Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BUNKER 2001 SÖZLEŞMESİ TBMMDE ONAYLANDI

BUNKER 2001 SÖZLEŞMESİ TBMMDE ONAYLANDI

BUNKER 2001 SÖZLEŞMESİ TBMMDE ONAYLANDI01.03.2013

26.02.2013 tarihinde Meclis’te onaylanan Bunker 2001 sözleşmesi ile 1000 Grt üzeri tüm Türk Bayraklı (T/B) gemilerin bu sertifikayı temin etmek üzere ticaretlerine devam etmesi söz konusu olacaktır.

Hali hazırda, T/B olupta anılan sözleşmeye taraf bir ülke limanını girmek isteyen gemilerimiz anılan sözleşme kapsamında gemi üzerinde bulundurmaları gereken Bunker Sertifikasını GKRY hariç olmak üzere sözleşmeye taraf herhangi bir ülkeden temin etmekteydiler. Ülkemiz onay sürecini tamamladığında bu sertifikaların yıllık yenilenmelerinde artık İdaremizce sertifikalandırılacaklardır.

Bu hususu teminen aynı CLC 92 sözleşmesi gereği gemilerimize nasıl CLC sertifikası mali sorumluluk poliçeleri (Blue Card) karşılığında düzenlenip talep sahibi gemi donatanına veriliyorsa, aynı şekilde Bunker Blue Card dediğimiz mali sorumluluk poliçeleri karşılığında idaremiz Bunker sertifikasını düzenleyip bayrağımızdaki gemilere verecektir.

Bayrak devleti denetimlerinde ve liman devleti denetimlerinde İdaremiz 1000 Grt üzeri tüm gemilerden (T/B ve Yabancı Bayraklı) geçerli bir Bunker Sertifikasının olup olmadığını artık denetleyebileceklerdir.

Evvelki günkü meclis onayından sonra süreç, onayın resmi gazetede yayımlanması, sözleşmenin uygulanmasına ilişkin bakanlar kurulu kararı çıkması ve akabinde Dışişleri Bakanlığınca anılan sözleşmenin IMO ya bildirilmesi ve bildirimden sonra IMO’nun ilan ettiği tarih itibari ile sözleşmenin Türkiye açısından yürürlüğe girmesi söz konusu olacaktır.

Bu sürece idaremiz taraf değildir, süreç kendi doğal akışında tamamlanacaktır. Bu süreç tamamlandığında aynı CLC Sertifikası Düzenleme Yönergesinde olduğu gibi Bunker Sertifikası Düzenleme Yönergesi ile sertifikanın hangi esaslarla düzenleneceğini anlatan bir mevzuat çalışması yapılıp yayımlanacaktır. İlgi personel taslak yönerge çalışmasına ivedi olarak başlamıştır.


Kaynak: Denizticareti.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr