Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ABD İLE SERBEST TİCARET İÇİN İŞ DÜNYASI TOPLANIYOR

ABD İLE SERBEST TİCARET İÇİN İŞ DÜNYASI TOPLANIYOR

ABD İLE SERBEST TİCARET İÇİN İŞ DÜNYASI TOPLANIYOR15.04.2013

ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması için iş dünyası yarın toplanacak.


ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması için iş dünyası ile "İstanbul Zirvesi", Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında yarın gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, zirveye, TİM, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, DEİK, YASED, TÜGİAD, TURKONFED, TÜGİK, TİKAD, Türkiye-ABD İş Konseyi, Türk Amerikan İş Konseyi, Türk Amerikan İşadamları Derneği, Amerika Türk Koalisyonu ve Amerikan Şirketler Derneği başkan ve yardımcıları katılacak.

Türkiye'nin gündemde olan AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması (STA) karşısındaki durumuna ilişkin Ekonomi Bakanlığının çalışmaları aktarılacak zirvede, iş dünyasının önerileri alınarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ABD ziyareti öncesinde Türkiye-ABD arasında STA görüşmelerine yönelik yol haritası ve eylem planı görüşülecek ve karara bağlanacak.

AB ve ABD'nin, 13 Şubat 2013 tarihinde yaptıkları ortak açıklamayla taraflar arasında derin ve kapsamlı bir Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı akdetme yönündeki iradelerini duyurdukları anımsatılan açıklamada, halen dünya üretiminin yaklaşık yarısını, dünya ticaretinin ise 3'te 1'ini birlikte gerçekleştiren ve Türkiye'nin de köklü stratejik ilişkiler yürütmekte olduğu bu iki önemli blok arasında hayata geçirilecek anlaşmaya ilişkin gelişmelerin ve sürecin yakından takip edildiği dile getirildi.

Katılacak isimler

Çağlayan başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda, Türkiye'nin bu anlaşma karşısındaki konumunun, konuyla ilgili bugüne dek gerçekleştirilen çalışmaların, Ekonomi Bakanlığının yürüttüğü çalışmalarla gelecek dönemde atılması gereken adımların masaya yatırılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, yarın İstanbul Hilton Otel'de saat 10.30'da başlayacak toplantıya katılacak isimler şöyle:

"-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete
-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz
-Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Nail Olpak
-Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral
-Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Doğan
-Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkan Mustafa Koca
-Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Vekili Akın Kozanoğlu
-TÜRKKONFED Başkanı Süleyman Onatça
-TUGİK Baskani Erkan Güral
-TiKAD Baskani Nilüfer Bulut
-TUGİAD Baskani Ali Yücelen
-ETSİÇ Türkiye-ABD İş Konseyi Türk Kanadı Başkanı Osman Okyay
-DEİK Türk Amerikan İş Konseyi Başkan Vekili Şerif Egeli
-Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin
-Amerika Türk Koalisyonu Başkan Yardımcısı Güler köknar/Başak Kızıldemir
-Amerikan Şirketler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu"
"ABD ile AB'ye paralel olarak aynı zamanda STA görüşmelerine başlamak istiyoruz"
Açıklamada, AB-ABD STA görüşmelerinin başlayacağının deklare edilmesinin hemen ardından Bakan Çağlayan'ın konuya ilişkin sözleri hatırlatıldı. Bakan Çağlayan, 1995 yılında Gümrük Birliği anlaşmasını yapan hükümetin başarılı bir iş yaptığını belirterek, şunları kaydetmişti:

"Ama bir de önemli yanlışa imza attı. Avrupa Birliği üye olmayan bir ülkeyle ticari anlaşma yaparsa bizim de o ülke ile özel anlaşma yapmamız şartını koydurdu. Amaç Güney Kıbrıs'tan mal alınıp satılmasının önüne geçmekti. Ama bu madde döndü dolaştı Türkiye'yi vurdu. Şimdi ise yakın bir zamanda serbest ticaret anlaşması için Avrupa Birliği'nin iki dünya devi ABD ve Japonya ile de masaya oturacak. ABD'ye ihracatımız 5,9 milyar dolar, ithalatımız ise 14,1 milyar dolar. Zaten büyük bir dengesizlik var. Şimdi bir de AB ile serbest ticaret anlaşması imzalar, bizle ayrıca imzalamazsa o zaman dış ticaretimiz çok daha aleyhimize olacak. Bunun için ABD ile AB ile aynı zamanda paralel olarak STA görüşmelerine başlamak istiyoruz."

Çağlayan bu açıklamanın ardından, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye ile ABD arasındaki STA görüşmelerine AB ile paralel başlanması için ABD Başkanı Barack Obama'ya mektup yazdığını açıklamış ve konunun Mayıs ayındaki ABD ziyaretinde  ele alınacağını söylemişti.

Kaynak:Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr