Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / MESLEK GRUPLARINA 189 İTİRAZ GELDİ, TAKDİR ÜYE LEHİNE KULLANILDI

MESLEK GRUPLARINA 189 İTİRAZ GELDİ, TAKDİR ÜYE LEHİNE KULLANILDI

MESLEK GRUPLARINA 189 İTİRAZ GELDİ, TAKDİR ÜYE LEHİNE KULLANILDI15.03.2013

İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, oda ve borsalarda üyelerin NACE kodlarına uygun şekilde belirlenen meslek gruplarına yapılan itirazların TOBB’da başkanlığını kendisinin yürüttüğü bir komisyon tarafından ele alındığını söyledi. Yalçıntaş, “Sanılanın aksine, meslek gruplarına ilişkin değişiklik talepleri, çok fazla miktarda değildi. Meslek gruplarına ilişkin 189 itiraz geldi. Komisyon bu taleplerin 100 tanesini incelemeye uygun buldu. Komisyon talepleri değerlendirirken takdir hakkını mümkün olduğunca mevzuat ile çelişmediği sürece üye lehine kullanmıştır” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, oda ve borsalardaki meslek gruplarının yeniden düzenlenmesine yönelik itirazların sanılanın aksine çok fazla miktarda olmadığını belirterek, “Meslek gruplarına ilişkin 189 itiraz geldi. Komisyon bu taleplerin 100 tanesini incelemeye uygun buldu. Bu itirazlar üzerine gerçekleşen incelemelerde, mesleklerin gruplandırılmasında mevzuata ve hukuka aykırı işlem yapılmadığı görüldü” dedi. İTO Meclisi Mart ayı toplantısı Meclis Başkanı İbrahim Çağlar başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Dr. Yalçıntaş, İTO Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısında, yeni meslek gruplandırmalarına ve bu gruplandırmada NACE kodlarına yapılan itirazlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


GRUP İSİMLERİNE YERİNE SAYILI SİSTEM

Yeni meslek gruplarının, üyelerin NACE kodlarına uygun şekilde belirlendiğini, isme dayalı meslek grupları yerine sayılara dayalı meslek grupları oluşturulduğunu ve bazı sektörlerin bir meslek grubu çatısı altında toplandığını ifade eden Dr. Yalçıntaş, yeni meslek gruplarına ilişkin gerek İTO’ya, gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB), gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na çeşitli itirazlar yapıldığını hatırlattı.

Dr. Yalçıntaş, bunun üzerine TOBB’da, başkanlığını kendisinin yürüttüğü bir komisyon kurulduğunu ve bu komisyonun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yakın istişare içinde çalışarak, kararlarını Bakanlığın onayına sunduğunu ve faaliyetini tamamladığını anlattı.
GRUPLARA 189 İTİRAZ GELDİ

Meslek gruplarının oda ve borsalara tebliğ edildiği tarihler arasında, meslek gruplarına ilişkin 189 talep geldiğinin bilgisini veren Dr. Yalçıntaş, bu taleplerin bir kısmının, aynı komiteden farklı isimlerin yaptığı itirazlar olması sebebiyle mükerrer olarak nitelendirildiğini, komisyonun bu taleplerin 100 tanesini incelemeye uygun bulduğunu, 89 talebin ise meslek gruplandırılması mevzuatı ve esaslarına uygun görülmediğini ifade etti.

Dr. Yalçıntaş, “Bu itirazlar üzerine gerçekleşen incelemelerde, mesleklerin gruplandırılmasında hiçbir maddi hata, yani mevzuat ve hukuka aykırı işlem yapılmadığı görüldü. Sadece çok az sayıdaki talepte, yorum ve bakış açısı farklılıklarına rastlandı. Komisyon talepleri değerlendirirken takdir hakkını mümkün olduğunca mevzuat ile çelişmediği sürece üye lehine kullanmıştır” diye konuştu.

İTO’nun girişimleriyle ticari kredide eş rızası kalktı

Dr. Murat Yalçıntaş, iş dünyasında tartışılan ticari kredide ‘eş rızası’ uygulamasının kalktığı müjdesini de verdi. Dr. Murat Yalçıntaş, “Üyelerimizin talebiyle Ankara’da yaptığımız girişimler sonuç verdi. İş adamının önündeki en büyük engellerden ticari kredide eş rızası uygulaması kalktı. Bunun İTO açısından büyük önemi var” diye konuştu.

365 odanın 346’sında değişiklik olmadı


Dr. Yalçıntaş, “Faaliyet kodu ve meslek grubu yenilenen 1.1 milyon faal üyede gelen değişiklik talebi, 10 binde 2 oranında kaldı. Komisyonun çalışmaları sonucunda, sadece 19 oda ve borsanın meslek grubu sayısında değişme oldu. Meslek komitesi sayısı tüm Türkiye’de sadece binde 8 oranında arttı. Böylece grup sayısı değişen oda ve borsa sayısı yüzde 5 oldu. 365 odanın 346’sında, yani yüzde 95’inde değişiklik olmadı” diye konuştu.
İSTANBUL’UN 4 ODASINDA DURUM

Değişiklik taleplerinin yüzde 23’ünün İstanbul’dan geldiğini, bunun da 1.1 milyon üyenin 350 bininin İstanbul’da bulunması sebebiyle normal olduğunu belirten Dr. Yalçıntaş, değerlendirmeler sonucunda İstanbul’daki 4 oda ve borsanın meslek grubu sayısı 179’dan 192’ye çıkarıldığını, meslek gruplarındaki artış oranının yüzde 7.3 olduğunu ifade etti. En çok yeni meslek grubunun 10 adet ile İTO’da, 5 adet ile İSO’da oluşturulduğunu aktaran Dr. Yalçıntaş, İTO’nun mayıs ya da haziran ayında yapılması planlanan seçimlere 81 meslek grubuyla gideceğini söyledi.

Ekonomik kıpırdanmanın izlerinin görüyoruz

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulunan Dr. Murat Yalçıntaş, 2012’nin ekonomide yumuşak inişin olduğu bir yıl olarak geride bırakıldığını, esas beklentilerinin 2013 yılına ilişkin olduğunu belirtti. “İTO’nun 3 ayda bir yayınladığı ve İstanbul’un nabzını tutan ‘Piyasa Güven İndeksi’ ve ‘Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi’nde yaşandı” diyen Dr. Yalçıntaş, “Bu indekslerle işadamının geleceğe yönelik iyimserliğini ölçüyoruz. İlk defa Ocak ayında yükseliş oldu. 2013 yılı Ocak ayı sonuçlarına göre hazırlanan her iki endekste artışlar olması sevindirici” şeklinde konuştu.


81 İLİN 79’U İHRACATÇI

İşsizlik oranının Yunanistan’da yüzde 27, İspanya’da yüzde 26 iken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye’deki 2012 yılı işsizlik oranını yüzde 9.2 olarak açıkladığını aktaran Dr. Yalçıntaş, bu oranla Türkiye’nin 2001 krizinden bu yana geçen 11 sene içinde en düşük işsizlik oranını elde ettiğini kaydetti. Dr. Yalçıntaş, dış ticaret rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 11,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ve bu rakamın, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 11,2’lik bir artışı gösterdiğini, tüm ocak ayları ihracatları içinde en yüksek değere de 2013’ün ocak ayında ulaşıldığını ifade etti. Türkiye’nin 81 ilinden 79’unun ocak ayında ihracat yaparken sadece Gümüşhane ile Kars’ın ihracat gerçekleştiremediğini, ihracat yapan 79 ilin 60’ının ocak ayı içindeki ihracatlarını artırdığına dikkati çeken Dr. Yalçıntaş, “Bütün bunlar ekonomimizin yavaş yavaş toparlanmaya başladığını gösteren rakamlar. İnşallah 2013 yılı içinde daha da güzel rakamlara görmeye devam ederiz” diye konuştu.

Kaynak:İTO