Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HAZIR GİYİM İHRACATTA BİR NUMARAYA OYNAYACAK

HAZIR GİYİM İHRACATTA BİR NUMARAYA OYNAYACAK

HAZIR GİYİM İHRACATTA BİR NUMARAYA OYNAYACAK05.02.2013
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, bu yıl hazır giyim sektörünün ihracatta liderliğe oynayacağını bildirdi.

Negrin yaptığı yazılı açıklamada, hazır giyim ihracatının Ocak ayında Türkiye ortalamasından 2,5 kat daha fazla arttığına dikkati çekti.

Hedeflerinin uzun yıllar ihracata liderlik eden sektörü yeniden zirveye çıkarmak ve bir numara yapmak olduğunu dile getiren Negrin, bu süreçte Fas, Cezayir, Tunus ve Portekiz'in yakından takip edilmesi gerektiğini, hızlı modada Türkiye'nin lider konumda bulunduğunu, ancak bu ülkelerin Türkiye'ye rakip olabileceğini kaydetti.

Cem Negrin, Türkiye'nin artık Uzak Doğu ülkeleriyle değil, tedarik ve ulaşım konusunda Avrupa'nın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bu 4 ülke ile yarıştığını belirtti.

Pazar payını arttırmak için Türkiye'nin elinden geleni yaptığına dikkati çeken Negrin, yeni koleksiyonlarla ve maliyet fiyatlarının düşmesiyle bu oranın büyüyebileceğini vurguladı.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Kasım ayı raporunu da değerlendiren Negrin, ihracatta geçen yıl Kasım ayı faaliyet endeksine bakıldığında yüzde 20,6 oranında bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti.
 
Giyim sektörünün ihracat lideri olması hiç kimseyi şaşırtmamalı

Negrin, geçen yıl Ekim ayında yaşanan küçük düşüşün son üç çeyrekte toparladığını dile getirerek, "Yeni yıla Ocak ayında yüzde 15 civarı artışla başladık. Bu oranda ABD borsalarındaki iyileşmenin, ihracat artışının ve mevsimsel canlılığın etkisi var. 2013'ün iyi gideceğini düşünüyoruz. Avrupa hızlı modasında yüzde 7 olan payımızı yüzde 10'a çıkaracağız. Böylesi bir ortamda rüzgarı arkasına alan hazır giyim sektörünün 2013'te ihracat lideri olması hiç kimseyi şaşırtmamalı" yorumunu yaptı.

Avrupa ülkelerine yapılan hazır giyim ihracatında, rakamlarda büyük bir değişmenin söz konusu olmadığını, Çin'in ardından gelen ve hızla payını arttıran Bangladeş'in Türkiye'nin önüne geçtiğini anımsatan Negrin, Avrupa'da Bangladeş, Kamboçya, Sri Lanka ve Vietnam gibi Uzak Doğu ülkelerinden ucuz mal alımının devam ettiğini vurguladı.

Negrin, "Üreticiler maliyetleri fiyatlara yansıtamadıklarından sanayi-ciro endeksinde yavaşlama söz konusu. Toplam cirolardaki zayıflama da döviz kurları da bir başka etken. Öte yandan finansman endeksinde kuvvetli bir artış yaşadık. Ancak endeks şimdi istikrarlı bir konumda seyrediyor. Bu konuda taşlar yerine oturdu" değerlendirmesinde bulundu.

TGSD Başkanı Cem Negrin, ihracat sigortasının en büyük kurumlarından Coface'ın değerlendirmelerinde hazır giyim sektörünün düşük riskli iş kolu olarak görüldüğüne dikkati çekerek, bu değerlendirmeyi sektörün geleceği açısından son derece önemli bulduklarını da kaydetti.



Kaynak : Dünya 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr