Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SERBEST TİCARET ANLAŞMASI TÜRKİYEYİ ZORA SOKAR

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI TÜRKİYEYİ ZORA SOKAR

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI TÜRKİYEYİ ZORA SOKAR07.03.2013

Ocak ayında hazırlanan raporda, Türkiye için iyi sonuçlar çıkmadı.


ABD -AB Serbest Ticaret Anlaşması’nın uzun vadede Türkiye ’nin gayri safi yurtiçi hasılasında yüzde 2.5’lik bir kayba neden olacağını ortaya çıkardı. Bu da yaklaşık 20 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor. Üstelik Güney Kore dışında Türkiye’nin rekabet ettiği ülkeler arasında anlaşmadan kazançlı çıkacak ülke gözükmüyor. En kârlı olan ise kuşkusuz ABD.

Habertürk'ün haberine göre, ABD ile AB’nin müzakerelerine başlamaya karar verdiği serbest ticaret anlaşması (STA), dünya ekonomisinin yüzde 50’sini kapsayan ‘Ekonomik NATO’ olacak. Anlaşmanın taraflara ve üçüncü ülkelere etkisi de hesaplanıyor. Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ülkenin en büyük ekonomi düşünce kuruluşlarından IfoInstitut’a hazırlattığı rapora göre STA, Türkiye’nin gayfisafi yurtiçi hasılasında (GSYH) yüzde 2.5’lik kayba neden olacak. Bu durum IMF’ye göre 838.9 milyar dolar öngörülen Türkiye’nin 2013 GSYH’sinde 20 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. AB, Türkiye’nin en önemli ticaret partneri konumunda bulunuyor. AB’nin imzaladığı STA’lar Türkiye’yi tek taraflı bağladığı için söz konusu anlaşma Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını yakından ilgilendiriyor.


Son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da “ortaya Türkiye açısından kötü bir tablo çıkabileceğini” açıklamıştı. 14 Ocak’ta yayımlanan rapor, tarafların da gümrük vergilerinin sıfırlanması ve tarife dışı engellerin kapsamlı biçimde azaltılmasının uzun vadeli etkisini baz alan bir ekonomik model üzerine oturtuldu. Raporda STA’nın Türkiye’nin AB dışındaki ekonomik rakiplerine etkisi de yer aldı. Rapora göre Güney Kore dışında STA’nın olumlu etki edeceği bir AB dışı büyük veya Türkiye’nin rekabet halinde olduğu ekonomi bulunmuyor.


Duvar kenarında oturmayalım

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da gazetelerin ekonomi müdürleriyle biraraya geldiğinde ABD-AB STA müzakelerinde söz hakkı olmamasına dikkat çekmişti. Babacan, AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht ile görüşmesini şöyle anlatmıştı: “Madem böyle bir şey yapıyorsunuz biz de oturalım masada dedik. En son AB’nin ticaretten sorumlu komiseri aradı. ‘Tamam siz de katılın’ dedi. Siz tartışacaksınız. Biz duvarın kenarında sandalyede mi oturacağız? Böyle olacaksa, hiç olmaz. AB biz yokmuşuz gibi davranıyor. İmzayı atıyor. Attığı imza bizi bağlıyor. Karşı tarafı bağlamıyor.“


Üye olmadan giren tek ülkeyiz

Türkiye, AB’ye üye olmadan Gümrük Birliği’ne (GB) giren tek ülke konumunda bulunuyor. AB ve ABD arasında günlük ticaret hacmi 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Dünya Ticaret Örgütü’ne göre iki taraf arasındaki gümrük vergileri mevcut dünya koşullarına göre düşük kalıyor. AB malları için ortalama yüzde 5.2, ABD mallarına ise ortalama yüzde 3.5 gümrük vergisi uygulanıyor. STA’nın asıl başarısı ise tarafların yaptıkları ortak açıklamada da dikkat çektikleri tarife dışı engellerin azaltılmasından kaynaklanacak. AB Komisyonu, iki taraftan birinin şirketinin diğerinin pazarında bir ürün satabilmesi için geçirdiği onay sürecinin maliyetinin kendi pazarına göre 2 kat yüksek olduğunu ortaya koymuştu.


Kaynak:Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr