Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İHRACAT DA İTHALAT DA HIZLANACAK

İHRACAT DA İTHALAT DA HIZLANACAK

İHRACAT DA İTHALAT DA HIZLANACAK13.05.2013
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarının bağlı olduğu veri merkezlerini yenileyeceklerini ifade ederek, "Yeni veri merkezimizle, gümrük kapılarında kesinti nedeniyle oluşan kuyruklar artık bitecek. Hem ihracat hem de ithalat daha hızlı yapılacak" dedi.

Mevcut veri merkezinin, ihtiyaçları karşılama konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Yazıcı, yoğunluk nedeniyle sistemin zaman zaman kullanımdışı kalabildiğini belirtti.

Söz konusu kesintiler sebebiyle gümrük kapılarında uzun kuyrukların oluştuğuna dikkati çeken Yazıcı, bu nedenle ihracat ve ithalatçıların büyük sorun yaşadığını kaydetti.

Türkiye'yi ticaretin en hızlı, en kolay ve en güvenilir şekilde yapıldığı ülke haline getirmek istediklerine işaret eden Bakan Yazıcı, bu kapsamda veri merkezlerini yenileme ihtiyacı duyduklarını dile getirdi.

Yeni veri merkezi projesi için alanında tecrübe sahibi bir firma ile sözleşme yaptıklarını belirten Yazıcı, söz konusu projenin tasarımına Uptime Institute tarafından "Tier III Tasarım Sertifikası Ödülü" verildiğini bildirdi.

Teknik değerlendirme kuruluşu Uptime Institute'nin 38 ülkede 229 sertifika verdiğine dikkati çeken Yazıcı, Bakanlıklıklarına verilen sertifikanın Türkiye'de ikinci, kamu sektöründe ise ilk "Tier III" tasarım sertifikası olduğunu belirtti.

Yeni veri merkezlerinin yüksek enerji verimliliğine de sahip olacağını kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Yeni veri merkezimizle, gümrük kapılarında kesinti nedeniyle oluşan kuyruklar artık bitecek. Hem ihracat hem de ithalat daha hızlı yapılacak. Yapacağımız altyapı değişiklikleriyle, veri merkezimiz su baskını, yangın ve deprem gibi felaketlerde dahi çalışmasına devam edecek şekilde projelendirildi. Tüm bunların yanında, veri kapasitesi ve güvenliğini de arttırmış olacağız.

Herkes sistem odaları yapıyor ama buna uyum sağlamak zor. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığımızın yaptırdığı proje bu ödülü alsa da, bundan sonraki hedefimiz bir üst derecesi olan Tier IV'ü almak olacak."

-"Çalışmalarımız insan odaklı"-

Bakan Yazıcı, çalışmalarında süreklilik, erişebilirlik, hızlılık, güvenirlilik ve sürdürübilirlik ilkelerini ön planda tuttuklarını ifade etti.

Çalışmalarını insan odaklı olarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Yazıcı, bu çerçevede hizmetlerini sunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr