Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRK İŞ ADAMLARININ YENİ GÖZDESİ GÜRCİSTAN

TÜRK İŞ ADAMLARININ YENİ GÖZDESİ GÜRCİSTAN

TÜRK İŞ ADAMLARININ YENİ GÖZDESİ GÜRCİSTAN06.02.2013
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'nin, Gürcistan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında birinci sırada bulunduğunu söyledi.

Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ile bir araya gelen Gürdoğan, Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli ihraç pazarı konumunda olan Gürcistan'ın, bölge ihracatı açısından büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "2012 yılında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden Gürcistan'a 169 milyon 132 bin 537 dolar ihracat gerçekleştirmiş olup, ihracatımızda bir önceki yıla oranla yüzde 16 oranında artış yaşanmıştır" dedi.

Türkiye’den Gürcistan’a 2012 yılında 1 milyarlık ihracat yapıldı

Gürcistan'ın, Doğu Karadeniz'den en fazla ihracatın yapıldığı ikinci ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Gürdoğan, "2012 yılında ülkemizden Gürcistan'a gerçekleştirilen toplam 1 milyar 254 milyon 18 bin dolar ihracat tutarı içinde bölgemizin payı yüzde 13,5 oranına tekabül etmekte, yani ülke olarak Gürcistan'a gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 13,5'i Doğu Karadeniz tarafından gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Gürcistan açısından da ticaret ortakları arasında birinci sırada Türkiye'nin yer aldığını vurgulayan Gürdoğan, "2012 yılında Gürcistan'ın gerçekleştirdiği 7 milyar 842 milyon dolar tutarındaki ithalat içinde ülkemizin payı yüzde 18 oranında olup, Türkiye Gürcistan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında birinci sırada bulunmaktadır. Ancak, Gürcistan'ın toplam ithalatı içinde coğrafi yakınlık avantajımız olmasına rağmen Doğu Karadeniz'in yüzde 2 gibi düşük bir paya sahiptir" dedi.

Doğu Karadeniz'in ihracattaki payını daha üst noktalara çıkartarak dış ticareti daha da geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Gürdoğan, "Her geçen yıl artış trendini sürdüren Gürcistan'a yönelik ticaretimiz kapsamında, bugün gerek Batum gerekse Tiflis kentlerinde bölgemiz ihracatçı ve iş adamlarının önemli sayıda iş yerleri, yatırımları bulunmakta ve önemli sayıda Gürcistan vatandaşına iş imkânları sağlanmış bulunmaktadır. Turizm alanında Batum'da Türk işadamlarının otel yatırımları her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Türk iş adamlarının yeni gözdesi Gürcistan

Gürdoğan, Gürcistan'a yönelik ihracatta altyapıdan kaynaklanan sorunların çözümü amacıyla ortaklaşa çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: "Özellikle Sarp Sınır Kapısı'nda ülkemiz tarafında altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunların çözümü amacıyla Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Gürcü tarafında son derece modern şekilde yapılan gümrük kapısı ihracatçılarımıza büyük kolaylıklar sağlamıştır. Ancak ülkemiz tarafındaki tesislerdeki yetersizlik, kapıda yaşanan sıkışıklık, kapının hem ticari geçişler hem de turizm amaçlı yaya geçişlerine hizmet vermesi, sorunlar yaşamamıza neden olmaktadır. Bunun için artan ticaret hacmimize paralel olarak Gürcistan'a Borçka ilçemizden daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçişleri için kullanılmak üzere Muratlı Kapısı'nın açılması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapının kısa süre içinde açılması ile iki ülke arasındaki ticaret hacmimiz daha üst noktalara ulaşacaktır."

Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ise “Gürcistan'daki tüm yatırımlarda Türk iş adamları var. Yeni teşvik ve yatırımlar da var, Türk iş adamlarını ülkemde görmek istiyoruz" dedi.

Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Kalandadze ise iki ülke arasında ilişkilerin daha da güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çok eksik noktalarımız oluyor, birlikte bunları aşmamız gerekiyor. İlişkilerimizi geliştirmeliyiz. Bu konuda ticari ilişkilerimiz çok rol oynamakta. Baktığımız zaman ekonomik, ticari ilişkilerimiz her yıl artıyor, bundan memnuniyet duyuyoruz. Gürcistan'daki tüm yatırımlarda Türk iş adamları var. Yeni teşvik ve yatırımlar da var, Türk iş adamlarını ülkemde görmek istiyorum" dedi.


Kaynak : taşımacılar.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr