Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KARGO SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GÜVENLİK SORUNLARI

KARGO SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GÜVENLİK SORUNLARI

KARGO SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GÜVENLİK SORUNLARI07.05.2013

Çok geniş çalışma alanlarına yayılan şube ağları ile adreslerine teslim edilmek üzere alınan gönderiler akşam mesai bitiminde ilgili şubenin bağlı bulunduğu aktarma merkezinde operasyona tabi tutulmakta ve varış yerlerine göre konsolide edilerek şehirler arası taşıma araçları ile sevk edilmektedir.


Dünyada, lojistik ve taşımacılık sektöründe örnek teşkil eden, Türkiye'de önemli bir ekonomik güç halini alan, hemen her kesimin sıkça iş birliği yaptığı ve ülkemizde ''Kargo Şirketleri'' olarak adlandırılan işletmelerin önemi, e-ticaretin hızlı gelişimi ile birlikte oldukça yükseldi.

Kuruluşlarından beri çok uzun bir süre geçmemekle birlikte çalışma şekilleri ile diğer ülkelere de örnek olan ve işleyişlerinin uygulanmaya başlandığı sektörün, yüksek hacimde çalışmalarının beraberinde güvenlikle ilgili problemler de yaşanıyor.

Öncelikle hızlı taşıma yapan, uzun mesafelerde bile 24 saatte teslimatlar sağlayan ve yoğun iş temposuyla hizmet veren, zamanla yarışan, geniş bir istihdam alanı yaratan sektör, tüketicilerin sadece şubelerine gönderi teslim ettikleri bir iş yeri olarak gördüğünün dışında 24 saat çalışan bir konumdadır.

Çok geniş çalışma alanlarına yayılan şube ağları ile adreslerine teslim edilmek üzere alınan gönderiler akşam mesai bitiminde ilgili şubenin bağlı bulunduğu aktarma merkezinde operasyona tabi tutulmakta ve varış yerlerine göre konsolide edilerek şehirler arası taşıma araçları ile sevk edilmektedir. Aynı şehir içerisinde gönderilenlerde aynı işlemlere tabi tutulmakta, sadece aynı il sınırlarında bulunan aktarma merkezlerine sevk edilmektedir.

Şubelerden aktarma merkezlerine taşınan gönderiler için şubede gerekli güvenlik önlemleri ve kontrol mekanizmaları kurulmuş olmakla birlikte aktarma merkezlerinde operasyonun başlangıcı olan gönderi teslimlerinden itibaren aktarma merkezi için güvenlik önlemleri devreye girmektedir.

Muhtelif alanlarda bulunan kameralar vasıtasıyla gerekli kontroller yapılmakla birlikte bu operasyon alanlarında görev yapan personelin de güvenilir olması çok önemlidir.

Kargo firmaları, değer bakımından her zaman yüksek bedelli yedek parça, elektronik cihazlar, cep telefonları, kıymetli halılar, kumaşlar ve benzeri bir çok gönderiyi konsolide ederek birlikte taşımaları sebebiyle aktarma merkezlerinde tümü elleçlenen bu gönderilerle ilgili operasyonları yapan personelin yüksek güvenilirlikte olması için gerekli eğitimler, işe alımlarda araştırmalar yapılması zorunluluk teşkil etmektedir.

Şehirler arası taşımalarda alınan önlemler arasında taşıtların teknik olarak güvenlikli olması yanında mühürleme ile güzergahta taşınan gönderilere hiçbir müdahale olmaması sağlanmakta, araçların güzergah üzerinde kısmen yaptıkları boşaltma işlemleri sonrası gerekli mühürleme ile varış noktasına kadar güvenlik sağlanmaktadır. Bu tür araçların yol üzeri konaklama noktaları da daha önce yapılan araştırmaklarla tespit edilmekte, bu noktalar dışında mola izni verilmemektedir. Bu taşıt sürücülerinin hızlı iletişim kurmalarını sağlamak üzere tüm tedbirler alınmaktadır.

Varış noktasında bulunan aktarma merkezleri için de aynı önlemler geçerli olup şube araçları ile alıcılarının adreslerine teslim edilmek üzere ilgili şube personelince zimmetle alınan gönderiler varış şubesindeki operasyonu takiben şube araçları ile emtia yoğunluğuna göre sürücü ile birlikte bir veya iki kurye ile teslimata çıkarılmaktadır.

En önemli güvenlik tedbirinin bu aşamada alınması gerekliliğini önemle vurgulamak gerekir.
Özellikle şube teslimat (veya kargo toplama) araçlarının mutlaka kapalı kasa, sağlam kilit tertibatı olan, teknik olarak tüm bakımlarının sağlandığı, akaryakıtının yeterli düzeyde bulunduğu nitelikleri taşıması gerekmektedir.

Gönderi teslimi esnasında taşıtın boş bırakılmaması, kuryenin teslimata gitmesi sırasında sürücünün mutlaka taşıtta bulunması ve kargo yoğunluğuna göre sürücü bölümünü kilitleyerek aracın dışında bulunması ve dikkatli olması da önemli unsurlardır.

Kayıp ve hırsızlık olaylarının en yoğun olduğu aşama şube araçları ile teslimata çıkıldığı aşama olarak öne çıkması nedeniyle gerekli durumlarda caydırıcılık ve müdahale edilmesine olanak verecek alarm sistemlerinin de araçlarda bulunması önemli bir husustur.

Selahattin Doğan/Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr