olmak üzere, Basra Körfezi'ne açılacak. Ayrıca, söz konusu proje Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak önemli bir demiryolu ağı olacak.

Hattın Türkmenistan ile Kazakistan'ı birbirine bağlayan kısmı 11 Mayıs'ta hizmete açılacak. Açılışa, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in katılması bekleniyor. Türkmen lider Berdimuhamedov, çeşitli temaslarda bulunmak ve açılış için bugün Kazakistan'a gitti.

Orta Asya'ın Basra Körfezi'ne taşıyacak hattın, İran kısmının tamamlanması bekleniyor. Türkmenistan kendi topraklarından Kazakistan sınırına kadar olan 444 kilometrelik kısmı tamamladı. şimdi İran sınırına kadar olan kısımda çalışmalar sürdürülüyor. Demiryolu hattının 146 kilometresi Kazakistan'da, 722,5 kilometresiTürkmenistan'da, 80 kilometresi İran'da bulunuyor. Demiryolu hattı, Basra Körfezi'ne açılan Orta Asya ülkelerinin yük taşıma yolunu azaltacak. Demiryoluyla 12 milyon tona kadar yük taşınması hedefleniyor.

Projede Türk firmasının da payı var

Temeli 1 Aralık 2007 yılında atılan Uzen (Kazakistan) - Gızılgaya-Bereket-Etrek (Türkmenistan) - Gürgen (İran) demiryolu hattı projesinde bir Türk şirketi de yer aldı. Nata Holding iştiraki olan Net Yapı, kışın –25 dereceyi, yaz aylarında ise 60 dereceyi bulan zorlu hava koşullarında Türkmenistan ile Kazakistan'ı 27x2 km demir yolu hattıyla buluşturdu. Türk şirketi Türkmenistan'da bu projeyi 9 ayda, 27 kilometrelik demir yolu hattını tamamladı.
Bu konuda çalışmalarında Bereket'e fabrika kuran ve Serhetyaka-Oğuzhan arası 234 kilometre uzunluğunda 110 kilovat elektrik iletim hattı inşaatı yapan Nata Holding/Net Yapı Buzhu ve Serhetyaka istasyonları arasında 131 kilometre mesafeli enerji sinyalizasyon, bağlantı donatılarının tedariki, inşaat, puantaj projelerini tamamladı.

Orta Asya için büyük bir proje

Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru olarak adlandırılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu ağı projesine ilişkin üçlü anlaşma, İran'da yapılan Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde imzalanmıştı. Projeyle Orta Asya ülkelerinin ticari-ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi ve bölge ülkeleri arasındaki taşımacılığın artması hedefleniyor. Demiryolu hattı, Körfez'e açılan ülkelerin yük taşıma yolunu 600 kilometre azaltacak. İlk etapta yılda 5 milyon ton yükün taşınması hedefleniyor. Bu kapasite daha sonra 12 milyon tona kadar çıkarılacak. Öte yandan Türkmenistan bölgesinde en önemli lojistik ülke konumuna gelmesi için başka da bir takım projelere öncülük ediyor. Mart 2013'de Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesi ile ilgili ön protokol imzalandı. Bu projeye de en kısa zamanda başlamak isteniyor. Nisan 2011 senesinde Aşkabat'ta Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman-Katar uluslararası ulaşım ve transit koridorunun kurulmasına yönelik bir mutabakat da imzalanmıştı.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr