Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN 400 MİLYON $LIK YATIRIM YAPACAK

BORUSAN 400 MİLYON $LIK YATIRIM YAPACAK

BORUSAN 400 MİLYON $LIK YATIRIM YAPACAK27.03.2013

2012 yılında konsolide cirosunu 4 milyar ve faaliyet karını 286 milyon dolar olarak açıklayan Borusan yeni yatırımlar için kolları sıvadı.


2012 yılında konsolide cirosunu 4 milyar ve faaliyet karını 286 milyon dolar olarak açıklayan Borusan yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Geçen yıl Balnak'ı satın alan ve enerji sektöründe yeni projelere imza atan grup 400 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Borusan Grubu'nun 2012 yılı performansının değerlendirildiği ve 2013 hedeflerinin paylaşıldığı Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı'nda, 2012 yılı konsolide cirosunun 4 milyar dolar ve faaliyet karının 286 milyon dolar olduğu açıklandı. 2013 yılında ise Borusan Grubu'nun cirosunda yüzde 8, faaliyet karında yüzde 25'in üzerinde artış hedefleniyor.

Geçen yıl Balnak'ı satın alan ve enerji sektöründeki yeni projelere imza atan Grubun,toplam 352 milyon dolar yatırım yaptığı, 2013'te bu tutarın 400 milyon dolar olarak gerçekleşeceği açıklandı.

Kocabıyık: "2013 Türkiye için güçlü bir milat"

Borusan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2012'de gelişmiş ülke pazarlarında süregelen sorunların devam ettiğine, daralan talep nedeniyle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin dünya büyümesine katkısının da azaldığına dikkat çekerekşunları söyledi:

"Son yıllarda yaşamış olduğumuz güçlü büyüme ivmesini biraz kaybetmiş olsak da, ülkemizin, bukoşullar altında mutlu olmamız gereken bir performans sergilediğinidüşünüyorum. Ekonomi yönetimimiz ağırlıklı olarak cari açığı azaltmayaodaklandı ve bu konuda kararlı bir performans sergileyerek zoru başardı. Bustratejinin olumlu sonuçlarının 2013'te de alınmaya devam edeceğiniöngörüyoruz.

Buna karşılık 2013,asıl siyasi ve toplumsal cephede yaşanan ve besbelli ki arkası gelecek olangelişmelerle ülkemiz için güçlü bir milat olacak. Türkiye güçlü vizyonu ve bunabağlı özgüvenli ama aynı ölçüde akılcı politikaları ile tüm dünyada farkyaratıyor. Daha da önemlisi bu politikalarla sonuç alıyor ve içinde bulunduğucoğrafyanın yeniden şekillenmesinde güçlü bir liderlik gösteriyor.

2013'te kuşkusuzTürkiye'nin önündeki en önemli ve tarihi sınav, kırk yıldır süren, on binlerceinsanın canına mal olan, maddi ve manevi olarak tüm insanlarımızın doğrudanhayatını etkileyen iç çatışma ortamını sona erdirecek kalıcı bir çözümoluşturmak olacak. 2013 yılı, uzunzamandır Türkiye'ye vakit kaybı yaşatan pek çok sorun ve tartışmanın geridebırakılıp ulusça ekonomik kalkınmaya odaklanacağımız ve her alanda toplumsalpotansiyelimizi harekete geçirebileceğimiz bir dönem olabilir.

Ülkemizde vebölgemizde gelişen süreçlerin olumlu gerçekleşmeleri bizleri de olumlu olaraketkileyecektir ve bu noktada Borusan da üzerine düşen görevleri hakkı ileyerine getirecektir."

Agah Uğur: "İnovasyon için 50 kişilik ekip, projeyatırımları hariç 10 milyon dolar bütçe ayırıyoruz"

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise, yaptığı konuşmada Borusan'ın faaliyet gösterdiğisektörlerde yeni iş modelleri geliştirme konusunda kapsamlı bir dönüşümsürecinde olduğunu belirtti. Bu dönüşüme örnek olarak çelik boru üretimialanında katma değeri yüksek ürünlere yatırım yaptıklarını vurgulayan AgahUğur, aynı şekilde liman işletmeciliğinin Grubun faaliyet gösterdiği sektörleriçinde en karlı alanlardan biri olarak ön plana çıktığını, bu çerçevede deBorusan Gemlik Limanı'nın konteyner elleçleme kapasitesini 250 bin TEU'dan 400bin TEU'ya çıkaracak yatırımın büyük bölümünün tamamlandığını belirtti.

Grubun en önemli işalanlarından bir diğeri olan distribütörlükte de kiralama  müşterinin ihtiyacına yönelik çözümler üretildiğini ifade eden Agah Uğur, bu başarılı dönüşüm çalışmaları ile bu yıl çelik fiyatlarındaki düşüş ve otomotiv sektöründeki küçülmeye rağmen konsolide cirolarını 4 milyardolar seviyesinde tutmayı başardıklarını belirtti.

2013 yılında baştaçelik boru üretimi ve enerji alanında olmak üzere toplam 400 milyon dolarlıkbir yatırım planları olduğunu ifade eden Uğur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasa koşulları,pazar dinamikleri ve rekabet yapısında oluşan zorlu ortamın kalıcı olduğunainanıyorum. Artık sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için kalite veyüksek kapasiteler yeterli değil, bunlarhijyen faktörler oldu. Bu ortama hızlı adapte olmak ve kalıcı rekabet avantajısağlamak için, tüm iş dünyası olarak yüksek katma değerli inovatif ürün vehizmetlere odaklanmamız gerekiyor.

2013'te, oluşturduğumuz yeni ürün veinovasyon süreçlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesine odaklanacağız. Bunun için gerekli performans göstergelerini belirledik. Müşteri memnuniyetini artırmanın ötesinde, kendisinin bile farkında olmadığı ihtiyaçlarını tespitetmeye odaklanacağız. Bu yıl Grubumuz bünyesinde aynı anda 20 yeni ürün/hizmetve iş modeli geliştirme projesi üzerinde çalışıyoruz. 50 kişilik bir yeni ürüngeliştirme ve inovasyon ekibi kurduk. Bu çalışmalarımıza, ortaya çıkacak projeler hariç 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık."

İnovasyon ekibinin ilk başarıları: ETA ve Kaya GazıSondaj Boruları

Balnak satın almasıyla bir ölçek ekonomisi yaratan vesektörde lider konuma geçen Borusan Lojistik, 2012'de 5 milyon dolar yatırımlagerçekleştirdiği inovasyon projesi sonucunda, Türkiye'de alanında ilk ve tekolma özelliği taşıyan yeni şirketi ETA'yı kurdu. ETA, yenilikçi iş modeliyle,bir yandan kamyoncu esnafını Türkiye'nin en büyük, en etkin ve sonteknolojileri kullanan filosu haline getiriyor, diğer yandan küçük ve ortabüyüklükteki işletmelere güvenilir, izlenebilir ve uygun fiyatlı nakliyehizmeti sunuyor.

ABD'de yatırım yapanilk Türk çelik şirketi olan Borusan Mannesmann ise, enerji sektörününodaklandığı kaya gazı sondajı için zor şartlara dayanıklı yenilikçi ürün veteknolojiler tasarlayarak küresel ölçekte dikkat çekici bir atılımgerçekleştirmiş oldu. Bu proje için 150 milyon dolarlık yatırım yapacak olanBorusan Mannesmann, pazara ve müşterilerine daha yakın olmak amacıyla ABD'de'yerel üretici' olmaya ve markasını dünya pazarına taşımaya karar verdi.

Enerjide toplam 410 milyon dolar yatırım!

Türkiye'de yenilenebilir ağırlıklı enerji kaynaklarınıgeliştiren Borusan'ın enerji sektöründeki kümülatif yatırımları da 2012 sonuitibarı ile 410 milyon doları geçti. 2012 yılında Erzurum yatırımının ikincifazı olan Aksu Hidroelektrik Santrali'nin devreye alınmasıyla Borusan'ın enerjide kurulu gücü 110 MW'a ulaştı. Ayrıca 170 MW'lık iki adet yeni rüzgar lisansının satın alınmasıyla toplam portföy büyüklüğü 700 MW'a ulaştı.

Kadını güçlendirmeye yönelik KSS politikaları

Borusan 2012'de de önemli sosyal sorumluluk projelerineimza attı. Agah Uğur "Borusan'ın dönüşüm sürecine paralel olarak sosyalsorumluluk projelerinde de Türkiye'nin çözüm bekleyen konularında elimizi taşınaltına koyuyoruz" dedi ve bu yöndeki yenilikçi projelerin ilk örneğinin"Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi olduğunu belirtti.

Borusan 2012'de sanayide kadın istihdamını artırmak içinAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıişbirliği ile yenilikçi bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. "Annemin İşiBenim Geleceğim" adlı proje kapsamında, çalışan kadınların çocukları içinkreşler ve gündüz bakımevleri inşa edilecek. 0-6 yaş arası çocuklara hizmetverecek kreşler, "Borusan Neşe Fabrikası" adıyla, Türkiye'nin dörtbir yanındaki 10 organize sanayi bölgesinde kurulacak.

Borusan bir yandan da, mikrokredi yoluyla girişimci kadınlara verdiği desteği yaygınlaştırmaya devam edecek. Afyonkarahisar'da açılan Asım KocabıyıkMikrofinans Şubesi ile bugüne kadar 820 kadına kredi sağlandığı belirtilen toplantıda, kadın girişimcileri desteklemek için 2013'te Gemlik'te de benzer bir Asım Kocabıyık Mikrofinans Şubesi açacağı açıklandı.

Kaynak:Deniz Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr