Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / LOJİSTİKÇİLER, AEO BELGESİ ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ

LOJİSTİKÇİLER, AEO BELGESİ ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ

LOJİSTİKÇİLER, AEO BELGESİ ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ13.05.2013
Lojistik devleri, “Yetkilendirilmiş Yükümlü’ sertifikası almak için gün sayıyor. Ticarete hız kazandıracak devrim niteliğindeki gümrük uygulamasıyla, malın kontrolünü lojistikçi yapacak, ihracatçı devlet kapısına uğramayacak.

Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘hayalim’ dediği uygulama gerçek oluyor. İhracat taşımalarında gümrüklerde beklemeyi çok kısaltacak, gümrükleme maliyetini önemli ölçüde düşürerek ihracatçıya da rekabet gücü kazandıracak yeni bir dönem başlıyor. İhracatçıya malını, devlet kapısına uğramadan sevk etme kolaylığı getiren “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” (AEO - Authorised Economic Operator)  için lojistik şirketleri harekete geçti. Ekol ve Omsan bu ay içinde başvuruyor. Mars, Barsan, Kıta da dahil daha birçok şirket hazırlık yapıyor. Ekol Lojistik Operasyonlar Direktörü Eyüp Soner, “Bu ayın 15’inde başvuruyoruz. Bu yetki işlerimizi de artıracak” derken, Omsan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükertan da “Yetkilendirilmiş Yükümlü’ sertifikası başvurusunu yapmak üzere bir ekip kurduk ve gerekli çalışmalara başladık. Ay sonunda başvurumuzu yapacağız. Hem lojistikçi hem ihracatçı kazanacak” dedi. Mars Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Engin Özmen ise, “Çalışmalara başladık. Yetki almayı çok önemsiyoruz, işlerimiz çok artacak” diye konuştu.

Lojistik şirketlerinin işi artacak

Devletin gümrükleme yetkisini şirketlerle paylaşacağı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü’ uygulamasıyla, bu sertifikayı alan lojistik şirketinin işleri de önemli oranda artacak. Çünkü İhracatçılar, ürünlerini sevk ederken, sağladığı pratiklik, kolaylık, maliyet nedeniyle yetkili olan lojistik şirketlerini tercih edecek. Lojistik şirketinin deposunda işlemleri yine lojistik şirketi yapacak ve devlette hiçbir evrak dolaştırmadan ihracat gerçekleşecek. Ancak yetkili şirketlerin sistemi kamuyla entegre olacak. Bu konuda güvenlik sağlamak için, lojistik şirketlerinin sistem bilgisayarlarına dışarıdan hiçbir şekilde müdahale edilemeyecek, örneğin bir flash bellek takılamayacak.

Bakanlık uygulamaya çok önem veriyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı projeyi “hayalim” olarak tanıtmıştı. Böylece bu hayal de gerçekleşmiş olacak. Türkiye’de bu statüyü almaya hak kazanan firma ayrıca, dünyanın 46 ülkesinde aynı statüye sahip firmalarıyla ‘uluslararası güvenli ticaret ağı’ oluşturacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çok önem verdiği projenin tanıtımında konuşan Bakan Yazıcı, ticaretin kolaylaştırılmasının, ekonomik kalkınma için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, şunları belirtmişti: “Ürünlerin piyasaya daha ekonomik, daha hızlı ve daha güvenli taşınması için işlem maliyetlerini düşürüyoruz. Araştırmalar, lojistik performanstaki artışın ticaret hacmini de arttırdığını gösteriyor. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu artış etkisi yüzde 15 civarında. Fiziksel kontroller, hatta farklı kurumlar tarafından aynı sevkiyatın defalarca kontrolü gibi durumlar, ülkeler arasındaki farklılığı oluşturuyor. Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye, “Gümrük İşlemlerinin Verimliliği” alanında; 2012’de,  3,16 puanla 155 ülke arasında 32’inci sırada yer aldı. Başlattığımız “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” ile gümrüklerde bekleme süresini daha da azaltıyoruz. Büyük adımlar atıyor, zihinlerdeki kalıpları kırıyor, olaylara farklı yönlerden yaklaşıyoruz. İhracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı bir Türkiye, firmalarımızın mallarını tırlara yükleyip, gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilerine ulaştırabildiği bir Türkiye, gümrüklerde tır kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz.”

Kurallara uyan, kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, kendi öz denetimini yapabilen, mali yeterlilik ile yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalar ile gümrük idaresi arasında stratejik bir işbirliği yapılacak. Firmaların bu statüsü ve güvenilirliği bakanlık tarafından onaylanacak. Firmalar öncelikle bu konuda standartları tutturduklarını belgelemek için ISO 27001 belgesi alacak. Bu yetkiyi aldıktan sonra firmalar, işlemlerini olabildiğince şeffaf şekilde yapacak. Devlet güven beyanında bulunacak ve denetleyici olacak. Belge verirken de firmaların şimdiye kadarki itibarlarını göz önüne alacak.

Şirketler son sürat hazırlanıyor

Türk lojistik sektörünün önde gelen firmaları ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ sertifikası almak için adeta yarışa girdi. Bu yetkiyi almak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Ekol, Omsan, Mars ve Kıta gibi firmaların temsilcileri DÜNYA’ya konuştu.

 ‘Zaman kazanacağız, işimiz de artacak’

Ekol Lojistik COO’su Eyüp Soner: Ekol Lojistik olarak, AEO almak için 40 kişilik bir ekip kurduk.  Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu yetkiyi almanın ön koşullarından biri olan  ISO 27001 belgesini almak için geçen hafta şirketimizde denetimler yapılıyordu. Bunlar tamamlandı.  Bu belgeyi almak kolay değil. Biz güçlü IT altyapımız sayesinde tüm bu denetimlerden başarıyla geçtik. Bakanlığa başvurumuzu 15 Mayıs’a kadar yapmış olacağız. Sektörde öncü bir firma olarak bu konuda da öncü olmak ve bu yetkiyi alan ilk lojistik firması olmak istiyoruz.  Şu anda bütün enerjimizi bu işe verdik. Bu süreç bize büyük sorumluluklar getirmesinin yanı sıra büyük bir verimlilik de katacak. Bu yetkiye sahip olduğumuz zaman artık TIR’larımızın gümrüğe kontrole gitmesi gerekmeyecek.  Bu bize ciddi zaman kaybettiriyordu. Verimliliğimizi düşürüyordu.  Bu yetkiye sahip olduğumuz zaman ayrıca maddi anlamda ciddi bir müşteri akışı da olacak. Çünkü bu belge herkes de olmayacağı için bize gelecekler. Sadece bir konuda dikkatli olmamız gerekecek. Firmaları iyi seçmek gerekecek çünkü sorumluluk bizde olacak, bir yanlış ortaya çıktığında ağır ceza bize kesilecek”

‘Hem ihracatçı hem lojistikçi kazanacak’

Omsan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükertan: Omsan, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ sertifikası başvurusunu yapmak üzere bir ekip kurarak, gerekli çalışmalara başladık. Mayıs ayı sonu itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurumuzu yapmış olacağız. OMSAN olarak bu sertifikayı alan ilk firmalardan biri olmayı hedefliyoruz. Sertifika başvurusunda en önemli önkoşullardan birisi de ISO 27001 Bilgi Güvenliği ve Yönetim Sistemi Belgesi sahibi olmak. Omsan Lojistik, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı olan ISO 27001 Belgesi’ne sahip ilk Türk firması. Omsan Fransa şirketimiz 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle AEO sertifikasını almıştı. Aldığı belge ile Omsan Fransa, tüm AB gümrük ofisleri nezdinde ‘güvenilir firma’ kategorisinde değerlendiriliyor. Bu sertifikayla gümrük işlemlerinin hızlanacak olmasının ve maliyetlerin düşürülmesinin Türkiye’de hem ihracatçı firmalara hem de lojistik firmalarına önemli avantajlar sağlayacağını düşünüyoruz”

Mars Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Engin Özmen:  Mars Lojistik olarak AEO almak için çalışmalara başladık. Bilgisayarları bu sisteme entegre etmek gerekecek. Bunun için çalışıyoruz.  ISO 27001 almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Bu yetkiyi (sertifikayı) almayı çok önemsiyoruz, çünkü işlerimiz çok artacak. Hem hızımız hem de verimliliğimiz artacak.

Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener:  Sektörde verimliliğimizi ve hizmet kalitemizi artıracak gelişmeleri yakından takip eden bir firma olarak biz de AEO belgesi almak için çalışmalara başladık. Bu konuda oldukça da ilerledik.

MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aslan Kut: Biz MNG olarak AEO için başvurmayı henüz düşünmüyoruz. Ama bu uygulamayı çok destekliyoruz. Ticareti hızlandıracak, lojistikçinin verimliliğini artıracak.

Sertifikayı kimler, nasıl alabilecek?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye’de yerleşik tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanacak. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikası almak isteyen firmalar, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’ne başvuracaklar. Gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları kâğıt üzerinde, verdikleri belgeler nezdinde incelenecek.  Daha sonra firmanın tesislerinde yapılacak incelemelerle, yaptığı uygulamaların standartlara uygun olup olmadığı değerlendirilecek. Gerekli şartlara sahip olduğu anlaşılan firmalar sertifikalarını alacaklar. Sertifika alarak yetkilendirilmiş yükümlü olan firmalar süresiz olarak bu hakka sahip olacak. Ancak düzenli olarak izlenecek, kural ihlali yapan firmalara müeyyideler uygulanacak, belgeleri iptal edilebilecek.

Türkiye’deki yetki Almanya’da geçerli olacak

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, başta Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Güney Kore ve Japonya olmak üzere dünyanın 46 ülkesinde var. Avrupa Birliği’nde 11 bin 564, Amerika’da 8 bin 166, Güney Kore’de ise 342 firma yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip. Türkiye’de de uygulama başlıyor. Bakan Yazıcı, “Biz dünyada bu uygulamanın var olduğu ülkeler ile karşılıklı anlaşmalar yaparak, her iki tarafın firmalarının yetkilendirilmiş yükümlü statülerini diğer ülkede kullanabilmesini sağlayacağız. Böylece Türkiye’de vereceğimiz yetkilendirilmiş yükümlü belgeleri Almanya’da, Fransa’da, Amerika’da, Güney Kore’de ve bu uygulamanın yapıldığı diğer tüm ülkelerde geçerli olacak. Nihai hedef; tüm dünyada güvenilir firmalardan oluşan ‘uluslararası güvenli ticaret ağı’nı oluşturmak” dedi.

Gümrük müşavirleri de destekliyor

Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri, Gümrük Müşaviri İlhan Bulut: Barsan gibi birçok firma AEO sertifikası almak için çalışmalara başladı. Bu hem lojistikçilerin işini artıracak hem de işlemleri çok kolaylaştıracak. Bu sertifikanın alınması için TSE’den alınması gereken ISO 27001 belgesini almak çok zordu. Ama onu da kolaylaştırdılar. Birkaç lojistik firması birleşerek de bu sertifikayı alacak. Bu işin iki ayağı var. Bir lojistikçiler için diğeri de ithalatçı ve ihracatçı firma için. Biz gümrük müşavirleri olarak bu çalışmaları destekliyoruz. Dışarıdan bakınca bizim işlerimiz azalacak gibi görünüyor ama aslında bize yine ihtiyaç olacak. Bu büyük bir sorumluluk yine bizim deneyimlerimize, bilgimize ihtiyaç duyacaklar. Biz de müşavirler olarak ISO 27001 sertifikası almak istiyoruz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz.”

Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr