Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / DÜNYA ÜLKELERİ, ICAONUN HAVA ULAŞTIRMA KONFERANSINDA BULUŞTU

DÜNYA ÜLKELERİ, ICAONUN HAVA ULAŞTIRMA KONFERANSINDA BULUŞTU

DÜNYA ÜLKELERİ, ICAONUN HAVA ULAŞTIRMA KONFERANSINDA BULUŞTU28.03.2013

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) 6. Dünya Hava Ulaştırma Konferansı, 18-22 Mart 2013 tarihleri arasında Kanada'nın Montreal kentinde 126 üye ülkenin katılımı ile gerçekleştirildi.


Sivil havacılık alanındaki gelişmeler, mevcut fırsatlar, atılması gereken adımların değerlendirildiği ve önümüzdeki yıllarda havacılık sektöründe belirleyici faktörlerin neler olacağına ışık tutarak ülkelerin havacılık politikalarına yön vermesi bakımından büyük önem taşıyan konferansa, dünya genelinden toplam 126 Ülke Delegasyonu ile gözlemci statüsünde 89 uluslararası organizasyondan 1055 Delege katıldı.

ICAO'nun 10 yılda bir düzenlediği ve bu yıl "Hava ulaşımında sorunlar, çözümler ve sürdürülebilirlik" temasının benimsendiği Konferans'a Türkiye'yi temsilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Hayri AKA başkanlığında bir heyet katıldı. Türkiye Delegasyonu'nda; Dışişleri Bakanlığı ICAO Daimi Temsilcisi Çağatay Erciyes, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcıları Bahri Kesici ve Haydar Yalçın ile konuyla ilgili uzmanlar yer aldı.

Liberalizasyon, pazara erişim, mülkiyet, etkin kontrol, eşit ve adil rekabet, sektöre ilişkin dünyada yaşanan gelişmeler, tüketicinin korunması gibi konular ile bunlara ilişkin düzenleyici çerçevelerin ele alındığı konferansta toplam 110 Çalışma Kağıdı ve 30 Bilgilendirme Kağıdı tartışmaya açıldı.

Konferansta Türkiye adına "Liberalization of Market Access" başlığı ile bölgesel nitelikte ve işgücünün piyasaya serbest girişini kapsayacak şekilde gelişmekte olan ülkelerin havacılıktaki gelişimini esas alan bir Çalışma Kağıdı sunuldu.

Konferans sürecince Türkiye Delegasyonu, Burkina Faso, Kanada, BAE, Brezilya, Bolivya, Guatemala, Guyana, Haiti, Nikaragua, Şili, Trinidad and Tobago heyetleri ile de ikili görüşmelerde bulunmuştur.  Söz konusu görüşmelerde ikili havacılık anlaşmalarına yönelik konuların değerlendirilmesinin yanısıra 1-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında İzmir'de yapılacak Türkiye- Amerika Konferansı'na yönelik davetler de gerçekleştirilmiştir.

ICAO'nun karar organı konumundaki ICAO Konsey üyeliğine aday olmayı planlayan Türkiye ayrıca, konferans kapsamında Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle tüm Delegasyonların katılımına açık bir resepsiyon düzenleyerek, konsey seçimleri öncesinde önemli bir etkinliğe de imza attı.

Kaynak:SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr