Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ KOCAELİDE TANITILDI

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ KOCAELİDE TANITILDI

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ KOCAELİDE TANITILDI02.04.2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012'nin gümrüklerde ve iç ticarette büyük bir yenilenmenin ve değişimin yılı olduğunu söyledi.


Yazıcı, Kocaeli'deki bir otelde düzenlenen ''Kolay Ticaret, Büyük Türkiye'' projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Türkiye'de 3 milyonu aşkın ticari işletmenin bir trilyon doların üzerinde mal ve hizmet ürettiğini dile getiren Yazıcı, 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretin gümrük kapılarından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yazıcı, 76 milyon tüketicinin mal ve hizmetlerden yararlandığını kaydederek, sınırlardan her yıl milyonlarca insan ve aracın girip çıktığını vurguladı.

 
İlgili işlemler ve süreçlerin takip edildiğini, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanalların hızla ve büyük bir titizlikle yapıldığına işaret eden Yazıcı, bakanlığının iç ticaretin tüm yönlerini, gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini anımsattı.

Yazıcı, gelişen teknolojinin ve büyüyen ticaretin şartlarını değişim ve gelişmelere göre yenilediklerini ifade ederek, ticaretin her alanda daha kolay ve güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştirdiklerini belirtti.

Sistemlerin işleyişini düzenleyip aksaklıkları ortadan kaldırdıklarını, bürokrasiyi azaltacak yeni projeler geliştirip uyguladıklarına vurgu yapan Yazıcı, ''2012, gümrüklerde ve iç ticarette büyük bir yenilenmenin ve değişimin yılı olmuştur'' dedi.

-''Rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlemek için çalışıyoruz''-

Yazıcı, ihtiyaçlara cevap veremeyen 55 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nu yenilediklerini hatırlatarak, ticari kodların değiştirildiği devrim niteliğindeki kanunla ticari hayata çağdaş bir anlayış getirdiklerini, 2013'ün çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçların görülmeye başlandığı yıl olacağını kaydetti.

Ürünlerin piyasaya daha ekonomik, hızlı ve güvenli taşınması için işlem maliyetlerini düşürdüklerini anlatan Yazıcı, ''Yapılan araştırmalar, lojistik performanstaki artışın ticaret hacmini de artırdığını göstermektedir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu artış etkisi yüzde 15 civarındadır. Daha iyi lojistiğe sahip ülkeler daha hızlı büyümekte, daha rekabetçi olmakta ve yatırımlarını artırmaktadır'' ifadesini kullandı.

Yazıcı, Türkiye'nin 2012 yılı Uluslararası Lojistik Performans Endeksi genel sıralamasında 3,51 puanla 27'nciliğe yükseldiğine işaret ederek, gümrük işlemlerinin verimliliği alanında da 3,16 puanla 155 ülke arasında 32'nci sırada yer aldığını bildirdi.

''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'' ile gümrüklerde bekleme süresini azaltıklarını belirten Yazıcı, 100. yıl hedeflerine ulaşmak için büyük adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
Büyük adımlar attıklarını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

''İhracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı, firmalarımızın mallarını tırlara yükleyip, gümrüklere uğramadan, doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, gümrüklerde tır kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz. Firmalardan kurallara uymalarını, şeffaf olmalarını ve kendi kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz. Karşılığında onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz. Tüm gümrük işlemlerini ve gümrük idarelerimizi sürekli değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Nereden, hangi aracın veya eşyanın ne kadar zamanda geçtiğini biliyoruz. Bir yandan rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlemek için çalışıyoruz. Diğer yandan, ticaret erbabımızın iş ve işlemlerini hızlandırıyoruz.''
Yazıcı, bazı gümrük idarelerinin çok yoğun olduğunu, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde bir tırın kuyrukta ortalama bekleme süresinin 6 ila 12 saat arasında değiştiğine dikkati çekerek, bekleyişin hem maliyetleri yükselttiğini hem de siparişlerin zamanında teslim edilmesini zorlaştırdığını vurguladı.

Yazıcı, Yerinde Gümrükleme Sistemi'nin bekleme süresini önlemek için önemli bir adım olduğunu aktardı.

-''Ortak transit uygulaması''-


Söz konusu uygulamaların maliyetleri azaltacağını ve ihracattaki rekabet gücünü artıracağını dile getiren Yazıcı, ''Firmalarımız dünya pazarlarına girerken artık daha avantajlı olacaklardır. Sonuçta rekabet gücü daha yüksek, daha iyiyi daha ucuza ve hızlı şekilde teslim edebilen ihracatçılarımız Türkiye ekonomisini 2023'e taşıyan lokomotifler olacaklardır'' şeklinde konuştu.

''En kolay, en güvenli ticaret'' hedefini gerçekleştirmek için yürüttükleri ortak transit uygulamasını 1 Aralık 2012'de başlattıklarını hatırlatan Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Ortak transit, Avrupa Birliği'ne tam üye olmadan, taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiğimiz tek enstrümandır. Ortak transit uygulaması, Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanarak taşındığı ve bu taşımanın Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği bir uygulamadır. Bu uygulama Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olan AB, EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ile EFTA ülkesi statüsü kazanan Hırvatistan ve Türkiye'yi kapsamaktadır.''

Yazıcı, ortak transitin 4 ana unsuru bulunduğuna işaret ederek, ''Hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı transit. Bu noktada ortak transit, bakanlığımızın kolay ve güvenli ticaret ilkesini, hızlı, kolay ve güvenli transitle tamamlayan bir uygulamadır. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının dış ticarette ülkemizin son yıllarda yakaladığı başarıyı daha da yükselteceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Yazıcı, konuşmasının ardından ticaret ve sanayi odaları başkanlarına 'yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası ile Bakanlık tarafından ilk defa gerçekleştirilen ilkler ve enler kategorilerinde sanayicilere plaket verdi.

Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr