Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS, 2012DE YÜZDE 10 DAHA BÜYÜDÜ

ARKAS, 2012DE YÜZDE 10 DAHA BÜYÜDÜ

ARKAS,  2012DE YÜZDE 10 DAHA BÜYÜDÜ04.02.2013
Arkas, 2012 yılının genel değerlendirmesi yapıldığında özellikle acentelikve liman işletmeciliği faaliyetlerinin olumlu etkisiyle hedeflerini yakaladığı bir yılı geride bıraktı.

Arkas, 2012 yılının genel değerlendirmesi yapıldığında özellikle acentelikve liman işletmeciliği faaliyetlerinin olumlu etkisiyle hedeflerini yakaladığı bir yılı geride bıraktı. 2011 yılına göre cirosunu yüzde 10’unüzerinde artıran Arkas, 2.2 milyar doların üzerinde bir ciro gerçekleştirdi.

Arkas, acentelik, liman işletmeciliği ve lojistik hizmetleri alanlarında gerçekleştirdiği yatırımlarve yeni projelerin etkisiyle 2012 yılını yüzde 10 büyüme ile kapattı.2012 yılında gerek yurt içinde gerekse Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinde gerçekleştirdiği yatırımlar nedeniyle büyüyen iş hacmi ve Marmaray’ın devreye girmesiyle demiryolu taşımacılığında yapılacak yatırımlar çerçevesinde sermaye  artırımı kararı alan Arkas Holding mevcut ödenmiş sermayesini 46 Mio TL’dan 190 Mio TL’na artırdı.

Banka ve ekonominin diğer önemli oyuncularıyeni yılda dünya dış ticaret rakamlarının 2012 yılının üzerinde olmasını bekliyor. Bu büyümenin Arkas’ın faaliyetlerine olumlu etki yapacağına inanılıyor.

Akdeniz ve Karadeniz’de uluslararası aktör Arkas, yurtdışında Mare Nostrum “Bizim Deniz”dediği Akdeniz ve Karadeniz’deki yapılanmasına 2012 yılında da devam etti. Fransa’da Arkas France, Azerbaycan’da Arkas Azerbaijan ile Arlogic Baku şirketleri ve Portekiz’de ise Arkas Portugal kuruldu.

13 yıl önce başlayan ve sabırlı bir çalışma sistematiği ile 20 ülkede 50 ofise ulaşan yapılanması sayesinde Arkas Türk ihracatçısının ulaşacağı her noktada var olmaya çalışıyor.Arkas’ın kendi armatörlük şirketi Arkas Line, Arkas’ın ofislerinin bulunduğu ülkelerde ve ofislerinin olmadığı bazı şehirlerde de yerel acentelerle çalışarak düzenli hat konteyner taşımacılığı hizmeti veriyor. Dünya çapında denizcilik sektörü piyasa araştırma kuruluşu olan Dynamar B.V. tarafından Alphaliner’ın taşıma kapasiteleri baz alınarak hazırlanan konteyner hat taşımacıları dünya sıralamasında 35’inci sırada yer aldı.

Arkas Deniz Ticaret Filosu’na M/V Matilde A gemisi katıldı. Arkas’ın filosundaki Türk bayraklı konteyner gemisi sayısı 26’ya, taşıma kapasitesi ise 37 bin 489 TEU’ya cıktı. Arkas Line, Arkas’ın filosundaki gemilerle servis veriyor.

Yeni Servisler

Arkas Line, Rize Limanı’nı rotasına ekleyen ve limana uğrak yapan ilk konteyner hat işletmecisi oldu. Poti- Rize- Samsun- İstanbul (Ambarlırotasında hizmet veriyor. Ege-İspanya servisine Fos’u ekleyerek buraya direkt servise başladı. İstanbul’u Tangier’e bağlayan ilk direkt servis WBS (West Mediterranean Black Sea Service) Arkas Line ve EMES Feedering işbirliği ile başlatıldı. Antalya’dan Rusya’nın Novorossiysk Limanı’na giden Antalya-Novo düzenli servisiyle; yaş sebze-meyve yükleri taşınıyor.

Son dönemde Türk ihracat ürünleri için önemli bir Pazar olmaya başlayan Afrika’da Türk firmaları da burada yeni organizasyonlar geliştirmeye yöneldi. Arkas Line, düzenliservise ihtiyaç duyulan bu bölge için gereğini yaparak rotasını Batı Afrika’ya çevirdi. Nijerya, Gana ve Fil Dişi Sahili’ne İspanya aktarmalı düzenli servis koydu.

Yeni acentelikler alındı

Türkiye’de ve yurtdışında yeni temsilcilikler alındı. Türkiye’de Arkas Denizcilik, Yunanistan’da Arkas Hellas UAFL’nin (United Africa Feeder Line) acenteliğini yürütmeye başladı.

Arkas Hellas’a bağlı olarak 2012 yılında kurulan Arpac Hellas PIL’ın (Pacific International Lines) temsilcisi oldu. Arkas, Libya’da ise Hapag-Lloyd’un temsilciliğini aldı.

Lojistik hizmetlerinde yatırım ve gelecek hazırlıkları

Arkas, uzun vadeli yatırım projesi olan Anadolu Projesi kapsamında 2012’de Marmaray ile bağlantılı bir şekilde ‘’kara limanları’’ oluşturmaya başladı. Kamuoyunda yolcu taşımacılığına getireceği faydalarla gündeme gelen Marmaray Projesi, yük taşımacılığı konusunda da büyük bir potansiyel yaratacak. Projenin 2013 yılında tamamlanmasıyla Avrupa ile Asya arasında yük trafiği katlanarak artacak. Yalnız Türkiye değil, Kafkaslar ve Ortadoğu ülkeleri de bu sisteme dahil olacak. Bu gelişim doğrultusunda Arkas’ın İzmit-Kartepe, Bilecik-Bozüyük ile Konya, Ankara, Gaziantep, Mersin ve Yenice lojistik merkezlerinde kuracağı terminaller bir nevi ‘’kara limanı’’işlevi üstlenecek. Arkas Lojistik Grubunun halkalarından olan depo hizmetleri şirketi Ardep, geliştirdiği web tabanlı EDS (Entegre Depoculuk Sistemi)’ni kullanmaya başladı. Ayrıca Mersin’de bulunan terminal sahasına “Tırmıl” adını verdiği demiryolu bağlantısını ekleyerek, TCDD ağını deposuyla direkt bağlantılı hale getirdi.

Yeni yabancı ortaklık

2002 yılından beri Türkiye’de acenteliği yürütülen Hanjin grubun lojistik alanında hizmet veren şirketi Hanjin Logistics ortaklığı ile Hanjin Arkas Logictics kuruldu. Merkezi İstanbul’da bulunan Hanjin Arkas Lojistik tüm Türkiye’deki müşterilerine kapsamlı lojistik hizmeti veriyor.

Limanlardaki operasyonlar ve yatırımlar

Türkiye’nin en yüksek hacimli konteyner limanı Marport, 2012 yılında 1.859 gemiye hizmet vererek 1.583.888 TEU yük ellecledi. Hizmet kalitesini daima artırma hedefiyle çalışan Marport 2012 yılında da yatırımlarına devam etti.Marport, Batı ve Ana terminalinde elektrikli RTG (E-RTG) projesini tamamladı. 35 RTG vincin elektrik enerjisiyle kullanılması sayesinde yüzde 85 oranında enerji tasarrufu sağlanacak. Ekim ayında ise yeni bir Ship to Shore Gantry Crane (STS) siparişi verdi. Otomotiv ihtisas limanı Autoport ise ilk ihraç gemisini ağırladı. Gemiden Toyota, Mercedes, Land Rover, Peugeot ve Honda markalı araçlar ile iş makinalarının tahliye ve yüklemesi yapıldı. Diğer taraftan genel kargo ve açık yük operasyonlarına devam etti.

2012 sonunda rakamlarla Arkas Holding
Şirket sayısı : 61
Türkiye dahil Akdeniz veKaradeniz’deki ofis sayısı : 50
Filosundaki gemi sayısı(26 konteyner, 5 yakıt tankeri) : 31
Filosundaki TIR (çekici) sayısı : 410
Filosundaki vagon sayısı : 615
2012 cirosu : 2,2 Milyar USD
Çalışan Sayısı : 6.500



Kaynak : Ulaşım Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr