Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLDU

TÜRKİYE VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLDU

TÜRKİYE VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLDU15.04.2013

Birisi arazi üzerinde, diğeri birleştirilmiş karayolu ile Beyaz Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan topraklarından geçecek. Kombine rota deniz yoluyla Türkiye'nin Samsun limanına Belarus, Ukrayna Illichivsk Limanına bağlanacak.


Türkiye,  Baltık Denizi ve Karadeniz'i birbirine bağlayacak olan Viking tren yolu projesine katıldı.

Konu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Letonya ve Litvanya ziyaretinde eşlik edecek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından ele alınmıştı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden Litvanya yetkileri ile Türkiye’nin Karadeniz – Baltık Denizi arasında demiryolu konteyner taşımacılığını kapsayan projeye dahil olduğuna dair bir memorandum imzalandı.

Karşılıklı memorandum  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Litvanya Ulaştırma Bakanı Rimantas Sinkevicius arasında 4 Nisan 2013’te imzalandı.

Buna göre, Karadeniz ile Baltık Denizi'ni bağlayan güzergah test etmek amacıyla bir görev grubu kurulacak, Rimantas Sinkevicius, Litvanya’nın projeye katılan Türkiye’ye iki yolu önerdiğini ifade etti. Birisi arazi üzerinde, diğeri birleştirilmiş karayolu ile Beyaz Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan topraklarından geçecek.

Kombine rota deniz yoluyla Türkiye'nin Samsun limanına Belarus, Ukrayna ile ve Ukrayna Illichivsk limanına bağlanacak.

Konuya ilişkin basına açıklama yapan Türkiye’nin Litvanya Büyükelçisi, Akın Algan, “Türkiye bugün boru hatları, doğal gaz ve petrol kavşağı durumundadır. Baltık ülkelerinde Odessa'ya trenle, Odessa'dan Samsun'a gemiyle ve Samsun'dan Türkiye'nin güneyine tekrar trenle gidilmesini öngören bu projede yer almamamız için hiçbir neden yok. Çok ilginç bir proje olacak” dedi.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr