Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA HAVACILIKTA DEV İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA HAVACILIKTA DEV İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA HAVACILIKTA DEV İŞBİRLİĞİ09.04.2013

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), Türkiye ve Rusya arasında uçak seferlerinin sefer arttırılmasından bağlantılı uçuşlara, hava sahası kullanımından kod paylaşımına varıncaya değin önemli bir anlaşmaya imza attı.


Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ ve Rusya Federasyonu Sivil Havacılık Otoritesi Genel Müdür Yardımcısı  Oleg DEMIDOV başkanlığında, her iki ülkenin sivil havacılık heyetlerinin katılımıyla 3-4 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereler sonunda imzalanan İkili Havacılık Anlaşması ile havacılıkta kapsamlı bir işbirliği kararı alındı.

İmzalanan anlaşmaya göre; İstanbul'dan Krasnodara'a 2, Ufa'ya 2, Kazan'a 4, Omsk'a 4 ilave frekans tahsis edilirken, Trabzon'dan Krasnodar, Rostov ve Sochi'ye 7'şer, Ankara'dan Moskova, Krasnodar, Rostov, Sochi için de 7'şer frekans olmak üzere toplamda 61 frekans ilave hak elde edildi.

Rusya'dan Samsun, Nevşehir ve Gaziantep'e kısıtlama olmaksızın sefer…

Anlaşma kapsamında ayrıca, Samsun-Krasnodar ve Türkiye'deki noktalardan Rusya Federasyonu'ndaki Vladivostok noktasına tayin edilen havayolu sayısı ve frekans kısıtlaması olmaksızın sefer düzenlenebilmesine imkan sağlanırken Rusya'dan Samsun, Nevşehir ve Gaziantep'e kısıtlama olmaksızın seferler yapılabilmesine karar verildi.
8 ülkeye Rusya hava sahasından frekans kısıtlamasız uçulabilecek…

Rusya'nın hava sahasını kullanarak diğer ülkelere yapılacak uçuşlar konusunda da anlaşarak havacılıkta çok stratejik bir işbirliğine adım atıldı. Bu kapsamda, Türk havayolu işletmeleri CIS ülkelerine (Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Rusya Federasyonu) uçuşlarında Rostov FIR'ı frekans kısıtlaması olmaksızın kullanılabilecektir.

Uzak Doğu uçuşlarında Transsibirya Hava Sahası kullanılabilecek…

Diğer taraftan , Tokyo, Osaka, Bişkek-Ulanbator seferlerinde haftada 21 frekansa kadar Transsibirya hava sahası kullanılabilecek olup, Pekin, Şangay, Seul seferlerinde de mevcut güzergahlara alternatif olarak Transsibirya hava sahası frekans durumuna bağlı olarak kullanılabilecektir.

Diğer taraftan , Tokyo, Osaka, Bişkek-Ulanbator seferlerinde haftada 21 frekansa kadar Transsibirya hava sahası kullanılabilecek olup, Pekin, Şangay, Seul seferlerinde de mevcut güzergahlara alternatif olarak Transsibirya hava sahası frekans durumuna bağlı olarak kullanılabilecektir.

İmzalanan Mutabakat Zaptı ile ayrıca tayin edilen işletmelerin üçüncü taraf dâhil olmak üzere kod paylaşımı uygulamalarına katılabilmesine de karar verildi.  Ayrıca, her iki ülkenin yoğun uçuş trafiğinin talebe bağlı olarak düzenli olarak güncellenmesi ve çözümlerin kısa sürede üretilmesi amacıyla  Türkiye ve Rusya arasında yılda en az bir defa bir müzakerede bulunulması maddesi de anlaşmaya eklendi.

Kaynak:SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr