Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE-HİNDİSTAN ARASINDA KİYA ANLAŞMASI İMZALANDI

TÜRKİYE-HİNDİSTAN ARASINDA KİYA ANLAŞMASI İMZALANDI

TÜRKİYE-HİNDİSTAN ARASINDA KİYA ANLAŞMASI İMZALANDI30.04.2013

Türkiye ve Hindistan gümrük idareleri arasında, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması (KİYA) imzalandı.


İki ülke arasında ilk defa müsteşar düzeyinde görüşme yapıldığını ifade eden Altunyaldız, anlaşmanın TBMM'nin onayından sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Anlaşmayla iki ülke gümrük idareleri arasında kaçakçılıkla mücadele, kara hudut kapılarının işleyişi ve sınır yönetimi hususlarında işbirliği yapılması ve bilgi paylaşımı konularında mutabakata varıldığını belirten Altunyaldız, gümrük idareleri arasında memurlara karşılıklı eğitim verilmesi konusu üzerinde de durulduğunu kaydetti.

Altunyaldız, Hindistan'ın dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olduğunu ve büyümeyi sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Hindistan'da Türk işadamları için önemli fırsatlar var. Hızlı büyümeyle Hindistan'da altyapı başta olmak üzere, çeşitli alanlarda geniş çaplı yatırım fırsatları ortaya çıkacak" görüşünü ifade etti.

Türkiye ile Hindistan arasındaki dış ticaret hacminin 2005'ten bu yana sürekli arttığını belirten Altunyaldız, "2012 yılında Türkiye Hindistan dış ticaret hacmi 6,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ancak bu rakamın iki ülkenin ticaret potansiyelinin altında olduğunu düşünüyorum. Bu hacmin daha yukarı seviyelerine taşınabileceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Altunyaldız, anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve yatırımları arttırmada önemli bir araç olacağını ifade ederek, anlaşmayla birlikte ticari ilişkilerin ivme kazanacağını ve gümrük idareleri arasındaki sorunlarda doğrudan temas kurma imkanına sahip olacaklarını kaydetti.

Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr