Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / İSTANBUL YENİ HAVALİMANINA 22 MİLYAR 152 MİLYON EURO

İSTANBUL YENİ HAVALİMANINA 22 MİLYAR 152 MİLYON EURO

İSTANBUL YENİ HAVALİMANINA 22 MİLYAR 152 MİLYON EURO 06.05.2013

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Adil şeffaf bir yarış oldu. Bu havalimanı, Türkiye'nin belki gelecek 50 yılına hitap edecek" dedi.


Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen ihalenin kapalı zarfla verilen ilk tekliflerinde, 25 yıllık kira bedeli olarak IC İçtaş/Fraport OGG 20 milyar avro artı KDV, Makyol İnşaat 4 milyar avro artı KDV, Limak/Kolin/Cengiz/Ma-Pa/Kalyon OGG 12 milyar 682 milyon avro artı KDV, TAV Havalimanları Holding 9 milyar avro artı KDV teklif etti. TAV Havalimanları Holding AŞ, 78'inci turda ihaleden çekildi. Açık artırmanın devamında yarışan IC İçtaş-Fraport OGG, 87'inci turda mola istedi. Daha sonra ihale salonuna dönen IC İçtaş-Fraport OGG, 95'inci turda Limak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon inşaat OGG'nin 22 milyar 152 milyon avro artı KDV teklifi üzerine ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece ihalede en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon inşaat OGG vermiş oldu.

İhalesinin ardından açıklama yapan Bakan Yıldırım, ihaleye katılan tüm firmaları yürekten kutladığını söyledi. Bu yılın değil, belki de cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesinin, kamu özel sektör ortaklığı projesinin, bu ihaleyle gerçekleşmiş olduğunu ifade eden Yıldırım, yeni yapılacak havalimanının özelliklerine de değindi. Bakan Yıldırım, İstanbul'a yapılacak havalimanının, dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacağını, Türkiye'nin 2023 havacılık vizyonunun en önemli eserlerinden birisi olacağını kaydetti.

İhalenin aynı zamanda bir yarış olduğunu, yarışın sonunda herkesin kazanma şansı bulunmadığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: ''Birisi kazanacaktı. Adil, şeffaf, rekabetçi bir yarış oldu. Kazanan firma Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortak girişimi oldu. Oluşan fiyat 22 milyar 152 milyon avro ve artı KDV. TL karşılığı da eski parayla 75 katrilyon lira. Yapanlara da Allah güç kuvvet versin." Buraya ciddi yatırım yapılacağını, sıfırdan bir havalimanı inşa edileceğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: "Arazide, 6 pisti ile 1,5 milyon metrekare terminali ile ve her türlü diğer yardımcı tesisleriyle 80 milyon metrekarelik alanda büyük bir havalimanı kuruluyor. Bu havalimanı, Türkiye'nin gelecek belki 30 yıl, 50 yılına hitap edecek bir havalimanı olacak. Bu havalimanı, sadece Türkiye'nin ihtiyacını görecek bir havalimanı değil aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika'dan Avrupa'ya hava trafiğinin uğrak noktası olacak. Yüzyıllardan bu yana kervan yollarına ev sahipliği yapmış Türkiye, son 10 yılda sivil havacılıkta ortaya koyduğu vizyonla birlikte böylesine bir gelişmeyi de başarmış durumdadır. Bu noktaya gelmemizin en önemli sebeplerinin başı Sayın Başbakanımızın (havayolu halkın yolu olacak) cümlesiyle özetlenen vizyonudur. Bu vizyonun etrafında yaptığımız düzenlemeler ve yaptığımız yatırımlarla bugün Türk sivil havacılığı dünyada emsallerinin kat kat üzerinde büyüyen bir noktaya gelmiştir. Uçuş ağını dünyada en fazla artıran THY, 203 noktaya doğrudan uçuş yapmaktadır. Böylesine bir uçuş ağı olan ikinci bir havayolu şirketi yoktur. "

-"Devletten 10 yılda aldığımız kaynağı ödemiş oluyoruz"-

Yapılacak yatırımın bedelinin ortalama 10 milyar avro olacağını ifade eden Yıldırım, "Bunun finans maliyeti, kira bedeli, KDV'sini de koyduğumuz zaman yaklaşık 90 milyar liraya ulaşan bir rakamdır. Bu rakam, bizim 10 yıldır devlet bütçesinden Ulaştırma Bakanlığı olarak aldığımız paradır. Devlet bütçesinden 10 yılda bölünmüş yollar, hızlı trenler, limanlar, terminaller için aldığımız kamu kaynağını yeni İstanbul havalimanı ile tekrar ödemiş oluyoruz" dedi.

Bugün Türkiye'de iki büyük gelişme yaşandığını, birincisinin 3. havalimanı, ikincisinin de ikinci nükleer santral olduğunu ifade eden Yıldırım, nükleer santralin de bedelinin 15 milyar avro olarak hesaplandığını söyledi.

Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından ihaleye katılan firmaların yetkilileriyle toplu fotoğraf çektirdi.

Kaynak:T.C. Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr