Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ALTO, LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

ALTO, LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

ALTO, LOJİSTİK MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR13.05.2013
Devletin Aliağa’yı da içine alan projeler üretmesinden oldukça memnun olduklarını ancak Aliağa’nın devlet eliyle lojistik olarak planlanmasının ve sanayinin altyapı eksikliklerine çözüm üretilmesinin de ülkemiz için daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlayacağına inandıklarını söyleyen Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ihracat ve sanayi lojistiği hakkında sorularımızı yanıtladı.

İhracat ve Sanayi Lojistiğinde Aliağa’nın Türkiye ekonomisi açısından stratejik önemi nedir?

İstatistiklerden de görüleceği üzere Aliağa birçok dinamiği içinde barındıran bir ilçe. 1960’lı yıllardan sonra meydana gelen gelişmeler, yatırımlar, Petkim ve Tüpraş yatırımları ile Aliağa daha da önemli bir konuma sahip oldu. Liman yatırımları arttı, ülkenin ihracata açılan bir gümrük kapısı olmaya başladı. İstatistikler ve veriler yukarıdaki tablolarda da görüleceği üzere tüm hıza artmaya devam etmekte. Dolayısıyla lojistik altyapı eksikliklerinin devlet desteği ile giderilmesi ve bölgedeki liman yatırımlarının tamamlanmasıyla ilçe olarak ülkenin en önde gelen ihracat kapılarından biri olacağımızı düşünüyorum.

2013’te yeni yatırımlar gerçekleştirilecek. Yatırımlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aliağa sadece 2013 yılına odaklı değil. 2012’de birçok yatırım geldi ilçeye, 2013’te de geliyor gelmeye devam da edecek. Ağır sanayi ve enerji bölgesi olan Aliağa coğrafi konumu gereği de denizin kıyısında olmasının ve liman bölgesi olmasının avantajlarını kullanıyor.

Bakıldığı zaman Petkim’in yeni liman yatırımları bulunuyor. SOCAR’ın rafineri yatırımı bulunuyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde(ALOSBİ) bekleyen ve proje aşamasında 40’a yakın yatırım bulunuyor. Kimya ve demir çelik sektörü devamlı kendi bünyesinde yatırımlar yapıyor. Devletin de demiryolu ve karayolu konularında yatırım projeleri bulunuyor.

Yatırımların bir kısmının tamamlanmasıyla bile Aliağa’nın önemi çok daha artacaktır. Aliağa ilçesi bünyesinde farklı birçok sektörü barındırmasıyla uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekmeye başarmakta. Öyle ki demir çelik üretimi, enerji, petrol ürünleri ve kimya üretimi başta limanları, maden ve akaryakıt sektörü, LNG ve LPG yatırımlarını da bünyesinde barındıran Aliağa renkli bir sanayi yapısına sahip.

Reel ekonominin içinde olan bir sanayici olarak beklentileriniz neler?

Aliağa devlet yatırımlarından uzak kaldığı dönemler de bile gelişmeye devam etti. Aliağa’nın mevcut sanayi yapısı ve liman bölgesi olması Aliağa’nın doğal gelişim süreci yaşamasına neden oluyor. Dolayısıyla yukarıda saydığımız yatırımlar Aliağa’yı kısa vadede çok çok ileri taşıyacak. Bu sürecin ilk tohumlarını Aliağa 2013 yılında tamamlanacak ya da gelişme gösterecek devlet yatırımları paralelinde alacağı sanayi yatırımları hissedecek. Belirtmek istediğim ve önemle üzerinde durulması gerektiğine inandığım bir konu da bulunuyor. Aliağa bu gelişmelerin paralelinde bir lojistik merkez olma yolunda ilerliyor. Yatırımların tümü buna işaret ediyor. Devletin Aliağa’yı da içine alan projeler üretmesinde oldukça memnunuz ancak Aliağa’nın devlet eliyle lojistik olarak planlanmasının ve sanayi altyapı eksikliklerine çözüm üretilmesinin de ülkemiz için daha verimli sonuçların elde edilmesini sağlayacağına inanıyorum.

Kaynak:Hizmetix
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr